Terápiás lehetőségek az allergia kezelésére, gyógyszer nélkül

Budai Allergiaközpont
megjelent:

Az időjárás enyhülésével már megjelentek az első pollenek a levegőben. A mogyoró, éger és tiszafafélékre allergiások számára megkezdődött a pollenszezon. A tüsszögés, orrdugulás és szemviszketés kellemetlen tünetei megelőzhetőek, de legalábbis enyhíthetőek, ha már most felkészülünk kezelésükre.

Íme néhány terápiás lehetőséget, melyeket már most, vagy rögtön az első tünetek jelentkezésekor célszerű alkalmazni.

Immunterápia

Az allergia kezelésének ezen módja nem csak a tünetek mellékhatások nélküli csökkentésére alkalmas, de segítségével megszüntethető a szervezet, allergénnel szembeni túlzott érzékenysége is.

A terápia során a beteg azt az anyagot kapja higítva, tabletta, vagy cseppek formájában, amire érzékeny, ami a tüneteket kiváltja. A 3-5 éven át tartó terápiát követően így a szervezet folyamatosan hozzászokik ahhoz az anyaghoz, mely korábban a tüneteket kiváltotta, s végül megtanulja panaszok nélkül elviselni azt.

A kezelés a beteg otthonában elvégezhető, s mindössze napi pár másodpercet vesz igénybe. A személyre szabott hatóanyag nyelv alá cseppentését, vagy a tabletta nyelv alá helyezését egy nagyobbacska gyermek akár önállóan is végezheti

Fontos, hogy a kezelést már a szezon előtt négy hónappal el kell kezdeni, így parlagfű allergiások esetén március végéig, ezáltal már ebben a szezonban is enyhébb tünetekre számíthatnak.

A terápiát követően 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el. A kezelés 5 éves kor felett alkalmazható, várandósság időszakában nem kezdhető el, azonban a már megkezdett terápia terhesség alatt is folytatható.

Rhinolight-fényterápia

A Rhinolight az orrnyálkahártya speciális összetételű fénnyel történő megvilágítását jelenti. Alkalmazása mindössze néhány percet vesz igénybe és abszolút fájdalommentes. Segítségével tartósan enyhíthető a szénanátha legtöbb tünete: orrfolyás, tüsszögés, orrviszketés, orrdugulás és szájpad viszketés.

A kezelés igénybe vétele szakorvosi felügyelet mellett, kizárólag az allergiás szénanátha szakorvosi diagnózisa esetén alkalmazható, otthonunkban nem végezhető. A tünetek megjelenésekor két héten át, kúraszerűen alkalmazandó, a kezelések számát a szakorvos javasolja. Alkalmazható a gyógyszeres kezelés kiegészítésére is.

A kezelések egyetlen mellékhatása az orrnyálkahártya kiszáradása, mely A-vitamin olajjal megelőzhető. A Rhinolight terápia néhány kezelést követően az esetek 90%-ában tünetmentességet vagy nagyfokú javulást eredményez.

Terhesség, szoptatás esetén önmagában is alkalmazható, illetve minden olyan esetben, amikor a gyógyszeres terápia nem megoldható.

A módszer jól kombinálható egyéb alternatív kezelési módszerekkel is, pl.: akupunktúrával, homeopátiával és fitoterápiával is. Kombinált kezelés során gyakran csökkenthető a gyógyszerek adagja, a beteg állapota pedig sokkal gyorsabban javul, közérzete jelentősen jobb lesz, és a következő szezonban már enyhébb lefolyású allergiaszezon várható.

Allergénkontroll

A megfelelő kezelések megkezdése mellett különösen penészgomba és poratka allergiások számára nyújt segítséget az allergén kontroll.

Esetükben ugyanis a teljes gyógyulás nehezen képzelhető el a környezetükben élő allergének kizárása nélkül.

A módszer segítségével kimutathatók a lakó- és munkahelyi környezetben előforduló allergének és más kórokozók, mely a kezelőorvos számára fontos szempont a kezelés terv összeállításánál.

Ezután építészeti, szigeteléstechnikai, kert- és belső építészeti, épületgépészeti (szellőző-, fűtés- és klímatechnikai rendszerek, légtisztítók, párariasztók) tanácsokat kaphatunk, melyek segítségével a problémák megszüntethetőek, így a gyógykezelés is eredményesebbé tehető.

(Budai Allergiaközpont)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.