• A D-vitamin és az asztma közötti összefüggés

    Szerző:
    WEBBeteg

    A D-vitamin hiánya és az asztma előfordulása gyakori probléma az egész világon. Lehet-e valamilyen összefüggés a két betegség között? Az elmúlt évek során a kutatók sokat foglalkoztak ennek a kérdésnek a megválaszolásával. Egy nemrég megjelent izraeli kutatás szerint, a D-vitamin hiánya növelheti az asztmás rohamok gyakoriságát.

    Az izraeli Dr. Ronit Confino-Cohen, Kfar Saba város Meir Medical Center egészségügyi központ Allergológiai és Immunológiai Osztálya munkatársának vezetésével készült legújabb kutatás szerint, annak ellenére, hogy az egyik probléma nem a másik kiváltó oka, a túlságosan alacsony D-vitamin szint asztmás betegeknél gyakrabban idéz elő rohamokat.

    A D-vitamin jelentősége

    A D-vitamin leginkább a csontanyagcserében betöltött szerepéről ismert. A napjainkban is folyó tudományos kutatások azonban számos olyan jelentős hatására derítenek fényt, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna. A D-vitamin jelentősége sokkal nagyobb, mint eddig gondoltuk>>

    Az amerikai járványügyi központ adatai szerint, ez idáig 18,7 millió amerikai felnőttet (8 százalék) és 6,8 millió amerikai gyermeket (9 százalék) diagnosztizáltak krónikus asztmával, amelynek gyakori tünetei a visszatérő ziháló légzés és a légszomj, mivel a légutak megduzzadnak és összeszűkülnek, megnehezítve ezzel a tüdőben zajló oxigéncserét. 2001 és 2011 között Amerikában az asztmás betegek száma 28 százalékkal nőtt.

    2011-ben, a D vitaminhiány előfordulási aránya 41,6 százalék volt és az afroamerikai, valamint a spanyol lakosság körében még ennél is magasabb értékeket mértek.

    Az izraeli tanulmány szerint, a D-vitaminhiányos emberek esetében, a D-vitamin szintjének növelése segíthet az asztmás rohamok számának csökkentésében. Confino-Cohen szerint „A D-vitamin jelentős immunmoduláns hatással rendelkezik, ezért régóta úgy vélik, hogy befolyásolja az immunológiailag közvetített betegség az asztma kialakulását.”

    Hirdetések

    25 százalékkal több asztmás roham

    Confino-Cohen és kutatótársai Izrael legnagyobb egészségügyi intézménye, a Clalit Health Services mintegy négymillió páciense orvosi leleteinek elemzését követően jutottak erre a következtetésre

    Hiányzik, mint egy falat kenyér!

    Ön mennyi D-vitamint juttat be a szervezetébe? Mikor volt vérvételen, ahol a D-vitaminszintet is megtudhatja? Egy új állásfoglalás szeretné ráirányítani a figyelmet a téma fontosságára. D-vitamin: hiányzik, mint egy falat kenyér!>>

    A kutatók 307 900, 22 és 50 év közötti páciensre koncentráltak, akik D vitamin szintjét 2008 és 2012 között rendszeresen ellenőrizték. Ezt követően meghatározták az „kontrollálatlan” asztmás betegek körét, amely csoportba azok a páciensek tartoztak, akiknek legalább öt „készenléti” inhalációs készüléket, orális kortikoszteroidokat írtak fel, vagy egyetlen év alatt legalább négy alkalommal keresték fel az orvosukat visszatérő asztmás rohamokra panaszkodva.

    Confino-Cohen szerint, aki egyben a Tel Aviv-i Egyetem Orvostudományi intézetének munkatársa is, azért választottak felnőtteket a kutatásoz, mert a D-vitaminnal és az asztmával kapcsolatos rendelkezésre álló adatok többsége gyerek populációkból származtak, és korántsem voltak meggyőzőek

    Például egy 2012-ben elvégzett vizsgálat azt tárta fel, hogy az alacsony D-vitamin-szintű asztmás gyerekeket gyengébb tüdőműködés jellemzi. A kutatásban résztvevő tudósok azonban azt is elismerték, hogy e tekintetben számos ellentmondás mutatkozott a korábban elvégzett kutatások eredményeivel összehasonlítva.

    „Kutatásunk azért számít egyedülállónak, mert hatalmas fiatal felnőtt populációt vizsgáltunk, akiket más betegségek nem szennyeztek“- összegezte Confino-Cohen.

    Asztmás roham - megelőzhető?

