Allergiás fáraó, csalánkiütéses király - az allergia története

szerző: Krasznai Éva, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az allergiát napjaink betegségének tartják, holott e kór az érintettek életét már az ókorban is pokollá tette. 

Az iménti állítást bizonyítják azok a feljegyzések, melyekből kiolvasható, hogy például Menész egyiptomi fáraónak a méheket messziről el kellett kerülnie, Hippiász a virágporra volt allergiás.

Az utóbbi Hérodotosz leírása szerint nem egyszer olyan erős köhögési és tüsszögési rohamot kapott, hogy még a fogait is kiköpte.

Minden az allergiáról

Allergia-aloldalunkon mindent információt megtalál a gyógyszerallergián át a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

Britannicust az uralkodástól fosztotta meg az erős könnyezés és orrfolyás, ami miatt képtelen volt lovagolni, így császárrá sem lehetett, helyette mostohatestvére, Néró került a birodalom élére és formálta át az ókori Róma történelmét.

A későbbi korokból is maradt ránk feljegyzés. Eszerint például III. Richárd fondorlatos politikai céljaira az eper fogyasztása után fellépő csalánkiütéseit használta fel.

A 16-17. századi leírásokban mindenekelőtt a növényi allergénekről lehet olvasni.

Az ipari forradalom és új allergének

Az ipari forradalom során az addigiaknál nagyobb mennyiségben került a környezetbe allergiás tüneteket provokáló fém, króm és nikkel.

A 19. században a higany a gyógyászati felhasználás mellett annak ellenére a kozmetikai iparba is bekerült, hogy allergizáló hatását már több mint 100 esztendővel korábban ismerték.

Az orvostudomány atyjaként elhíresült Hippokratész több mint kétezer éve elsőként írta le az asztmát betegségként.

A tudós szerint az asztma görcsös természetét a nedvesség, a foglalkozás és az éghajlat tényezői okozhatják, kialakulását külső behatások indokolják.

Az asztmával kapcsolatos vizsgálatok a 19-20. század fordulóján kezdődtek és ismerték meg a bőr, a nyálkahártya, illetve a gyomor-bélrendszer tüneteihez vezető reakciókat. Az allergia mechanizmusának pontosítására a 20. században került sor.

(WEBBeteg/Krasznai Éva, újságíró)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.