Ételallergia ellen is hatékony lehet az immunterápia

MTI
megjelent:

A környezeti allergének közül a méhcsípés, a pollen, a penész és a poratka ellen már alkalmazzák gyerekeknél és felnőtteknél is a deszenzitizálást, amikor a szervezetet fokozatosan hozzászoktatják az erős immunválaszt okozó anyaghoz.

A HealthDay című egészségügyi portál hétfői beszámolója szerint, nyelv alatti immunterápiával – ételallergiákra is – egyre több vizsgálatban próbálják ki a módszert.

Az elképzelés azon alapul, hogy a gyerekeknél allergiás reakciót kiváltó anyaggal szemben kiépíthető a szervezet toleranciája, ha fokozatosan – igen kis mennyiséggel kezdve, majd azt növelve – szoktatják hozzá a szervezetet.

"Egyre több ilyen próba indul, nagyon ígéretesnek tűnnek az eredmények" - mondta Michael Pistiner allergológus, az amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia szóvivője.

Minden az allergiáról

Allergia-aloldalunkon mindent információt megtalál a gyógyszerallergián át a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

A tesztekben tojást, mogyorót és tejet vizsgáltak már, ezek jó eredménnyel zárultak a New York-i Mount Sinai Orvosegyetem. Scott H. Sicherer gyerekorvos szerint a tanulmányok reménykeltők, néhányan egészen nagy dózist tolerálnak az adott élelmiszerből.

Az "érzékenység-csökkentő" eljárás során a gyerekek nyelve alá teszik az élelmiszer allergénjének kivonatát orvosi felügyelet mellett. Az anyagból felszívódik a nyálkahártyán keresztül egy egészen pici mennyiség, amennyi még nem vált ki allergiás reakciót.

Az allergén mennyiségét fokozatosan növelik

Az allergén mennyiségét aztán óvatosan és fokozatosan növelik, így amikor a gyerek "élesben" találkozik vele, már nem okoz rohamot.

Mindkét szakember hangsúlyozta azonban, hogy a terápiás eljárás még kísérleti szakaszban van, több kérdés megoldásra vár. "Túl korai lenne szélesebb körben alkalmazni" - véli Sicherer.

Mindig fennáll egy súlyos allergiás reakció előfordulása a deszenzitizálás közben is, ezért az orvosi ellenőrzés különösen fontos. Azt sem tudják pontosan a szakemberek, hogy egy megszerzett védettség mennyi ideig őrződik meg, meddig és milyen fokban emlékszik vissza rá a gyerek szervezete.

Amit különösen kiemeltek: az ételallergia immunterápiája egyáltalán nem olyan dolog, amellyel házilag kísérletezni lehetne, akár egy anafilaxiás sokk is előfordulhat közben.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.