Allergia - A leggyakoribb kezelési hibák

Medipress
megjelent:

Dr. James L. Sublett (Louisville-i Egyetem) és az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium rávilágít a szezonális allergia kezelése során tapasztalt négy leggyakoribb hibára.

1. Tüneti kezelés a kiváltó ok ismerete nélkül

Sok allergiás a tünetek megjelenésekor azonnal elkezdi a gyógyszeres kezelést anélkül, hogy pontosan tudná, mi váltja ki azokat. Ez a hiba a hatástalan kezelések mintegy feléért felelős. A megoldás egy allergiás teszt lehet: injekciós tűvel a bőrbe juttatnak különböző allergéneket, az allergiás reakció tanúskodik a bűnösről.

2. A beteg nincs tisztában, mi váltja ki allergiáját

Ez azért is fontos, mert a gyógyszerek mellett az allergén elkerülése a másik járható út a tünetek kivédésére. Amennyiben a pollen a főbűnös, érdemes csukni az ablakokat, naponta többször zuhanyozni és ruhát cserélni, illetve fedett helyen maradni, ha magas a szabadtéri levegő pollenkoncentrációja. Poratka-allergia esetén a lakásban el kell távolítani a padlószőnyeget, HEPA-szűrős porszívót kell használni takarításkor, olyan ágyneműt kell használni, amit nem szeretnek az atkák, valamint azokat gyakran mosni kell. Összefoglalva: minimalizálni kell az allergénnel való találkozás esélyét.

3. A gyógyszerszedés kezdete csak a tünetek megjelenése után kezdődik

Nem érdemes várni addig, amíg a tüsszentés és az orrfolyás jelentkezik. A gyógyszerek jobban gátolják a tünetek kialakulását, mint amennyire a már megjelent tüneteket képesek kezelni. Emiatt előre kell tervezni: a szezonális allergiánál nagyjából tudni lehet az időszakot, a pollenkoncentráció pedig a meleg beköszöntével szokott emelkedni.

4. A keresztallergia figyelmen kívül hagyása

Sok pollenallergiásnál tapasztalható, hogy egyes ételek, melyek az adott pollenhez hasonló fehérjéket tartalmaznak, ugyanazokat a tüneteket váltják ki. Ilyen társbűnösként szerepelhet a cseresznye, a meggy, egyes körte- és almafajok, a dinnye, egyes mogyorók. Érdemes megbeszélni a kezelőorvossal, hogy adott allergén esetén milyen keresztallergiát okozó ételek jönnek szóba, ezeket az allergiaszezonban kerülni kell.

(Medipress)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.