Mitől függ, hogy enyhe vagy súlyos panaszt okoz a földimogyoró-allergia?

szerző: Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - Budai Allergiaközpont
frissítve:

A földimogyoró egyike azon élelmiszereknek, amelyek gyakran okoznak ételallergiát. A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig is terjedhet. Nem mindegy ugyanis, hogy a földimogyoró mely összetevőjére vagyunk allergiásak, illetve az sem, hogy tényleges allergiáról vagy keresztallergiáról van-e szó.

Földimogyóró és allergiás reakciók

A földimogyoró kapcsán fellépő reakciók már közvetlenül a magvak fogyasztása után pár perccel is jelentkezhetnek. A tünetek súlyossági foka az enyhébb szájnyálkahártya zsibbadástól az arcon, száj körül, szemeknél jelentkező ödémán keresztül az életveszélyes, fulladással is járó anafilaxiás sokkig terjedhet.

Egyéni érzékenységtől függően a földimogyoró-allergia tünete lehet hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés, bőrkiütés, bőrgyulladás, légszomj és nehézlégzés. Nem mindegyik jelentkezik egyszerre, ezért érdemes már akkor is orvoshoz fordulni, ha csak egy, vagy két tünetet észlelünk, a beteg állapota ugyanis rövid idő alatt rosszabbodhat – hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Az allergiás beteg ellátása azért igényel orvosi segítséget, mivel az enyhébb tünetekből is rövid idő alatt kialakulhat életveszélyes állapot: anafilaxia.

Keresztallergia és földimogyoró-allergia

Nyírfapollen-allergiásoknál keresztallergia miatt okozhatnak tüneteket több más allergén mellett a mogyorófélék is. A pollen-étel keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen allergiások száma, esetükben a pollen-étel keresztreakció előfordulása megközelíti a 30 százalékot. Ilyen esetben a tünetek jellemzően enyhébbek, az ún. orális allergia szindróma tüneteit mutatják: ajkak, a nyelv és száj nyálkahártya megduzzadása, égő, bizsergő, vagy viszkető érzése.

A reakciók súlyossága attól is függ, hogy a földimogyoró allergén összetevői közül az adott beteg melyikre mutat túlérzékenységet. A földimogyoró öt allergén komponense közül négy súlyosabb reakciót is képes előidézni, egyről azonban tudjuk, hogy csak helyi reakciót okoz a szájnyálkahártyán, ez esetben tehát nem kell életveszélyes reakció kialakulásától tartani.

A multiplex allergiateszt pontos diagnózist tesz lehetővé. Segítségével meghatározható, hogy a földimogyoró melyik allergén komponensével (összetevőjével) szemben áll fenn allergia.

  • Ha a nyírfapollen-allergiás beteg rendszeresen a földimogyoró fogyasztása során tapasztal szájviszketést, torokkaparást, és a teszt a földimogyoró komponensei közül az Ara h8 esetében mutat pozitivitást, akkor tudjuk, hogy a keresztallergia miatt jelentkeznek a tünetei.
  • Azonban, ha a magas rizikójú Ara h1, Ara h2 komponensek pozitívak, akkor a tüneteket súlyos földimogyoró allergia okozza, melynek nemcsak enyhe szájüregi tüneteket, hanem életveszélyes anafilaxiás sokkot is okozhat. A betegnek ebben az esetben szigorúan diétáznia kell, és az andrenalintartalmú önbelövő injekciót is magánál kell tartania.

Ez az információ azért is fontos, mert gyermekeknél ez alapján következtetni lehet az allergia lefolyására. A kis kockázatú komponensekkel szembeni allergia nagyobb eséllyel elmúlhat, míg a magas kockázatúakkal szembeni allergia jellemzően nem nőhető ki gyermekkorban.

Ez is érdekelheti Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró-allergiának?

dr. Hidvégi EditBudai Allergiaközpont
dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, tüdőgyógyász

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.