Nem sokat érnek a poratka elleni eszközök

Független Hírügynökség
megjelent:

Nem sokat érnek azok a különleges eszközök, amelyeket a poratka ellen ajánlanak az asztmásoknak - állapították meg brit szakemberek. A kutatás szerint számos technika egyáltalán nem hatásos.

A Cochrane Collaboration független brit kutatócsoport 54 korábban végzett kutatás adatait elemezte - adta hírül szerdán a BBC brit közszolgálati rádió és tévé weboldala.

A kutatók azt találták, hogy a poratkák elleni védelemre ajánlott különféle mechanikai vagy vegyszeres megoldások vagy egyáltalán nem hatásosak, vagy csak jelentéktelen mértékben csökkentik az allergiát kiváltó apró lények számát.

A szakemberek 63 fizikai, 10 vegyszeres és 8 kombinált atkamentesítő módszert vizsgáltak meg. Ezek között voltak olyanok, mint az ágybetétet védő huzat, az ágybetéthez ajánlott speciális porszívó vagy atkairtó vegyszerek.

A kutatók csak 17 olyan módszert találtak, amely valóban csökkentette az atkák számát, de még ezek sem értek el olyan hatást, amely megelőzhette volna az asztmát.

A magas hőmérsékleten történő mosás a leghatékonyabb

Peter Gotzsche, a kutatásvezető kijelentette: "Meggyőződéssel konstatálhatjuk, hogy nem érdemes drága porszívókat, ágybetéthuzatokat vásárolni vagy vegyszereket alkalmazni a házi porban élő atkák ellen, mert ezek az eljárások hatástalanok". A szakember szerint ugyanis a legtöbb háztartásban olyan magas az allergének száma, hogy az atka elleni eljárások alkalmazása után is olyan sok marad még a levegőben, ami elég az asztmás roham kiváltásához.

Az Asthma UK asztmásokkal foglalkozó brit jótékonysági szervezet egyik aktivistája szerint - akit a BBC megkérdezett az új megállapításokkal kapcsolatban - a legjobb módszer magas hőmérsékleten mosni az ágyneműt, és nem tartani plüss játékszereket az ágyban. Ez az esetek 90 százalékában elegendő segítséget nyújt azoknak, akiknél az atkák okozzák az asztmát.

(FH)

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.