• A penészgomba-allergia kezelése és megelőzése

    Szerző:
    WEBBeteg

    Miért jelent komoly veszélyt a penészgomba-allergia? Miért elengedhetetlen a penészmentesítés és a megfelelő orvosi kezelés? Mit tehet a penészesedés megelőzése érdekében? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a penészgomba-allergia kezelésével és megelőzésével kapcsolatban.

    A téma cikkei
    2/1 A penészgomba-allergia okai és tünetei
    2/2 A penészgomba-allergia kezelése és megelőzése

    A betegség lefolyása

    A penészgomba-allergia általában az egész életen át fennmarad. Azonban az allergén kerülésével és következetes antiallergiás kezeléssel a tünetek megszüntethetők vagy minimálisra csökkenthetők.

    Megfelelő kezelés hiányában és folytatódó allergénterhelés mellett idővel általában allergiás asztma alakul ki, és ebből kifolyólag ritka esetben életet veszélyeztető anafilaxiás sokk is felléphet.

    Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

    Az allergiás reakció legsúlyosabb formája, ami akár életveszélyes is lehet, ha a beteg vagy a környezetében lévők nem ismerik fel idejében a tüneteket. Prof. Dr. Nékám Kristóf, allergológus orvos segítségével összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

    Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

    Penészgomba-allergia esetén a kezelés csak akkor lehet igazán eredményes, ha az allergiát kiváltó penészgombával való kontaktust lehetőség szerint teljesen elkerüljük. Ha a lakásban látható penész van, azt mielőbb és maradéktalanul el kell távolítani! Emellett törekedni kell arra, hogy a szabad szemmel nem látható penészesedés kialakulásának esélyét is csökkentsük.

    Az eredményes kezelés érdekében elengedhetetlenül fontos az átnedvesedett falak, burkolatok kijavítása, rendbetétele és a klímaberendezések szakember által végzett rendszeres karbantartása, tisztítása, szükség esetén cseréje. A kémiai penészeltávolító szerek általában csak átmenetileg tüntetik el a penészt, ráadásul többnyire az egészségre veszélyt jelentő hatóanyagokat tartalmaznak. Ha a lakásban a penész nagy kiterjedésű (például ha a falon nagy felületen látható penész okozta fekete elszíneződés), akkor minden esetben tanácsos szakember segítségét kérni.

    Az allergiás asztma tünetei

    Az allergiás asztma az asztmás betegségek leggyakoribb típusa. Az asztmás gyermekek közel 90 százalékánál, a felnőttek 65 százalékánál jelentkezik allergia is.

    Az allergiás asztma tünetei

    Allergiásoknak és a penészesedés megelőzése érdekében mindenkinek nagyon fontos a lakótereket minden évszakban rendszeresen szellőztetni és gondoskodni arról, hogy a levegő páratartalma ne legyen túl magas: Szellőztessen szélesre tárt ablakok mellett legalább 3 percen át, lehetőleg minden második-negyedik órában. Ajánlott biztosítani a lakás rejtett zugaiban is a levegő keringetését, ennek érdekében a nagyméretű bútorokat, amelyek a falak, tapéták szellőzését megakadályozzák, érdemes áthelyezni, amennyiben a lakás penészesedik. A 60 százalék alatti relatív páratartalom az ideális.

    Az allergiás panaszok jelentkezésének megakadályozása, illetve enyhítése, valamint a szövődmények megelőzése érdekében nagyon fontos a megfelelő kezelés, az orvos utasításaink betartása. A penészgomba-allergia okozta akut panaszok ellen hatékony szerek az antihisztaminok és a glükokortikoidok. Az enyhe bőrirritációt speciális ápoló készítményekkel enyhítheti, ezek hatóanyaga lehet például dexpanthenol, urea, homoktövis vagy aloe vera.

    A penészgomba-allergia tulajdonképpeni oka, vagyis a penészgombaspórákkal szembeni túlérzékenység nem szűnik meg ezen intézkedések által. Oki terápiára csak az allergén pontos ismeretében van lehetőség: miután meghatározták, hogy a páciensnél konkrétan melyik faj okozza a tüneteket, esetleg hiposzenzibilizációval kezeltethető a penészgomba-allergia.

    Hirdetések

    Hogyan előzhető meg a penészgomba-allergia?

    Tanácsok a penészgomba-allergia megelőzéséhez:

    • Gondoskodjon róla, hogy a lakása/háza mindig jól ki legyen szellőztetve. A legjobb, ha a légterekben a levegő relatív páratartalma 40-60 százalék közötti.

    • Rendszeres szellőztetéssel, illetve kereszthuzattal oldható meg legjobban a lakás légterének felfrissítése. Hideg szobába ne szellőztesse át a meleg helyiségek levegőjét!

    • Időnként ellenőrizze a penészesedés szempontjából veszélyeztetett zugokat, felületeket, így a szekrények és faburkolatok mögötti területeket, valamint a csempéket. A mész- és szilikátfestékeken a penészgomba nem tud megtelepedni.

    • A konyhai hulladékot mielőbb vigye ki az utcai szeméttárolóba.

    • A gyümölcsöket és zöldségeket tárolja hűtőszekrényben.

    • Lehetőleg frissen fogyassza az élelmiszereket, lejárt szavatosságú ételt ne fogyasszon! Ne halmozza fel az élelmiszereket!

    • A penészgombák a lakásban tartott növények cserepeiben és a virágföldben is könnyen megtelepednek. Ennek elkerülése érdekében ne locsolja túl a növényeket, és cserélje gyakran a virágföldjüket. A legjobb, ha a hálótérben egyáltalán nem tart szobanövényt.

    • A légnedvesítőket, párásítókat távolítsa el a fűtőberendezések közeléből.

    • Ellenőriztesse és tisztíttassa rendszeresen szakemberrel a klímaberendezéseket, fűtőtesteket, konvektorokat, kazánokat, bojlereket, páraelszívókat!

    • Kerti munkák során lehetőleg kerülje az elhalt növényi részekkel és a komposzttal való kontaktust!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mivel a penészgomba-allergia okozói a penészgombák szaporítósejtjei (spórái), ezért minden olyan intézkedés, amely a lakásban a penészesedés kialakulásának megelőzését, illetve az élelmiszerek megpenészesedésének megakadályozását szolgálja, a legjobb módja és alapfeltétele a penészgombák által kiváltott allergiás reakció megelőzésének. Már kialakult betegség esetén mindezek mellett az orvos utasításainak megfelelően történő gyógyszerszedés is szükséges a szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében, valamint a tünetek kikapcsolásáért vagy legalább enyhítéséért.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; onmeda.de
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Csecsemőkori kólika

    Dr. Vajda Orsolya

    A szülők körében az egyik legnagyobb rémületet kiváltó gyermekkori állapot.

    Élet inkontinenciával

    WEBBeteg - M. J.

    Rendelkezésre állnak olyan terméktípusok, amelyek segítségével teljes élet élhető.

    Ártalmas kozmetikumok - Milyen...

    Egyre csak szélesedik a kozmetikai cégek által előállított termékek palettája, és egyre több pénzt költenek fejlesztésre, kutatásra....

    Paracetamol - Hatás és mellékhatás

    Asztma, allergiás nátha, bőrkiütés - egy tanulmány szerint a paracetamoltartalmú gyógykészítmények 46 százalékkal is növelhetik az...

    A penészgomba-allergia okai és tünetei

    Penészgomba-allergia esetén a tüneteket kiváltó tulajdonképpeni allergének ezeknek a gombáknak a szaporító sejtjei, vagyis a spórái. Az...

    Fogkrém-allergia - Ezek lehetnek a tünetek

    A fogkrémekben található fluorid allergén tulajdonságain kívül a fogkrém ízét biztosító egyéb összetevők is gyakran okozhatnak...

    A tojásallergia tünetei

    Egyre gyakoribb a tojásallergia kialakulása, Magyarországon nagyjából a lakosság 1 százaléka allergiás a tyúktojás valamely...

    Hogyan állapítható meg az ételallergia...

    Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle...

    Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

    A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA