• Alkalmazás segíti az éttermeket az allergének jelölésében

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az allergia típusai között az ételallergia is azok közé tartozik, amely egyre több embert érint, ezért a probléma megoldásának, kezelésének fontossága is nő. Egy ingyenes on-line alkalmazás segítségével a jelölések feltüntetése egyszerű és költséghatékony módon történhet.

    A megelőzés, illetve a tünetek előfordulásának egyik kézenfekvő módja, ha az érintett nem fogyaszt olyan ételt, amelyben számára kedvezőtlen összetevők fordulnak elő. Aki jól ismeri problémáját, könnyebben megteheti ezt, hiszen „rutinból” tud válogatni egy étlapról. Sokaknak azonban eligazításra, tájékoztatásra van szüksége, valamint gondolni kell a szülőkre, hozzátartozókra is, akik családtagjaiknak választanak ennivalót. Ezért kiemelten fontos az ételekben előforduló allergének feltűntetése.

    Hirdetések

    Uniós rendelet a jelölésről

    Az Európai Unió egyik rendelete (1169/2011/EU) szerint, kötelező feltűntetni az allergéneket az élelmiszereken. Kezdetben csak az előre csomagolt táplálékoknál kellett ezt jelezni, majd 2014 decemberétől a frissen készített élelmiszereket kínálóknál is kötelezővé vált – mindezek az intézkedések a lakosság fent említett érintettjeit szolgálja. 2016 decemberétől több európai országban bizonyos energiatartalomra vonatkozó értékek feltűntetését is meg kell tenni a frissen készült ételek esetében is.

    A rendeletnek megfelelni kívánó éttermeknek tehát meg kell vizsgálniuk beszerzési forrásaikat, valamint ki kell, hogy egészítsék étlapjukat az egyes ételekben előforduló allergénekkel (legalább egy ilyen étlapnak lennie kell a vendéglátóhelyeken).

    A megvalósítás nehézségei

    A kivitelezést nehezíti, hogy egy étlap nem örökre szól (szezononként vagy hetente változhat), a jelöléseket pedig minden alkalommal át kell gondolni. Ami a nagyobb vendéglátóipari láncoknak megoldható feladat alapanyag-kezelő rendszerekkel vagy szakértő cégek bevonásával, az a kisebb éttermeknek kihívást jelentő feladatnak bizonyulhat. Nagy-Britanniában például a séfek nyílt levélben tiltakoztak, hangsúlyozva, hogy a vendéglátók feladata az íz és a jóllakatás legyen, ne pedig az adminisztráció.

    Egy ingyenes és hatékony megoldás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A költséges megoldások mellett megjelent egy ingyenes alkalmazás, amellyel az igényeket kielégítő étlapokat lehet készíteni. A főként vendéglátóknak programozási fejlesztéseket kínáló cég, a Webalacarte.biz, egy böngészőben elérhető és használható programot hozott létre. A végeredmény megfelel a törvényi szabályozásnak, segíti a vendégeket az eligazodásban, és az éttermeknek egyszerűvé teszi étlapjaik elkészítését, valamint publikálását.

    (Webalacarte.biz)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Allergiás nátha - Önnél enyhe vagy már súlyos?

    A kezelőorvos számára lényeges a páciens allergiás náthája tüneteinek, és azok súlyosságának a megítélése a kezelés tervezésének és kivitelezésének szempontjából. Ezért fontos a beteg kórtörténetének megismerése.

    Nem mindegy, hogy allergiás vagy érzékeny egy ételre

    Búza, glutén, tojás, tej és szója - leggyakrabban ezek az összetevők okoznak panaszokat akkor, ha valaki ételallergiás vagy ételérzékeny. A kettő ugyanis különböző betegség, az egyik sokkal több embert érint, tüneteik sem teljesen azonosak, a kivizsgálásuk módja pedig teljesen különböző. Dr. Sárdi Krisztinával, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusával az ételallergia és az ételérzékenység közti eltérésekről beszélgettünk.

    Praktikus tanácsok allergiásoknak

    Ha allergiára utaló panaszaink vannak, még mielőtt saját és ismerőseink véleménye szerint különböző kezelésekbe fognánk, vizsgáltassuk ki magunkat allergológus szakorvossal, mert nem minden fura panasz hátterében áll allergiás mechanizmus.

    Tartós védelem a mogyoróallergia ellen

    Egy új kezelés után négy évvel a gyerekek 70 százaléka tudott mogyorót enni anélkül, hogy allergiás reakcióik lettek volna.

    Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

    Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

    Allergia gyötri? Így segíthet az allergén immunterápia

    Újra itt a pollenszezon, a hirtelen felmelegedés következtében szinte egy időben bontanak rügyet a fák. A levegőben emelkedő pollenkoncentráció hatására egyre több embernél tüsszögés, szem-és orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás jelentkezik. Ha Ön is unja már az évről-évre visszatérő allergiás tüneteket, idén kezdjen valami újat!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások