Egyre több az allergiás beteg hazánkban

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Az idei esztendőben sokkal hamarabb jelentkeztek az allergiás tünetek az arra valami okból érzékeny embereknél, mint a korábbi években. Magyarázattal, pontos válasszal egyelőre még a szakorvosok sem tudnak szolgálni, de a tényt elismerik. Sajnálatos módon évről évre emelkedik a páciensek száma, akik a tavaszi, nyári késő őszig tartó pollenallergiától szenvednek.

Mások viszont, emelkedett mértékben, az étel-, az állatszőr- és a porallergiától, a szabad szemmel láthatatlan atkáktól tüsszögnek, fújják az orrukat, bőr- és szemviszketésre, valamint kritikus esetben fulladásra, asztmára panaszkodnak. Az ételallergiákra most már a közétkeztetésben is külön figyelmet fordítanak, ha a szülő, vagy az érintett személy ezt jelzi az étkeztetésért felelős vezetővel, az orvosi dokumentumok bemutatása mellett.

Ezt olvasta már? Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés

A parlagfű-allergia az egyik leggyakoribb, életminőséget megrontó rossz élmény. A tudósok vizsgálata alapján, a világ első száz kártékony, és veszélyes növénye közé sorolta a parlagfüvet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. Ha először találkozunk a kínzó tünetekkel, azokat mindenképpen csillapítani kell az orvos által felírt készítménnyel, de az alapos kivizsgálásra, bőrteszt próbára még a tünet észlelésekor jelentkezzünk be, mert igen hosszú a várakozási idő a magánrendeléseken is. A pollen-, parlagfűvizsgálatot nem a főszezonban végzik el. Ha a háziorvostól bármi okból épp nem tudunk segítséget kérni, vagy a nyaralás idején mutatkoznak a parlagfű, s más pollenallergia tünetek, a patikákban a gyógyszerészektől is kérhetünk segítséget. Megbízható pirulával, orr- és szemcseppel látnak el, amíg nem lesz módunk eljutni a szakrendelésre. A szakképzett gyógyszerészt tájékoztassuk a meglévő alapbetegségeinkről, gyógyszerszedési szokásainkról, hogy ennek ismeretében választhasson számunkra megfelelő, az allergiás tüneteket enyhítő készítményeket.

Ezt olvasta már? Parlagfű-allergia és immunterápia

Dr. Szalai Éva gyógyszerész, a következtető jó tanácsokkal szolgált:

- A parlagfű-allergia esetén, amiben július közepétől, október végéig milliók szenvednek, körültekintőnek kell lenni az orrspray, és a gyógyszer kiválasztásánál is. Különösen ügyelni kell, ha a szer érösszehúzó hatóanyagot tartalmaz, mivel az ilyen készítményt csak rövid ideig, 3-14 napig, szabad használni, mert a tartós alkalmazása tönkreteheti az orrnyálkahártyáját, orrfolyást és a szaglás képességének elvesztését eredményezheti. Ezek a szerek az allergiás folyamatot nem akadályozzák meg, mivel a gyulladásban szerepet játszó hisztamin receptorokra nem hatnak. A szénanátha kínzó tünetei enyhülnek, de nem szűnnek meg. Az orrdugulást is rövid időre csökkentik a speciális készítmények. Az évek óta parlagfű-allergiában szenvedők jól tudják, hogy a számukra megfelelő, hatásos gyógyszer szedését néhány héttel a szezon indulása előtt, már el kell kezdeni. Ezt mindig a szakorvossal egyeztessük, hiszen a készítményeket is ő írhatja fel, változó mértékű kedvezménnyel. A pirulákat az esti órákban, lefekvés előtt kell bevenni kissé álmosító hatásuk miatt.

- A parlagfű-allergiások fel vannak készülve arra, hogy a szezon ideje alatt kerülik az olyan helyeket, ahol parlagfűvel találkozhatnak. Megtanulták, hogy a pollen miatt gyakrabban mosnak hajat, s cseréljék az ágyneműjüket, sűrűbben porszívózzanak, s ne szárítsák ruhájukat a szabadban. Mi a helyzet a keresztallergiával, ami szintén számos kellemetlenséget okozhat?

- Sajnos kevesebben tudják, mint az ajánlatos lenne, hogy mely ételek fogyasztása tilos, vagy nem ajánlott a parlagfű-allergiában szenvedők számára. A keresztallergia azt jelenti, hogy egyes zöldségek, és gyümölcsök fogyasztása során olyan reakciók léphetnek fel, mint amilyet maga a parlagfű okoz. Elég például görögdinnyét, vagy paradicsomot fogyasztaniuk a parlagfűre érzékenyeknek, és a szervezetük hisztamint szabadít fel, aminek hatására gyulladás keletkezik a szervezetben. Mindez a hatás csak a nyersen fogyasztott zöldségekre, és gyümölcsökre érvényes. A keresztallergia során néhány perc elegendő ahhoz, hogy a bőr-, száj-, szájpadlás-, ajak- vagy orrviszketést idézzen elő. Ha súlyosabban reagál a szervezet, akkor fulladás, köhögés, szűnni nem akaró tüsszögés, és nehézlégzés is felléphet. Ilyenkor azonnal orvosi segítséget kell kérni.

- Milyen zöldség- és gyümölcsfogyasztás nem ajánlatos a keresztallergia elkerülése érdekében?

