Stroke-os beteg otthoni ápolása - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Édesanyám pár hete stroke-ot kapott, bal oldala lebénult. Jelenleg bal lába egy kicsit mozog csak, de nem tud ráállni, illetve katéterezésre és pelenkázásra szorul. Szeretnénk otthon ápolni/ápoltatni. Erre lehet megoldás? Esetleg az otthon ápolás költségének egy részét állhatja a TB?

Stroke-os beteg otthonápolása

"Édesanyám pár hete stroke-ot kapott, bal oldala lebénult. Jelenleg bal lába egy kicsit mozog csak, de nem tud ráállni, illetve katéterezésre és pelenkázásra szorul. Szeretnénk otthon ápolni/ápoltatni, mivel a kórházban elég keveset foglalkoznak vele (ahhoz képest, hogy 24 órában van bent). Mennyire megoldható az otthonápolás? Pelenka és katéter cserére, gyógyszeradagolásra és egy kicsi tornáztatásra lenne szüksége. Édesapám otthon van, az étkezést és felügyeletet tud adni, de mozgatni, tornáztatni nem tudja. Erre lehet megoldás? Esetleg az otthon ápolás költségének egy részét állhatja a TB? Köszönettel."

Kedves Kérdező!

Az édesanyja ellátását a leírtak alapján otthoni körülmények között tökéletesen el lehet látni, amennyiben a kórházi rehabilitáció megtörtént. Mind a pelenkázást, mind a gyógyszerelést, tornáztatást akár a család is el tudja végezni, azonban a katéter cseréjéhez mindenképpen szakápoló bevonására volna szükség.

Gyógytornász igénybevételével az édesanyja mozgásában tudnak segíteni, bizonyos funkciókat akár vissza is tudnak maradéktalanul állítani annak függvényében, hogy az agyi károsodás a stroke következtében milyen mértékű volt.

Azt javaslom, hogy a háziorvosukhoz fordulva kérjenek gyógytornászt (ingyenesen igénybe vehető OEP finanszírozott), valamint szakápolói viziteket a katéter cseréjére (szintén OEP finanszírozott). Ezen finanszírozott kezeléseket lehetőség szerint még a kórházi szakorvossal javasoltassák a zárójelentésen.

A háziorvosuk a területileg illetékes szerződött szakápolói szolgáltatóhoz fogja Önöket irányítani és várhatóan néhány napon belül meg tudják kezdeni az édesanyja tornáztatását, katéterezést.

Az édesanyja állapotától függően Önök is el tudják végezni az édesanyja felügyeletét és a napi rutin feladatokat (gyógyszerelés, mozgatás, étkezésben segítség, pelenkázás, stb.). Azonban azt javaslom, hogy néhány alkalommal ápolói, gondozói segítséget vegyenek igénybe, hogy az első lépéseknél, megmutassa, hogy mit hogyan célszerű elvégezni.

Javaslom, hogy szükség esetén kórházi ágyat szerezzenek be (pl.: vásárlás, bérlés útján vagy Máltai Szeretetszolgálaton keresztül), és kerekes szoba WC és kifordítható kádülőke beszerzését is javaslom.

A két utóbbi eszközt a rehabilitációt végző kórházi orvos tudja felírni Önöknek.

Üdvözlettel: Nurse Háziápolási Szolgálat

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.