• Nincs szükség allergiamegelőző terhes-diétára

    Szerző:
    WEBBeteg

    A földimogyoró-allergia a leggyakoribb és legveszélyesebb élelmiszerallergia az Egyesült Államokban, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. A jelenség az USA-ban hagyományosan elterjedt – igen magas arányú, gyakori – földimogyoró fogyasztással magyarázható.

    Egy új kutatás azt állapította meg, hogy nagyobb a mogyoróallergia kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja a terhesség idején sok mogyorót evett. Scott Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvostudományi egyetem munkatársa kutatócsoportjával az Egyesült Államokban öt helyszínen vizsgált meg ötszáz, 3-15 hónapos gyereket, akiknél tej- vagy tojásallergiát feltételeztek az orvosok, ám mogyoróallergiáról nem tudtak náluk. Valójában legtöbbjük még soha nem is evett mogyorót.

    Hirdetések

    A túlérzékenység, amely az allergia lehetséges jelzője, háromszor nagyobb eséllyel bukkant fel azoknál a babáknál, akiknek anyja a várandóssága alatt mogyorót fogyasztott. Minél több mogyorót evett az anya a terhessége idején, annál nagyobb volt a gyerek pozitív válaszreakciójának valószínűsége az érzékenységi tesztben. A szoptatás alatti mogyorófogyasztás mérhetően nem befolyásolta a teszteredményeket.

    A földimogyoró-allergia tünetei

    A földimogyoró-vaj (peanut butter) naponta szerepel az amerikai családok asztalán. A kialakuló allergia tünetei gyakran nagyon hevesek, azonnali rosszulléttel, arc-nyelvdagadással, nem ritkán eszméletvesztéssel, keringés összeomlással járó úgynevezett anafilaxiás sokkot okozhatnak.

    Mivel a földimogyoró-mentes étkezés szinte megoldhatatlan az USA-ban, ezért az amerikai gyerekek ezrei hordanak az iskolatáskájukban életmentő önbelövő injekciót, mondja dr. Csáki Csilla. Az immunológus-allergológus azt is érthetőnek tartja tehát, hogy ennek az allergiafajtának a lehetséges megelőzésére, számos kutatás indításával ekkora gondot fordítanak.

     Terhesség és mogyoróallergia


    Nagyobb a mogyoróallergia kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja a terhesség idején sok mogyorót evett - állapították meg amerikai kutatók. Scott Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvostudományi egyetem munkatársa kutatócsoportjával az Egyesült Államokban öt helyszínen vizsgált meg ötszáz, 3-15 hónapos gyereket, akiknél tej- vagy tojásallergiát feltételeztek az orvosok, ám mogyoróallergiáról nem tudtak náluk. Valójában legtöbbjük még soha nem is evett mogyorót. A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányból kiderült, hogy a gyerekek több mint negyedénél erős válaszreakció mutatkozott a mogyoró allergénjére az érzékenységet vizsgáló tesztben. (MTI)

    A terhesség alatt az anya vérkeringéséből – a méhlepényen keresztül – sokféle vegyület, molekula átjuthat a magzatba, így elvileg allergiát kiváltó fehérjecsoportok is.

    Bár a magzat immunrendszere még kialakulatlan, azt már néhány éve, kutatók eredményei alapján tudni lehet, hogy későbbi allergiára hajlamos újszülöttekben már a születéskor a normálisnál magasabb lehet a köldökzsinórban mért, allergiát okozó ellenanyagok (IgE) szintje.

    Arra vonatkozóan viszont eddig még nem voltak ismereteink, hogy konkrét élelmiszerrel szembeni allergizálódás is bekövetkezhet már az anyaméhben, mondja a jelentés kommentálására felkért Csáki doktornő.

    A kutatás eredményei szerint olyan csecsemők véréből sikerült kimutatni a földimogyoróval szembeni allergiás fehérjét, akik még soha nem kaptak földimogyorót. Elvileg a szoptatás alatti anyai fogyasztás is okozhatta ezt, a hírből nem derül ki, hogy a szoptatás lehetséges hatását hogyan zárták ki.

    Az ugyanis már jól ismert tény, hogy az anya szoptatás alatti tehéntej fogyasztása tejfehérje-allergiát válthat ki arra érzékeny babáknál, de a terhesség alatti ilyen lehetséges hatásról eddig nem tudtunk.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A csecsemők vérében mért, mogyoróval szembeni allergiás ellenanyagok ugyanakkor még nem igazolják a tényleges élelmiszer-allergiát az idézett vizsgálatban, ehhez még a fogyasztáskor fellépő tünetek is szükségesek lennének. 2 éves kor előtt azonban nem javasolt földimogyorót adni a gyerekeknek és lehet, hogy addigra, mire kapnak mogyorót, már el is tűnnek ezek az ellenanyagok a vérükből. Ezen babák további követésénél nyilván azt fogják vizsgálni, hogy a későbbi években ténylegesen nagyobb eséllyel alakul-e ki náluk tünetekkel járó mogyoróallergia, vagy csak egy jelentőséggel nem bíró vérvizsgálati leletről van most szó. Egyelőre tehát senkinek nem javasolható, hogy tartson terhessége alatti speciális allergia-megelőző célú diétát, mert arra még nincsen semmiféle bizonyíték, hogy ténylegesen, a tünetek szintjén is allergizálhat-e bármilyen élelmiszer, amit ilyenkor elfogyaszt a kismama.

    (Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg, MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

    Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

    Voksán Virág hipoallergén ételt ad a kutyájának

    A DJ kiskutyájának minőségi ételére ugyanúgy hangsúlyt fektet, mint a sajátjára. Kiko csak csirkefehérje-mentes és hipoallergén ételt kap. A magas hústartalom fontos, de legalább olyan fontos, hogy minél kevesebb búzát, kukoricát és glutént tartalmazzon a kutyatáp, mert ezekre az állatnak nincs igazán szüksége. A csirkehús-allergia gyakori a kutyáknál, ezért a csirkehús etetése az arra érzékeny kutyáknál kerülendő. Emellett a mesterséges adalékanyagok sem tesznek jót az állatoknak.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA