Sclerosis multiplex - Őssejtbeültetéssel gyógyítható?

Független Hírügynökség
megjelent:

A sclerosis multiplex korai fázisában végrehajtott őssejtbeültetés stabilizálja, egyes esetekben pedig vissza is fordítja az idegrendszeri rendellenesség kifejlődését - tapasztalták chicagói orvosok.

A sclerosis multiplex autoimmun betegség, amely zavarokat okoz a mozgásban, a mozgáskoordinációban, a beszédben, a látásban és a szellemi képességekben.

A betegség kezdeti szakaszában bizonyos gyógyszerek enyhíthetik a tüneteket. De 10 vagy több év után az idegrendszeri leépülés visszafordíthatatlanul súlyosbodik, és erre nincs gyógymód.

A chicagói Northwestern University tudósai Richard Burt vezetésével klinikai teszt keretében alapvetően átépítették 21 felnőtt páciens immunrendszerét. A betegeknél a sclerosis még a korai szakaszban volt, de nem reagált a szokásos gyógyszerekre.

Az orvosok először eltávolították a hibás fehér vérsejteket, amelyek ahelyett, hogy védték volna a szervezetet, megtámadták az idegsejtek védő zsírburkát. Ezután az immunrendszert újraépítették a páciensektől vett csontvelő vérképző őssejtjeivel.

Maga a technika nem új, de az volt az első eset, hogy fiatal és viszonylag egészséges személyeken alkalmazták, akiknek nagyjából 5 éve kezdődött még csak a betegségük.

Átlagosan 3 évvel az őssejtes kezelés után a 21 páciensből 17-nek javult az állapota, és akinek nem javult, annak sem lett rosszabb, mint a kezelés előtt volt.

A beavatkozás ezek szerint nemcsak elejét veszi a betegség előrehaladásának, hanem vissza is tudja fordítania folyamatot, vonja le a következtetést a tanulmány amely a Lancet című brit orvosi folyóiratban jelent meg.

(FH)

Cikkajánló

A sclerosis multiplex

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Sclerosis multiplex
A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.