Allergiák az ünnepek alatt

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Nem kívánt ajándékként a tüsszögés és orrdugulás igencsak kellemetlenné teheti az ünnepeket. Azonban nem feltétlenül kell szenvednie, ugyanis függetlenül attól, hogy étel, állat, penész vagy gomba okozza az allergiáját, életmódbeli változtatásokkal, gyógyszerekkel és néhány egyszerű tipp betartásával jelentősen csökkentheti a tüneteit.

Miért erősödik az allergia az ünnepek alatt?

Számos ünnepi kedvenc (étel, fatüzelésű kandalló, fenyő) kiválthatja, vagy irritálhatja az allergiát, s míg az allergia meglehetősen jól kezelhető az év nagy részében, az ilyen jellegű beltéri allergiák az ünnepek alatt élik csúcspontjukat. Miért? A hideg idő beköszöntével hajlamosak vagyunk bekuckózni a lakásba, a fűtést felcsavarni, ablakokat bezárni, ám ezzel a beltéri allergiák felerősödnek.
Sokat tehet az ünnepi allergia csökkentése érdekében, ám ehhez tudnia kell, mi okozza a tüneteit.

Mi áll az ünnepi allergia mögött?

A leggyakoribb kiváltó okok a következők:

  • A túlzott párásodás kedvez penészgombának

    A penészgomba és a háziporatka egészségkárosító hatását számos vizsgálat igazolta. A magas páratartalmú lakásokban a penészgomba hatására nőtt a gyermekek körében a visszatérő, ziháló légzés gyakorisága. A levegő ideális relatív páratartalmának mértéke 40-60 százalék. A túl magas páratartalom falgombásodást okozhat és hozzájárul a háziporatka elszaporodásához.
    A túlzott párásodás kedvez a penészgomba megjelenésének>>
    Ételek - A karácsonyi, szilveszteri időszak során sokat járunk vendégségbe, bulikba, ahol mindig finom falatokkal várnak bennünket. Nem csak a túlevésnek nagy a kockázata ilyenkor, de nehéz ellenállni az olyan élelmiszereknek is, melyekre allergiásak vagyunk.
  • Penész – Szabad szemmel láthatatlan, mint a pollen kering a levegőben. Az ünnepi időszakban, mikor nedves örökzölddel díszítjük a lakást koszorú és karácsonyfa formájában, nagyobb az allergia veszélye, hiszen a gombaspóráknak mindez ideális hely. A cipőnk által a lakásba vitt, bomló őszi leveleken megtelepülő penész és gombaspórák csak tovább rontanak a helyzeten.
  • Állatok – Az állatszőr által kiváltott allergia is romlik az ünnepek alatt, hiszen ilyenkor többet foglalkozunk kedvenceinkkel, a hideg elől könnyebben beengedjük a lakásba, illetve vendéglátóinknál tapasztaljuk mindezt.
  • Poratka – Ezek a mikroszkopikus allergének egész évben irritálóak, ám az ünnepek alatt, mikor a levegő nedvesebb, és több időt töltünk a lakásban, az ágyunkban, súlyosbíthatják az allergiás tüneteket.

Hogyan előzheti meg az ünnepi allergiát?

Penészallergia

Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban

Az általános vélekedés szerint a nappali levegője ideálisan 21 °C hőmérsékletű. A hálószobában legkellemesebb a 18-19 °C, de kisgyermekeknél, kiváltképpen csecsemőknél ennél egy-két fokkal magasabb hőmérséklet kívánatos. Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban>>
  • Karácsonyfa, koszorú – Noha sokan azt hiszik, a karácsonyfa vagy a koszorú okozza allergiáját, a helyzetért valójában az abban megbújó gombaspórák a felelősek. Megelőzhető mindez, ha nem friss, hanem műfenyőt használ a lakás dekorálására.
    Amennyiben ragaszkodik az élő fenyőhöz, mossa le azt, mielőtt a lakásba viszi, hogy megszabaduljon a meglévő spóráktól.
  • Mesterséges ünnepi díszek – Noha a műfenyő csökkenti az allergiás tüneteket, ha nedvesség éri, szintén penészedhet, illetve a rajta felhalmozódó por is rontja az allergiát.
    Ennek megelőzésére száraz helyen tárolja ezeket, és alaposan vizsgálja át, tisztítsa meg őket, mielőtt feldíszítené a lakást velük.

Ételallergia

  • Tudja, mire allergiás! – Ahhoz, hogy kezelni tudja az allergiáját az ünnepek alatt, tudnia kell, mi az, amire érzékeny! Az ételallergiák90 százalékát a tej, tojás, mogyoró- és diófélék, hal, kagyló, szója, búza okozza.
  • Tudassa a többiekkel! - Ha már tudja, mire allergiás, fontos, hogy azt tudassa a családi-baráti összejöveteleken, így elkerülhetőek a félreértések, sértődések és a rosszullét is. Kérdezzen rá az adott étel összetevőire, hogy elkerülje az allergiát!

Állatallergia

Penész a lakásban - Izeg, mozog, nem figyel

A penészedés problémájára sokan még mindig úgy gondolunk, mint a régi építésű, felújításra szoruló házakban, pincékben jelentkező jelenségre. A penész azonban bárhol megjelenhet, ahol megtelepedéséhez ideális feltételeket talál. Legyen az az újépítésű otthon rosszul szigetelt fala, vagy az ágy mellé helyezett falvédő mögötti terület. Új, vagy régi, a penész nem válogat>>
  • Otthon – Feltehetőleg nem akarja kizárni a hidegbe kedvencét, így az allergia elkerülésére mosson gyakran arcot, kezet, porszívózzon, sepregessen sűrűn. Noha az állat fürdetésével csökkenthetők a tünetek, ez csak átmeneti és csak pár napig tartó hatást ad.
  • Vendégségben – Amennyiben vendéglátójának van házikedvence, és Ön allergiás arra, legjobb, ha még a látogatás előtt beveszi allergia ellenes gyógyszerét.

Poratka

  • Otthon - Sokat segíthet tüneteinek enyhítésében, ha gyakran cseréli a légszűrőket, forró vízben mossa az ágyneműjét, illetve antiallergén párnát és matracot használ. Mivel a poratka jól megvan nedves környezetben is, egy párátlanító, mely a belső páratartalmat 30-50 százalék között tartja, nagy segítség lehet.
  • Utazáskor – Utazás során vigye magával a saját párnáját, antiallergén huzattal!

Gyógyszeres kezelés

Allergénmentesítés

Az egyik legfőbb allergiakiváltó tényező a házi poratka. Ha porszívózunk, még nem oldottuk meg a kérdést, az ágyneműben is ott van. A gyerek kedvenc plüssállataiban is ott bujkál. A penészgombáról még nem is beszéltünk. Mit tehetünk? Házi praktikák az allergénmentes otthonért.

Annak ellenére, hogy óvatos és körültekintő, előfordulhat, hogy ki lesz téve az allergének hatásának. Ezért fontos, hogy mindig legyen Önnél allergia ellenes készítmény (antihisztamin, inhalátor stb.)

Kerülje a stresszt!

Jól ismert tény, hogy a stressz súlyosbítja az asztma tüneteit, de minden bizonnyal az allergiának sem tesz jót. Erősítse immunrendszerét azáltal, hogy kerüli a stresszt, szorongást. Erre kiváló a jóga, a meditáció vagy a masszázs. Gondoljon ezekre úgy, mint ajándékra önmagától.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.