Tesztelje: jelentkeznek-e Önnél az alvási apnoe tünetei?

szerző: Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus - Orvostkeresek Egészségmagazin
frissítve:

A jó dolgokat hajlamosak vagyunk természetesnek venni az életünkben, így van ez akkor is, ha az egészségünkről van szó. Ritkán jut eszünkbe, milyen fontos szerepet játszik jó közérzetünk és teljesítőképességünk megőrzésében a pihentető alvás.

Hosszabb ideje tartó nappali fáradtság, kimerültség esetén érdemes utánajárnunk, vajon az alvással töltött idő valóban azt nyújtja-e szervezetünk számára, amire szüksége van?

Fel nem ismert tünetek

Az alvászavarok egy részére könnyen beazonosítható, egyértelmű jelekből következtethetünk. Ha huzamosabb időn át nehezebben alszunk el, esetleg éjszaka többször felébredünk, majd álmatlanul hánykolódunk az ágyban, tudjuk, hogy valami nincs rendben és segítséget keresünk. Obstruktív alvási apnoe (OSAS) esetében azonban a tünetek hosszabb időn át lappanghatnak, a légzéskimaradásokra sok esetben csak a hálótárs hívja fel a figyelmet – számol be tapasztalatairól dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus.

Az alvási apnoe-ban szenvedő betegeknél a következő tünetek jelentkezhetnek: tartós kialvatlanság, nappali fáradtság, koncentrációzavar és teljesítménycsökkenés, napközbeni feszültség, szorongás, hangulatzavar, reggeli szájszárazság, reggeli fejfájás, nyugtalan alvás, gyakori éjszakai ébredések. Gyakran csak az alapos kivizsgálás során derül fény arra, hogy ezek az általános, stresszel, túlhajszolt életmóddal is magyarázható tünetek hátterében alvási apnoe áll.

A kezeletlen alvási apnoe következményei

Alvási apnoe során az arra hajlamos egyének felső légúti elzáródások sorozatát élik, mely természetszerűleg ismétlődő légzéskimaradáshoz és a vér oxigénszintjének, illetve a szervezet oxigénellátottságának csökkenéséhez vezet – magyarázza a főorvosnő. A jelenség egy éjszaka folyamán több százszor is megismétlődhet, így a beteg az alvásidő nagy részét oxigénhiányos állapotban tölti. A szén-dioxid szint emelkedése ellen a szervezet ébredési reakcióval, majd ezt követően a felső légutak megnyitásával és normál légzés helyreállításával próbál védekezni. Ezt észleli a hálótárs, aki párja hangos horkolása mellett gyakran a légzéskimaradást jelző vészjósló csendre és az azt megszakító, mély, horkantásszerű lélegzetvételre ébred.

Az alvási apnoe tünetei nem csak a nyugodt éjszakai pihenést zavarják meg, de az oxigénhiányos állapot a szervezetben olyan kedvezőtlen folyamatokat indít el, melyek megnövelik a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét. Alvási apnoe-ban szenvedő betegek körében nagyobb a kamrai ritmuszavar, szívmegállás és agyvérzés kockázata is.

Ön is érintett?

Az alvási apnoe tünetei hosszú időn át lappanghatnak. Első jelei gyakran csak nappali fáradtság és lelassultság formájában érzékelhetők a beteg számára. A Berlin kérdőív alkalmas az alvási apnoe szűrésére. Korai felismeréssel a kezelés idejében megkezdhető, a súlyos szövődmények megelőzhetők.

1. Horkolás

a. Szokott horkolni a hét legtöbb (minimum 3) napján?
Igen (2)
Nem (0)

b. Nagyon hangosan horkol (áthallatszik az ajtón, vagy falon keresztül)?
Igen (2)
Nem (0)

2. Mondták valaha Önnek, hogy alvás közben kihagy a légzése?
Soha (0)
Alkalomszerűen (3)
Gyakran (5)

3. Mennyi a nyak-körfogata?

Férfiak esetén:
43 cm-nél kisebb (0)
43 cm-nél nagyobb (5)

Nők esetén:
40 cm-nél kisebb (0)
40 cm-nél nagyobb (5)

4. Kezelték-e, vagy kezelik jelenleg magasvérnyomás miatt?
Igen (2)
Nem (0)

5. Szokott váratlanul fáradt, vagy álmos lenni, ha

a. Éppen nincs elfoglalva, vagy nem tevékenykedik?
Igen (2)
Nem (0)

b. Autót vezet, vagy megáll a forgalmi lámpánál?
Igen (2)
Nem (0)

Kiértékelés

9 vagy több pont: Ön nagy valószínűséggel súlyos alvási apnoe betegségben szenved, minél előbbi kivizsgálása szükséges

6-8 pont: Ön valószínűleg súlyos alvási apnoe betegségben szenved, szakemberrel történő konzultáció javasolt, melynek során eldönthető a további kivizsgálása szükségessége

6 pontnál kevesebb: Ön valószínűleg nem szenved súlyos alvási apnoe betegségben, azonban ha valamely fenti vagy egyéb alvással kapcsolatos tünete miatt aggódik, kérje szakember segítségét.

Tovább Karikás szemek - Betegséget is jelezhet!

(Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.