Csökkenthetjük a megfázás vagy influenza okozta asztmás rohamot

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Amegfázás vagy influenza kiválthat asztmás rohamot, a betegség ismételt fellángolását. Cikkünkből megtudhatja miért és hogyan előzze meg a tüsszögés zihálássá válását.

A légúti fertőzések, így a megfázás és influenza az egyik leggyakoribb kiváltó okai az asztmás rohamoknak, különösen kisgyermekeknél. Az orrdugulás, torokfájás, köhögés, láz, vagy az influenza és megfázás egyéb tünetei kellemetlenek, ám ha emellé asztmás is, súlyos problémákat okozhatnak. A légúti fertőzések okozta asztmás tünetek ráadásul több hétig is tarthatnak.

Természetesen nincs biztos módja annak, hogy megakadályozza gyermeke megfázását, de bizonyos lépések segíthetnek.

Megelőző lépések

Influenza elleni védőoltás – A legtöbb felnőttnek és fél évesnél idősebb gyermeknek minden évben meg kellene kapni az influenza elleni védőoltást, lehetőleg minél több influenza vírus ellen.

Kerülje a betegeket! – A légúti fertőzések kórokozói könnyen terjednek!

Kézmosás – Mosson minél gyakrabban kezet, és legyen önnél mindig kézfertőtlenítő gél!

Testmozgás – A rendszeres testmozgás javítja az immunrendszert, segít elkerülni a betegségeket.

Mi a teendő megfázás vagy influenza esetén?

A legjobb szándéka ellenére is előfordulhat, hogy a megfázás vagy influenza elkerülhetetlen, különösen gyermekek esetén. Az alábbi lépések segíthetnek:

  • Hívja orvosát, ha betegsége közben fellángol az asztmája! A vírusölő készítmények vagy egyéb vényköteles gyógyszerek segítik a mielőbbi felépülést, a tünetek enyhítését.
  • Kövesse az asztmás roham esetére előírt teendőket!
  • Pihenjen, és vigyázzon magára! Fogyasszon sok folyadékot, és ha az orvosa is egyetért, használjon recept nélkül kapható, megfázás elleni készítményeket! Ezek ugyan nem segítenek a gyorsabb felépülésben, de enyhítik a tüneteket.
  • Figyelje a tüdeje működését! – Csúcsáramlás mérő segítségével figyelheti a tüdő munkáját. Amennyiben az áramlási sebesség csökken, a gyógyszerszedést ehhez kell beállítani.
  • Kérjen segítséget, ha súlyosak a tünetek! – Ha súlyos légzési problémája van, vagy a torka nagyon fáj, kérjen orvosi segítséget! Ugyancsak forduljon orvoshoz, ha a tüdőgyulladás tüneteit (magas láz, hidegrázás, izzadás, éles fájdalom légzéskor, váladékos köhögés) tapasztalja. A megfelelő kezelés segít enyhíteni a tüneteket, és azt, hogy az enyhe asztma fellángolásból súlyos asztmás roham legyen!
  • Ha beteg, maradjon otthon! Könnyen megfertőzhet másokat már azelőtt, hogy a tünetei jelentkeznének.

Sport-tippek asztmásoknak

A hideg levegő száraz. A száraz levegőn való testmozgás pedig bronchospasmust (EIB) okoz. Az asztmások körülbelül 70-90 százalékánál, míg a nem asztmások 10 százalékánál fordul elő a tesmozgás által kiváltott bronchospsmus. 10 téli sport-tipp asztmásoknak

(WEBBeteg - Cs. K.; Forrás: Mayo Clinic)

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.