• Az alvás közbeni légzéskimaradás veszélyei

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az alvás közbeni légzéskimaradás, az apnoé növeli az új vesével élőknél a magas vérnyomás, a szívbetegségek, vagy a stroke (agyi érkatasztrófa) kockázatát - derítették ki magyar és kanadai kutatók, akik vizsgálataikról az Amerikai Nefrológiai Társaság folyóiratában számoltak be.

    A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések a leggyakoribb halálokot képezik az új vesével élők között. Az orvosok ezért rendszeresen vizsgálják a vesetranszplantált betegeket, hogy idejekorán kiderítsék a magas vérnyomás és egyéb kardiológiai bajok tüneteit - olvasható a http://www.sott.net című hírportálon.

    Hirdetések

    Az alvási apnoe


    Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melyben során a légzés, alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul.
    Az alvási apnoe-ról bővebben?>>

    A kutatók Molnár Miklós Zsolttal, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája munkatársával az élen azt vizsgálták, hogy milyen gyakorisággal fordul elő az alvás közbeni légzéskimaradás az új vesével élők között, s az apnoé milyen kardiovaszkuláris rizikót jelent.

    Az adatokat összehasonlították a művesekezelésben részesülő, transzplantációs várólistán szereplő páciensek adataival.

    A vizsgálatokba 100 veseátültetésen átesett pácienst vontak be. Az apnoé különböző súlyosságú tünetei minden negyedik személynél kimutatható volt, s előfordulási aránya teljes mértékben megegyezett a várólistás pácienseknél tapasztalt légzéskimaradás gyakoriságával.

    Az apnoé és a magas vérnyomás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az új vesével élő apnoés betegeknél kétszer akkora volt a valószínűsége, hogy három vagy több vérnyomáscsökkentő készítményt kell szedniük, mint azoknál a pácienseknél, akik nem szenvedtek alvászavarban.

    A sok gyógyszer ellenére az apnoés betegeknél magasabb vérnyomásos értékeket regisztráltak, mint a zavartalanul alvók körében.

    "Az alvás közbeni légzéskimaradás a magas vérnyomás és egyéb kardiovaszkuláris betegségek szempontjából új rizikófaktort jelent, ezért az orvosoknak folyamatosan kontrollálni, s megfelelő gyógykezelésben kell részesíteni az apnoés pácienseket" - magyarázta Molnár Miklós Zsolt.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A magas vérnyomás agyi szövődményei

    Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm feletti értéket. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Míg a 10 éves kor alatti népesség 1-2 százaléka érintett, addig a felnőtt lakosságnak már közel 30-40 százaléka.

    A horkolás növeli a stroke kockázatát

    A stroke legtöbbször az alvás idején és az ébredést követő órákban alakul ki. Számos adat utal arra, hogy az alvási apnoe fennállása szerepet játszik a stroke kialakulásában.

    Változott a határérték - Önnek még normális a vérnyomása?

    Hirtelen sokkal több magas vérnyomásos beteg lett Amerikában, és hamarosan Magyarországon is. Hogyan lehetséges ez? Leszállították a magas vérnyomás határértékét.

    Télen nehezebb szabályozni a vérnyomást!

    Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb télen kezelni. A szakértők szerint ennek hátterében a sokkal aktívabb nyári életforma állhat.

    Miért nem használ a vérnyomáscsökkentő kezelés?

    A magasvérnyomás-betegség számos ember életét megkeseríti, ráadásul életveszélyes szövődményekkel is járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő, személyre szabott kezelés, mely magában foglalja a gyógyszeres terápiát, a rendszeres testmozgást, valamint a diétát.

    Az alvási apnoe magas vérnyomáshoz vezethet

    Mit nevezünk obstruktív alvási apnoe szindrómának, és miért fontos kezelni? Az utóbbi 50 évben vált ismertté ez a kórkép, és egyre inkább foglalkoztatják a kutatókat ennek a betegségnek a kardiovaszkuláris következményei.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA