• Nagyon speciális allergiafajták

        Szerző:
        WEBBeteg

        Allergia kialakulhat új, allergénként eddig ismeretlen természetes vagy szintetikus anyagokkal szemben is, mivel az allergiás betegségek lényeges tényezője a környezetszennyeződés fokozódásával is járó életmódváltozás.

        A levegőbe kerülő füstgázok kölcsönhatásba léphetnek különböző növényekkel, virágporokkal, módosítva a pollenallergiát kiváltó hatását. Így fordulhat elő, hogy míg az adott molekula eredeti formájában évszázadokon át nem váltott ki immunreakciót az emberi szervezetből, módosult formában erős allergiát válthat ki.

        A fizikai aktivitás folyamatos csökkenése is fokozza az allergiás betegségek gyakoriságát. Az otthonülő, TV-hez vagy számítógéphez kötött életmódhoz szokottak kisebb légzési aktivitást fejtenek ki, illetve hosszabb időn át ki vannak téve a házon belüli allergéneknek.

        Hirdetések

        Mintegy 20-25 éve hazánk piacaira egyre több olyan gyümölcs kerül, amit korábban alig ismertünk, így nem kerültünk közvetlenebb kapcsolatba vele. A trópusi gyümölcsök évszázadok óta táplálékot biztosítanak az ott élő embereknek, és legtöbbször semmi káros hatást nem tapasztalnak fogyasztásuk során, ám hazánkban már allergiás tüneteket okozhatnak.

        Gyümölcsallergia

         Ön tudta?
        A földimogyoró külön figyelmet érdemel, allergiás hatása a legsúlyosabb, a legtöbb halálos kimenetelű ételallergiát a földimogyoró okozza. A vicilin főzéssel és sütéssel lebomlik, de pirítással nem. Kínában, ahol sütve és főzve fogyasztják, jóval ritkább a földimogyoró-allergia, mint ahol sózott és pirított formában fogyasztják. Újabban egyre gyakoribb a szójával való allergiás reakció. A szója allergénje sok hasonlóságot mutat a földimogyoróéval.

        A gyümölcsallergia legjellegzetesebb tünete az orális allergia szindróma (OAS), melynek során az ajkak, a nyelv viszketésével és duzzadásával járó tünetegyüttes alakulhat ki, de előfordulhatnak súlyos, életveszélyes allergiás reakciók is, például földimogyoró fogyasztásakor.

        Hátterében a LTP (lipid transfer protein) áll, mely a bélrendszer enzimeinek hatására lebomlik, ezért ritkán kerül sor szisztémás reakcióra. Az LTP a gyümölcsök héjában van túlsúlyban, a hámozás, főzés, konzerválás semlegesíti az allergént.

        A gyümölcsallergiát okozó allergének a növényi védekező-rendszer proteinjei. Az úgynevezett  PR-proteinek, thiol proteázok, a 2S albuminok, a profilinek és oleozinok (a legújabban felfedezett allergének), a vicilinek és leguminok okolhatók az allergiás reakciók miatt.

        Keresztreakciók

        Keresztreakciókat írtak le a napraforgómag/mustármag, szezámmag/mákszem, kesudió/dió, ricinusmag/földimogyoró, dió/mogyoró között (prolamin allergén okozta szenzitizáció). A parlagfű pollenére érzékenyeknél a sárgadinnye fogyasztása keresztreakciós hatásként orális allergia szindrómát idéz elő.

        A vicilinek és legumonik nagyon komoly allergiás reakciókat okoznak, olykor halálosakat is. Az olajosmagvú termések többsége - a paradió, a pekándió, a kesúdió, a pisztácia, a földimogyoró, a dió, a mogyoró, a fenyőmag és a mandula - tartalmaz vicilint vagy legumint, közöttük keresztreakciók is lehetnek.

        A karácsony veszélyei

        Fenyőfa
        Képünk illusztráció

        Amerikai feltatálók szerint minden hetedik embernél a szobában felállított karácsonyfán megtelepedett penészgombák spórájának hatására allergiás tünetek jelentkezhetnek. Tanácsos vagy műfenyőt venni, vagy - ha valódi fára vágyunk - csak néhány napig hagyjuk a szobában. Ez a fajta allergia az ünnepek alatt érezhetően gyakoribbá váló asztmás, arc és homloküregi panaszok miatt merült fel.

        Mérések igazolták, hogy a penészgombák spóraszáma 800/m3 körül volt, de két hét elteltével ez a szám már 5000/m3-t is elérhet, ami meghaladja az egészségre ártalmatlan  értéket,  penészre allergiásoknál panaszt okozva.

        A fenyő gyantája szintén okozhat allergiás rohamokat, nem is kell érintkezni a gyantával. Könnyezés, tüsszögés és bőrviszketés jelentkezhet.

        A műfenyő viszont a hosszú hónapokig tartó tárolás alatt porosodik és szálai között nagy mennyiségben tapadhat orrfolyást kiváltó por, ezért a műfenyőt jól mossuk le a nappalliba állítása előtt.

        Bor és szőlőlé is lehet allergén

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Számos esetben előfordult, hogy a bor vagy a szőlőlé fogyasztása allergiás reakciót váltott ki (arcpír, dagadás, ajakduzzanat, sokk) és a háttérben nem a tartósítóként alkalmazott kénvegyület állt.

        A kiváltó allergén ilyenkor a darázs-, méhméreg lehet, mely a mustba, szölőlébe beleesett. Idősebb borokban idővel a méregfehérje szétbomlik, ezért ez a fajta allergia inkább a frissebb borok fogyasztásakor jelentkezik.

        (Dr. Brugós László, allergológus, tüdőgyógyász)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Terjed az influenza

        EMMI

        2018. február 12-18. között 69 150 fő kereste fel orvosát. Ismerje meg a részleteket!

        A szív és a diabétesz

        WEBBeteg

        Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

        Kiütéses gyermekkori betegségek

        A kiütéses betegségeket általában a fertőző betegségekhez kötik. Számos más betegség járhat azonban még kiütéssel, illetve olyan...

        A penészgomba-allergia okai és tünetei

        Penészgomba-allergia esetén a tüneteket kiváltó tulajdonképpeni allergének ezeknek a gombáknak a szaporító sejtjei, vagyis a spórái. Az...

        A csalánkiütés kezelési lehetőségei

        A csalánbetegség kezelésében a kiváltó tényező megszüntetése, kezelése az első és legfontosabb feladat, ezen túl a panaszokat enyhítő...

        Ártalmas kozmetikumok - Milyen...

        Egyre csak szélesedik a kozmetikai cégek által előállított termékek palettája, és egyre több pénzt költenek fejlesztésre, kutatásra....

        Tejallergia - Tények és tévhitek

        A tej és a tejtermékek Magyarországon alapélelmiszernek számítanak, számos ételt és italt készítenek belőle, valamint sok élelmiszerben...

        Hidegallergia: diagnózis, kiváltó okok...

        Az úgynevezett hidegallergia (hideg urticaria) orvosi értelemben valójában nem allergia, hanem a csalánkiütés egy speciális formája.

        A menstruáció késleltetése és...

        Alkalmanként sok nőben felmerülhet a kérdés: hogyan befolyásolhatnám a ciklusomat? Ilyen esetekben lehetséges a havi vérzés késleltetése...

        Az aranyér kialakulásának okai és...

        Az aranyér a végbélnyílás körül vagy a végbél alsó szakaszában kialakuló elváltozás. Harminc éves korára az emberek fele...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA