Rheumatoid arthritis: megvan az ok?

MTI
megjelent:

Sokízületi gyulladással (reumatoid arthritis) élő emberek immunsejtjeit vizsgálva a bennük lévő kromoszómák korai öregedését fedezték fel amerikai kutatók.

A kromoszómák végeit lezáró, telomernek nevezett rövidke DNS-szakaszok minden sejtosztódáskor rövidülnek, hacsak egy erre szakosodott enzim, a telomeráz ki nem javítja.

A kutatók a telomerek épségének fenntartásával hozzák összefüggésbe az egészséges öregedést, és fontosnak tartják a rákos folyamatok megelőzése szempontjából is.

Az autoimmun betegség
Az autoimmun betegségek olyankor alakulnak ki, ha a szervezet valamilyen oknál fogva nem képes felismerni saját struktúráját és immunválaszt indít el saját sejtjei és szövetei ellen, gyulladást okozva.
Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre>>

Az Emory Egyetem orvosi karának kutatói egészséges és reumatoid arthritises emberek ún. T-sejtjeit vizsgálták. Megállapították, hogy a gyulladásos, autoimmun betegséggel élők T-sejtjeiben kevésbé aktív az enzim, amely a telomerek helyreállítását végzi.

A sokízületi gyulladásban az immunrendszer T-sejtjei tartósan túlstimulált állapotban vannak, nem képesek megkülönböztetni az idegent a baráttól, és behatolnak az ízületek szöveteibe, ahol fájdalmas gyulladást váltanak ki.

Körülbelül negyven éves korig termelődnek új T-sejtek, utána a meglévő "készlettel" működik tovább az immunrendszer.

Cornelia Weyand és munkatársai úgy találták, hogy a reumatoid artritiszes emberek T-sejtjei elöregedtek és működésük korlátozottabb volt - írja az amerikai EurekAlert internetes tudományos portál.

A kutatók megállapítása szerint a sokízületi gyulladással élő páciensek T-sejtjei átlagosan negyven százalékkal kevesebb telomeráz enzimet termeltek, mint az egészséges csoport T-sejtjei.

A tanulmány azt jósolja, hogy a T-sejtek hibás telomerázának kijavításával az immunrendszer normális működése helyreállítható. A kutatók eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratának eheti számában tették közzé.

(MTI)

Cikkajánló

A rheumatoid arthritis

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Rheumatoid arthritis
Hazánkban is sokan szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.