Ha az allergia tüneteteit nem enyhíti a gyógyszer

szerző: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Pollenallergiám van (fűkeverék, rozs, parlagfű, fekete üröm, lándzsás útifű, nyír), ezenkívül a lisztatkára és a háziporatkára is allergiás vagyok. A fül-orr gégész tablettát és orrspray-t írt fel. A tünetek azonban semmit nem enyhültek. Mit javasolna a tünetek enyhítésére? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Azt szoktuk ajánlani, hogy lehetőség szerint az antihisztamin tablettás kezelést egy héttel a szezon kezdete előtt el kell kezdeni, mert ha már a tünetek megjelentek és a nyálkahártyák begyulladtak, akkor mindig nehezebb, még a gyógyszereknek a hatását is kifejteni.

Egy pár gyakorlati tanáccsal szeretném ellátni, ami lehet semmiségnek tűnik, de sokszor segít.

  • Naponta többször mosson arcot hideg vízzel, mossa ki a szeméből, orra körül a pollent.
  • Ha kint van a szabadban viseljen napszemüveget.
  • A pollenek a hajnali és esti órákban és szeles időben jobban "kavarognak" és tünetet okoznak. Még az ilyen szép időben is kerülni kell a hosszabb, folyamatos kinti tartózkodást.
  • Az orrdugulására javasolnám az orrzuhanyt. Az eszközt meg lehet vásárolni a gyógyászati segédeszközök boltjában.

Ez is érdekelheti További hasznos tippek pollenallergiásoknak

Az orrzuhany használata

Az orrzuhanyhoz használhat 0,9%-os ampullákba kiszerelt sóoldatot vagy fiziológiás sóoldatot. De otthon is el tudja készíteni tetszés szerint, a lényeg, hogy ne legyen nagyon sós, mert az marja a gyulladt orrnyálkahártyát. Egy fél liter vízhez egy kanál só és egy csipetnyi szódabikarbóna. Nem biztos, hogy az általam adott dózis jó lesz Önnek, ezért ajánlom tegyen előtte próbát a gyógyszertárival és aztán ehhez igazítva készítse el otthon saját számára a sósvizet bikarbónával.

Az orrzuhannyal aztán naponta többször is (de főképpen a spray használata előtt) jól ki kell mosni az orrból a váladékot. Ez mechanikusan kimossa és kitisztítja a váladékot, és - mivel enyhe sósoldatot kell használni a mosáshoz, amit felmelegít haszálat előtt 30 fok körülire - a gyulladt nyálkahártyát megnyugtatja, a spray is jobban hat utána.

Az orrtisztítást naponta 3-4 alkalommal is el lehet, sőt kell végezni, mivel tüneteit semmi mellékhatással nem járva lényegesen enyhíti. A technikáját kell elsajátítani, hogy a mosófolyadék a szájon keresztül távozzon.

Ehhez a pumpáláskor, mikor a víz nyomás alatt az orrba áramlik, kifelé kell lélegezni és ilyenkor a gégefedő be van zárva és nem jut a víz a légutakba. Ezt pár pumpálás után már nagyon jól lehet alkalmazni. De ne féljen, akkor sincs nagy baj, ha pár csepp le is jut a légcsövébe.

Gyógyszerek

Gyógyszer neveket nem szerencsés ha mondok, mert ha kihagyok valamilyen készítményt, akkor a gyártója joggal lenne megsértve, mert tudja azt a mondást, hogy mindenki a saját lovát dícséri. Ez a kezelés, mármint a gyógyszeres, amit használ, a betegek 80 százalékánál jó szokott lenni.

Ha felkeres egy allergológiai szakrendelést biztosan adhatnak még kiegészítő gyógyszert, ami mérsékelné jelenlegi panaszait, ha az általam javasolt mód nem válna be.

Ez is érdekelheti

(WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász).

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.