A genitális tünetek oka lehet az allergia is

Budai Allergiaközpont
megjelent:

A genitális tünetekkel rendelkező pácienseknek nagy esélyük van arra, hogy tüneteiket valamilyen bőrrel érintkező kémiai anyag okozza. Az allergének elkerülése érdekében pedig mindenképpen hasznos lehet a szakemberek által végzett speciális bőrteszt.

Az allergiás kontakt dermatitis gyakran kimutatható azoknál a pácienseknél, akik viszkető, égő és irritáló érzésre panaszkodnak genitális területen. Ez egy olyan bőrbetegség, amit a személy környezetében lévő kémiai anyag bőrrel történő érintkezése vált ki.

Készült is egy retrospektív tanulmány abból a célból, hogy megállapítsa, milyen gyakori a genitális panaszokkal rendelkező betegeknél a kontakt allergia. Egy zágrábi egyetem kutatói 33 pácienst követtek nyomon, akik tartósan és visszatérően küzdöttek a genitális kipirosodással, viszketéssel és égő érzéssel.

Genitális panaszokat is okozhat allergia

A diagnózisokat az elvégzett klinikai vizsgálatokra és a bőrtesztekre alapozták. A bőrteszteket a Nemzetközi Kontakt Dermatitis Kutatócsoport ajánlásai alapján végezték sztenderd allergénsorral. Bőrtesztelés formájában vizsgálták továbbá a betegek által tüneteikre szedett gyógyszereket, illetve a betegek által használt intim mosakodószereket is.

Gyakori nőgyógyászati hiedelmek

"Az óvszerrel nem kapható el semmi" - ehhez hasonló tévhitekről kérdezte a WEBBeteg Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász szakorvost. Gyakori nőgyógyászati hiedelmek és az orvos válasza

A vizsgált betegek átlagéletkora 38 év volt, 11 férfi és 22 nő alkotta a csoportot. 13 páciensnél (39%) állapítottak meg egy vagy több pozitív allergiás reakciót, főként nikkel-szulfátra, thimerosalra, perubalzsamra, formaldehidre és neomycin-szulfátra (antibiotikum).

A 13 pozitív bőrteszttel bíró páciensből 7 esetében a pozitív reakciót adó allergén összefüggésbe hozható volt tüneteikkel. 3 személynek pozitív lett a bőrtesztje az általuk használt intim tisztálkodószerre, 1 pedig a latex gumióvszerre reagált így.

Vagyis a genitális tünetekkel rendelkező pácienseknek nagy esélyük van arra, hogy tüneteiket valamilyen bőrrel érintkező kémiai anyag okozza. Az allergének elkerülése érdekében pedig mindenképpen hasznos lehet a szakemberek által végzett speciális bőrteszt.

Herpesz a nemi szerveken (herpes genitalis)

A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg - amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul, és legsúlyosabb szövődményként akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. A herpeszvírusok családjába tartozó vírusok a leggyakrabban fertőzést okozó kórokozók. A Herpes simplex 1-es típusa (HSV-1) és 2-es típusa (HSV-2) egyaránt okozhat fertőzést az ajak, az orr bőrén és a nemi szerveken is. A betegség kezelési lehetőségei

(Allergiakozpont.hu - Forrás: Acta Dermatovenerol Croat. 2009;17(4):285-8.)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.