Parlagfű: így lehet elkerülni az 5 millió forintos bírságot

Everling Viráglabor Kft.
frissítve:

Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek, sokan mégsem veszik elég komolyan a problémát. Még most sem késő elkezdeni irtani a gyomnövényt, de néhány dologra kiváltképp oda kell figyelni.

A külterjes és az építkezési területeken sokan nem gondolnak bele, hogy a megbolygatott és parlagon hagyott földrészeken a parlagfű a legelső növény, ami megjelenik, mivel az üres területeken a pionír növények jelennek meg legelsőként, többek között ez az allergiát okozó növény. Pedig a hatályos jogszabályok szerint 2018-ban a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően a bírság 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet.

A súlyos büntetés megelőzhető, ha időben észleljük a gyomnövény felbukkanását

A parlagfű szezon idén körülbelül három héttel később indult a hidegek miatt, de a virágzása alapvetően július végétől októberig is eltarthat, és még ebben az időszakban sem késő nekilátni az irtáshoz - mondta el Sipos-Balázsi Ágnes.

Míg 10-15 évvel ezelőtt sokan keverték össze a parlagfüvet más gyomnövénnyel, ma már nagyon ritka, hogy valaki ne ismerné fel, mégis általában nehezére esik az embereknek nekilátni a kaszáláshoz. A parlagfű áprilisban kezd el csírázni, amikor vegyszerrel is könnyedén irtható. A későbbiekben már csak kaszálással. Fontos, hogy a földfelszínhez közel vágjuk el a növényt, minél alacsonyabban, hogy ne tudjon elágazni, és ezt a vegetációs időszakban minimum háromszor ismételjük meg”– magyarázta a szakember.

Bővebben Az allergiás kötőhártya-gyulladást leggyakrabban a parlagfű okozza

(Everling Viráglabor Kft.)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.