- Ilyen lehet a paprika, a paradicsom, a cukkini, a napraforgóolaj és -mag, a citrusfélék mindegyike, a banán, az ananász, a bogyós gyümölcsök. Az allergiát egyébként az immunrendszer túlműködése okozza, bizonyos esetekben a szervezet, az egyébként ártalmatlan környezeti hatásokra (pollen, penész, lakás-, virágpor, állatszőr, atkák, madártoll) heves reakcióval válaszol. A szervezet hisztamin felszabadításával igyekszik védekezni, s ennek hatására alakul ki a tüsszögés, az orrfolyás, a szem- és szájpad viszketés, a kínzó köhögés.

- Felmérések igazolják, hogy ha mindkét szülő allergiás betegségben szenved, akkor a születendő gyermeknek 80 százalék esélye lesz arra, hogy előbb-utóbb ő is allergiás legyen valamire a környezetében.

- Csecsemőkorban főként az ételallergia jellemző, ami a tejérzékenységben nyilvánul meg, ami bőr-, emésztési- és a légúti tüneteket produkál. Ha ismert a családban előforduló allergia, akkor ajánlatos a babát minél tovább szoptatni, anyatejjel táplálni, vagy tehéntej helyett hypoallergén, vagy teljesen tejmentes tápszerrel táplálni. A légúti allergiák 2-3 éves korban bukkannak elő, főként a házi por atkára, állati szőrre – ezért sem helyes kutyát, vagy macskát a gyermek ágyába, ágyneműje közé engedni –, valamint a toll- vagy a penészgomba-allergia. Fulladás, köhögés, viszketés a legjellemzőbb tünet. A szénanátha 6-7 éves korban léphet fel, elsősorban kötőhártya gyulladás kíséri, orrfolyás, és tüsszögés. A pollenallergiás gyermekek a virágzás idején lehetőleg ne töltsenek hosszú időt a szabadban, hajukat mindennap megmoshatjuk, s ruhájukat naponta többször is cserélhetjük. Kocsival történő utazás során ajánlatos az ablakot felhúzva tartani ebben az időszakban, s beszerezni a pollenszűrőt. A nyaralást érdemes olyan helyre tervezni, ahol nem találhatók az adott pollenek. Erre a legalkalmasabb a tengerpart, és a hegyvidék.

- Mi a helyzet a homeopátiás készítményeknek a jótékonynak vélt hatásával az allergia esetében?

- Előbb a kalciumot említeném, ami alapvetően minden allergiás betegségre hatástalan, csak egy hazai mítosz, miszerint a kalcium jó hatással van az allergiára vagy a rovarcsípésekre. A Calcimusk ampullára épp ugyanez mondható el, ráadásul pár napos adagja sokkal drágább, mint a valódi hatást kifejtő allergiaellenes tabletta. A homeopátiás szerekre, melyek ára igen borsos, komoly klinikai vizsgálatok alapján szintén kijelenthető, hogy teljesen hatástalanok allergia esetén is. Ezek a készítmények azt a hatást keltik a páciensben, hogy nem gyógyszeralapú készítménnyel védekeznek az allergiával szemben. Csakhogy ez a placebo hatással egyenlő, vagyis áltudományos ruhába öltöztetett becsapásról van szó, amit nem minden szakember gondol így – zárta gondolatát dr. Szalai Éva gyógyszerész.

A koreai szúnyogokról

Nem hallgathatjuk el a hazánkban gyorsan terjeszkedő koreai szúnyogok komoly betegséget hordozó hatását. Nappali életmódja miatt az irtásuk is akadályokba ütközik. Ráadásul a telet is átvészelték Magyarországon, s a melegebb hónapokban még jobban érzik magukat. A hazai szúnyogok csípése csupán kellemetlen szúró, viszkető érzést okoz, de mindez hamar elmúlik, ha a gyermek nem kaparja el, s nem fertőződik felül bármilyen szennyezett anyaggal. A három, újnak számító szúnyogfajta viszont minden esetben ember által került Magyarországra. Ezek a veszélyes, komoly betegség hordozó vérszívók: a tigris-, más néven a zebraszúnyog, az ázsiai bozót-, valamint a koreai szúnyogok. Utóbbi veszélyes betegséget is terjeszthet, köztük a bőrférgességet, az agyvelőgyulladás bizonyos fajtáját, a Nyugat-nílusi lázat és a zika kórokozóját. Ennek a szúnyogfajnak a sugárirányú terjedését a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának kutatói fedezték fel Pécs területén. A szúnyogok a nyálukkal fertőznek, növényi nedveken élnek, de a peterakáshoz szükséges tápanyagot a vérből szerzik meg. A vér származhat állatokból, vagy emberekből. Így egy alkalommal, ebben az időben csípnek, majd lerakják petéiket, és elpusztulnak. A kutatók eddig nyolc egyedet gyűjtöttek be hazán dél-nyugati táján. Sajnos a klímaváltozás is elősegíti a behurcolt szúnyogok továbbterjedését- és életben maradását. Az első egyedek petéi autógumi szállítmánnyal érkeztek hazánkba. Jó tudni, hogy a koreai szúnyog csípése a kismamákra, és a gyermekekre a legveszélyesebb. Irtással lehet megszabadulni tőlük, de arra nincs elegendő pénz, hogy az életben maradt egyedeket felkutassák. Akinél bármilyen tünetet, rossz közérzetet, kiütést, betegséget vált ki a koreai szúnyog csípése, azonnal orvoshoz kell fordulni. Jelenleg speciális gyógyszerrel nem gyógyítható a csípésük okozta kórság, csak a hazai készítményekkel.

Tovább Az állati szőr okozta allergia kezelése

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Balogh Mária, újságíró

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.