Asztma diéta

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.

Fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget – kiváló antioxidáns források, béta-karotint, C-és E-vitamint tartalmaznak, melyek segítik csökkenteni a tüdő duzzanatát és irritációját, melyet a sejtkárosító szabad gyökök okoznak.

Szedjen D-vitamint – A súlyos asztmában szenvedőknek általában alacsony a D-vitamin szintjük. A tojás, tej, hal, mind gazdag D-vitamin források. Ha rendszeresen tölt néhány percet a szabad levegőn, az is növeli a szervezet D-vitamin szintjét.

Kerülje a szulfitokat – A szulfitok fokozhatják az asztmás tüneteket, tartósítószerként megtalálhatók a borban, szárított gyümölcsökben, savanyúságokban és egyéb élelmiszerekben is.

Kerülje az allergiát kiváltó élelmiszereket – Az asztma fokozza az ételallergia kockázatát, és az ételallergiás reakciók is okozhatnak asztmás tüneteket. Az allergiát kiváltó élelmiszerek fogyasztása utáni testedzés asztmás tüneteket okozhat.

Tartson fenn egészséges testsúlyt – A túlsúly ronthatja az asztmás tüneteket. Már kismértékű fogyás is jelentősen javíthatja a tüneteket. Tanulja meg, hogyan tarthatja fenn hosszú távon az egészséges testsúlyát!

Ha kevesebb sót, és több Omega-3-ban gazdag ételt fogyaszt, azzal is csökkentheti a tüneteket.

Természetes gyógymód az asztmára?
Minden új kutatás, alternatív gyógymód, természetes alapanyagú gyógyhatású készítmény megjelenésekor felmerül bennünk a remény, hogy van természetes gyógymód az asztmára. A valóság azonban sajnos az, hogy jelenleg az asztma nem gyógyítható. Természetes gyógymód az asztmára?

(WEBBeteg - Cs. K. forrás: mayo, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya)

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.