    Asztmás roham ritkán jelentkezik előzetes tünetek nélkül. Ismerje meg az intő jeleket, a megelőzés lépéseit és a telemedicinát, amelynek segítségével orvosa a távolból is nyomon követheti a légzésfunkciós értékek változását! Megelőzhető az asztmás roham?>>

    A Clalit intézet azon pácienseinek, akik D-vitaminszintjét a kutatás során mérték, 6,9 százaléka (21 237) diagnosztizált asztmás beteg, szemben az általános lakosság körében tapasztalt 5,7 százalékos adattal. Emellett a D-vitamin hiányban szenvedő páciensek 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek legalább egy rohamban a közelmúltban, mint a többi asztmás beteg.

    Confino-Cohen és a Clalit Research Institute-beli kollégái, Arnon Goldberg, Becca Feldman és Ilan Brufman az Allergy című szakfolyóirat 2014. októberi számában számoltak be a kutatás eredményeiről.

    Jobb életminőség

    A kutatás eredményei arra mutatnak rá, hogy a diagnosztizált asztmás betegek esetében szükséges a D-vitamin szintjének ellenőrzése, különös tekintettel azon betegekre, akik asztmás betegségét a meglévő kezeléseik miatt nem lehet kontrollálni.

    A következő kérdés az, hogy hogyan lehet a szükséges mennyiségű D-vitamint a szervezetbe bevinni. Noha napi tízperces napozás elegendő lenne, az orvosok aggodalmuknak adtak hangot a bőrrák kialakulásának veszélye miatt, és a napozás helyett inkább a D-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítők vagy élelmiszerek, például tojás, zsíros halak, gomba vagy a hozzáadott vitamint tartalmazó tej és növényi alapú tej-jellegű italok fogyasztását javasolják.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Confino-Cohen megjegyezte, hogy világszerte nő az asztma előfordulása – amely az Amerikai Allergia-, Asztma- és Immunológiai Társaság becslése szerint ma mintegy 300 millió embert érint – és a szakemberek nem tudnak magyarázatot adni erre a jelenségre.

    Confino-Cohen kiemelte, hogy a kutatásban résztvevő csapat eredményeinek támogatásához további kutatásokra, „a kontrollálatlan asztmás betegek számára pedig újfajta kezelési módok kialakítására” van szükség.

    „Sokat tudunk már a betegségről, és többféle terápiás lehetőség áll a rendelkezésünkre. Éppen ezért nagyon bosszantó, hogy az asztma előfordulása nem csökken, a páciensek asztmás rohamoktól szenvednek, és életminőségük jelentős mértékben romlik. A D-vitamin szintjének növelésével egyszerűen javíthatjuk az emberek életminőségét” – összegezte a kutatást Confino-Cohen.

    (Avigayil Kadesh)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A sóterápia az allergiások légzését is könnyíti

    A sóterápia során a légtérben jelen lévő só megköti az apró szennyező elemeket, így tisztítja a levegőt, és csökkenti az allergia, asztma tüneteit. Belégzéskor a gyógyító sórészecskék elérnek a hörgőkig, ott feloldódnak, majd a szennyeződések megkötése után azokat a beteg felköhögi, és megszabadul a nyálkahártyát irritáló szennyeződésektől, illetve a véráramba kerülve elhagyják a szervezetet. Azokban a helyiségekben, ahol sóterápiás levegőt állítanak elő, ami mentes a csíráktól, fertőzést okozó baktériumoktól, az allergia, asztma tüneteitől szenvedő betegek szó szerint fellélegezhetnek.

    Több mint TestŐr előzetes

    Az orrdugulás, a megfázás vagy az asztma nemcsak az alvást, de a napközbeni légzést is megnehezíti. Sóterápia egykor és most.
    A bőrrák közel 10 százaléka a szemhéjon alakul ki. Az UV sugárzás számos káros hatása eddig ismeretlen volt. Most összegyűjtjük őket.

    A D-vitamin pótlásának jelentősége krónikus betegségekben

    A D-vitamin-hiány okozta népegészségügyi probléma az elmúlt évtizedben a kutatások középpontjába került, és napjainkra egyértelműen igazolódott, hogy a civilizációs betegségeknek tartott kórképekben a betegség előfordulása és a D-vitamin-hiány között összefüggés van.

    Naponta fél liter tejet kéne fogyasztani

    A tej a kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagokban is gazdag. A tejfogyasztás egyre csökken, pedig nemcsak a csontépítésben van támogató szerepe, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A napi átlag másfél deciliter helyett fél liter tej vagy tejtermék lenne az ajánlott mennyiség.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A munkanélküliségtől jobban félünk, mint az asztmától

    A betegek többsége fél bevallani, ha úgy véli, hogy a munkahelyi körülmények is szerepet játszanak az asztmája kialakulásában. Mit tegyen, ha asztmás és erősen szennyezett, a légutakat károsító környezetben dolgozik?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA