Méhcsípés-allergia - Honnan tudhatom, hogy érintett vagyok-e?

szerző: Baranyai Gerda - Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete
lektorálta: Dr. Mezei Györgyi frissítve:

Aki másra allergiás, az a rovarcsípésre is? Felnőttkorban is kialakulhat? Ki lehet nőni? Fontos tudni, hogy a legtöbb ember nem allergiás a rovarcsípésekre. A csípés helyén keletkezett helyi reakciók nem feltétlenül erre utalnak. Kiemelten fontos megkülönböztetni a normális, illetve az allergiás reakciót, így a félelmek, egészségügyi beavatkozások, kiadások is csökkenthetők.

Normális a reakció, hogyha a csípés helyén 10 cm-nél kisebb átmérőjű, akár enyhén fájdalmas bőrpír keletkezik, s néhány nap alatt elmúlik.

Azok az emberek lesznek allergiások, akik szervezetében méhméreg-specifikus ellenagyag termelődik. Nagy helyi reakciók órák, akár napok alatt is kialakulhatnak, s több mint 24 óráig állnak fent. A szisztémás reakciók kiterjedhetnek csak a bőrre is. Viszketés léphet fel, (főleg tenyéren, talpon), s testszerte csalánkiütések formájában jelentkezhetnek bőrtünetek.

Rovarméreg okozta anafilaxiás rosszullét az esetek 5-10 százalékban lép fel. Ekkor hirtelen vérnyomásesés, eszméletvesztés, légzés, illetve keringés-leállás következik be. Gyermekek esetén az anaphylaxiás reakciónak az esélye csupán 1 százalék, s a halálos kimenettel járó esetek nagyon ritkák.

A reakció kimenetelét befolyásolja a két csípés közti intervallum, a csípések száma, illetve a rovar fajtája. A lódarázs-allergia háromszorosára emeli a súlyosabb reakció esélyét.

Kik lehetnek méh-allergiások?

Allergiás reakció akár normális helyi reakciók után is bekövetkezhet, életkortól függetlenül. Kimutattak genetikai tényezőket, melyek allergiás reakcióra hajlamosítanak. Felmérések szerint életet veszélyeztető állapot méhcsípést követően 0,4-0,8 százalékban jön létre gyermekekben, felnőttekben pedig 3 százalékban. Méhészek körében gyakoribbak a reakciók.

Ki lehet-e nőni?

Egy tudományos kutatás, mely több mint 1000 gyermeket vizsgált 7 éven keresztül, (1978-1985), kimutatta, hogy azon gyermekek, kik rovarméreg-immunterápiában részesültek kevésbé voltak hajlamosak szisztémás reakcióra, mint akik nem kaptak kezelést. Ebből következtetve, a méhcsípés okozta allergiás reakciót jelentős részben nem növik ki, viszont igazi oki kezelést az immunterápia nyújt. Erre feltétlenül szükség van, ha a szisztémás allergiás tünetek jelentkeztek méhcsípést követően, illetve kimutatható a méhméreg-specifikus ellenanyag, továbbá, ha ennek semmilyen kontraindikációja nincs. 16 éves kor alatt nem indokolt, ha csak generalizált csalánkiütés lépett fel, vagy angioödema jött létre. Azonban megfontolandó a terápia, ha ismételt csípésekre lehet számítani (pl. méhészet közelében). A kezelés után, körülbelül évente a visszaesés lehetősége miatt javasolt a méreg-specifikus IgE-szint ellenőrzése.

Kezelés nélkül a rovarméreg által kiváltott anafilaxia esélye ismételt csípés esetén 40 százalék, felnőtteknél pedig 60 százalék. Fokozott kockázatnak vannak kitéve azok a 40 év feletti egyének, akik szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvednek.

Az Epipen és az Epipen Junior használat

Az Epipen és az Epipen Junior használatával kapcsolatban egy hatóság által jóváhagyott tartalmú, oktatási célt szolgáló weboldal működik, melyet ide kattintva érhet el.

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

Szerkesztette: Baranyai Gerda
Lektorálta: Dr. Mezei Györgyi

Források

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra és Dr. Szabó Zsuzsanna
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
WEBBeteg - Dr. Brugós László allergológus, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.