• Kukoricaallergiában szenvedek - Mire figyeljek az étrendemben?

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Szerző:
        WEBBeteg

        A kukoricaallergia ritkán előforduló táplálkozási megbetegedés, viszont nagyon súlyos tünetek is jelentkezhetnek a kukoricát tartalmazó ételek vagy italok elfogyasztása után. Ez az allergia akkor alakulhat ki, ha az egyén immunrendszere valamilyen okból kifolyólag legyengül (például antibiotikumkúra), és emiatt túlzott mértékű reakcióval igyekszik védeni szervezetünket olyan fehérjéktől, amelyeket veszélyesnek talál.

        Kukorica allergia esetén a kukoricában található fehérje (zeanin) a bűnös ezért a túlérzékenységi reakcióért. Ezt a fehérjét antigénként kezeli szervezetünk, és ha egyszer az immunrendszerünk antitestek termelésével reagált rá, akkor a legközelebbi kukorica, vagy annak származékának elfogyasztása után allergiás tünetek jelentkezhetnek rajtunk.

        Hirdetések

        Allergiás tünetek közé tartoznak

        Lehetnek enyhe panaszok, mint például fejfájás, kiütések, ekcéma, a száj viszketése, orrfolyás, asztma, vagy bágyadtság érzése.

        Súlyosabb esetben migrén, vérnyomás ingadozása, a száj és a légutak duzzanata, nyelési és légzési nehezítettség, hányinger, hányás, hasmenés, hiperaktivitás (gyermekeknél), de akár szapora szívverés, eszméletvesztés és keringési sokk is jelentkezhet. A tünetek mindenkinél eltérő mértékűek, egyénileg különböznek, sőt egy személynél sem mindig ugyanazok észlelhetőek.

        A kukorica allergia kimutatása

        A diagnózis felállítása nehézkes lehet, hiszen ezek a tünetek megegyeznek más allergiás reakció esetén jelentkező panaszokkal. Különösen hasonló problémák jelentkezhetnek tej- vagy búzaallergia esetén. Nagy pontossággal csak vérvétellel, bőrpróbával, vagy szakember által követett eliminációs diétával lehet megállapítani a konkrét betegséget.

        Hogyan iktassuk ki a kukoricát az életünkből?

        Az étrendünkből nem olyan könnyű feladat kiiktatni a kukoricát, mint ahogy hangzik. Nem elegendő, hogy nem eszünk főtt kukoricát, kukorica salátát, pattogatott vagy puffasztott kukoricát, kukoricapelyhet, és kerüljük a kukoricalisztet tartalmazó pékárukat. A kukoricából számos élelmiszer-adalékanyagot állítanak elő, olyanokat is, amelyekről első ránézésre nem is gondolnánk, hogy kukoricából készült. A leggyakoribbak a kukoricakeményítő és a kukoricából készült édesítőszerek.

        Mivel a kukorica nem tartozik a gyakori allergének közé (mint például a búza, szója, tej, tojás) az élelmiszerek címkéjén a gyártók nem kötelesek azt jelölni, ezért nekünk kell tisztában lennünk, mi az, amit kerüljünk.

        Milyen élelmiszer-adalékanyagok készülhetnek kukoricából?

        Ezek a cikkek is érdekelhetik

        Módosított keményítő, karamell, dextróz, dextrin, fruktóz, maltóz, maltodextrin, mannitol, malátaszirup, alkohol, aszkorbinsav (C-vitamin), citromsav, élesztő, sütőpor, aszpartám, barnacukor, porcukor, melasz, cellulóz, kukoricaolaj, eritrit, etanol, gyümölcskoncentrátumok, glutén, glutamát, glicerol, hidrolizált növényi fehérje, inozitol, invert cukor, jódozott só, laktát, lecitin, szorbitol, szukralóz, tokoferol (E-vitamin), vanília (ízesítő, kivonat), xantán gumi, xilit.

        Mindemellett még bizonyos vegyületeket is állíthatnak elő kukoricából: kalcium-citrát, kalcium-laktát, magnézium-sztearát, magnézium-citrát, kálium-fumarát, nátrium-citrát.

        Termékek, amelyek tartalmazhatnak kukoricából előállított adalékanyagot: péksütemények, kenyerek, tésztafélék (ha tésztaipari sütőkeverékből készült), félkész és késztermékek, csokoládék, müzlik, édességek, instant kávé és kakaópor, sós rágcsálnivalók, sütemények, gyümölcskonzervek, dzsemek, lekvárok, gyümölcslevek, ketchup, majonéz, mártások, felvágottak, szénsavas üdítőitalok, tejitalok, gyümölcsjoghurt, krémtúró, túró rudi, fagyasztott zöldségek (érintkezhetnek kukoricával a gyártás közben).

        Mire figyeljünk még?

        Számos gyógyszer és étrend-kiegészítő is tartalmaz kukoricaszármazékot (elsősorban keményítőt) térfogatnövelő és stabilizáló szerként, ezért minden esetben tájékoztatni kell az orvosunkat betegségünkről, hogy a megfelelő terméket írja fel számunkra. Nem árt, ha elolvassuk a fogkrémek, samponok, kozmetikumok, mosogatószerek címkéjét is, ugyanis előfordulhat bőrirritáció ezekkel a termékekkel.

        Ebből a listából is látszik, hogy sokféle adalékanyagot állíthatnak elő kukoricából, ezért nagyon nehéz feladat megtalálni azokat az élelmiszereket, amelyeket gond nélkül fogyaszthat a beteg. Csak hosszas olvasgatások után válik egyértelművé, mit lehet és mit nem.

        Hogy ne legyen könnyebb a kukorica allergiások élete, sok esetben társul mellé még búzaallergia is, amely a búzában és a kukoricában található allergizáló fehérjék nagyfokú hasonlóságának köszönhető. Ebben az esetben még inkább leszűkül az elfogyasztható ételek és italok listája. Búza és kukorica helyett választhatnak rizst (rizsliszt, -tészta), burgonyát, édesburgonyát, hajdinát, kölest, quinoát, amarántot, szóját, tápiókát, csicseriborsót, zabot.

        Sajnos erre a betegségre, mint ahogy egyik ételallergiára sincs gyógymód, tünetmentes élet azonban elérhető odafigyeléssel, címkeolvasással és házilag készített ételekkel. A szakorvos által felállított diagnózisról tájékoztassa környezetét, ha esetleg súlyos allergiás reakció jelentkezne hirtelen, tudják, hogy mi a teendő.

         Irinyi-Barta Tünde
        Forrás: WEBBeteg
        Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Fájdalmak sportolás után?

        WEBBeteg

        A masszázsfej segítségével a gélt közvetlenül a fájdalmas területre lehet felvinni. (x)

        Miért fáj a hátam?

        WEBBeteg

        A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

        Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

        Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

        Teljes értékű étrend tejmentesen - gyermekeknek

        Előfordulhat, hogy allergia vagy intolerancia miatt a tejtermékeket akár hosszabb időre is mellőzni kell a gyermek étrendjéből. Rajcsik Enikő dietetikust, a Budai Allergiaközpont gyermektáplálkozási szakértőjét arról kérdeztük, hogy mire kell figyelni a tejtermékek helyettesítése kapcsán.

        A hisztaminintolerancia

        A hisztamin nevű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben az úgynevezett hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként, a gyulladás kialakításában van fontos szerepe.

        Együtt élni az allergiával: hogyan készítsük fel gyermekünket

        Az allergián a szervezetünk túlérzékenységi reakcióját értjük az egészségesek számára ártalmatlan, környezetünkben jelenlévő anyagokkal (allergénekkel) szemben.

        Amiket rosszul tudunk az allergiáról

        Habár az allergiások száma folyamatosan emelkedik, a betegséggel kapcsolatban még mindig sok tévhit kering a köztudatban. A leggyakoribb tévedéseket tisztázzuk dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával.

        A penészgomba-allergia kezelése és megelőzése

        Miért jelent komoly veszélyt a penészgomba-allergia? Miért elengedhetetlen a penészmentesítés és a megfelelő orvosi kezelés? Mit tehet a penészesedés megelőzése érdekében? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a penészgomba-allergia kezelésével és megelőzésével kapcsolatban.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA