• A körömrágás és az ujjszopás csökkenti az allergia kockázatát

    Szerző:
    WEBBeteg

    Azok a gyermekek, akik kisiskolás korukban rágják a körmüket vagy szopják az ujjukat, kamasz- és felnőttkorukra társaiknál kevésbé hajlamosak a gyakori allergénekkel szembeni érzékenységre. Az asztma és a szénanátha veszélyét ugyanakkor látszólag nem befolyásolja a két rossz szokás.

    Az eredmények egy Új-Zélandi populációbázisú születési kohorsz tanulmányból származnak. Összesen 1037, 1972 és 1973 folyamán a tengerparti Dunedin város környéki, vidéki területeken született résztvevőt vontak be. Etnikai szempontból az alanyok zöme Új-Zélandi európai volt, és a szerzők szerint a csoport a terület valamennyi szocioökonómiai státuszát reprezentálta.

    Az 5 és 11 éves kor között végzett követéses vizsgálatok alkalmával a gyermekeket kikérdezték, hogy rágják-e a körmüket vagy szopják-e az ujjukat. 13 éves korban a résztvevők 70%-ánál, 32 éves korban 90%-ánál végeztek bőrpróbát, mely során ellenőrizték a poratka, fűfélék, macska és kutyaszőr, lószőr, kapokfa vagy gyapotfa (Ceiba pentandra) továbbá az Aspergillus fumigatus, Alternaria, Penicillium, és Cladosporium gombafajokkal szembeni érzékenységet. 32 éves korban a csótányallergia jelenlétét is ellenőrizték.

    Hirdetések

    Nagyobb az ellenállás

    A szülők elmondása szerint a rendszeresen körömrágó vagy ujjszopó gyermekek 31%-a legalább egy allergénnel szemben kevésbé volt érzékeny 13 éves korban és 32 éves korban, mint azok, akik gyermekkorukban egyik rossz szokást sem gyakorolták.

    A kutatók elvégezték az atopiával (veleszületett túlérzékenységgel) köztudottan összefüggő tényezők szerinti korrekciót is (pl. a gyermek legalább négy hetes koráig anyatejes táplálásban részesült-e, van-e a háztartásban kutya vagy macska, illetve szerepel-e a szülők kórtörténetében atopiás megbetegedés). Emellett elvégezték a háztartás zsúfoltsága, a szocioökonómia státusz és a szülői dohányzás szerinti kiigazítást is.

    Az elmondásuk szerint szénanáthás vagy asztmás résztvevőknél 13 éves korban a két betegség nem függött össze az ujjszopással vagy a körömrágással. A szerzők ennek kapcsán megjegyezték, hogy az asztma kialakulása az atopiához képest vélhetőleg kevésbé szorosan kapcsolódik az immunműködéshez, és hogy a gyermekkori asztmás esetek csupán egyharmada kapcsolódott látszólag atopiához.

    Ne bátorítsuk a gyereket a rossz szoksára!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt az allergiáról

    Amennyiben jövőbeni tanulmányok is megerősítik az említett kapcsolatot, akkor a szerzők szerint az allergiák megelőzésében a körömrágás és az ujjszopás hosszú távon hasznosnak tekinthető. Azt azonban mégsem javasolják, hogy gyermekeinket ezekre a rossz szokásokra ösztönözzük, hiszen az ujjszopás fogsor deformitáshoz, míg a körömrágás a kéz és a körömágy elfertőződéséhez vezethet.

    Úgy tűnik, hogy az eredmények alátámasztják a higiénia hipotézist, mely szerint a környezeti mikrobiális expozíció csökkenti a belélegzett allergénekkel szembeni érzékenységet – számolt be Stephanie Lynch, az Új-Zélandi Dunedin Orvostudományi Egyetem kutatója a Pediatrics című orvosi szakfolyóirat online kiadásában.

    WEBBeteg
    Forrás: WEBBeteg
    E.M.M., fordító, medicalnewstoday.com

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Kevesebbszer alakul ki daganatos betegség az allergiásoknál

    Mivel az allergia tulajdonképpen az immunrendszer túlzott válasza, így azoknál, akik allergiásak, ritkábban alakul ki daganatos betegség, mivel a fokozott immunválasz a degenerált sejtosztódást is megtámadja.

    A sóterápia az allergiások légzését is könnyíti

    A sóterápia során a légtérben jelen lévő só megköti az apró szennyező elemeket, így tisztítja a levegőt, és csökkenti az allergia, asztma tüneteit. Belégzéskor a gyógyító sórészecskék elérnek a hörgőkig, ott feloldódnak, majd a szennyeződések megkötése után azokat a beteg felköhögi, és megszabadul a nyálkahártyát irritáló szennyeződésektől, illetve a véráramba kerülve elhagyják a szervezetet. Azokban a helyiségekben, ahol sóterápiás levegőt állítanak elő, ami mentes a csíráktól, fertőzést okozó baktériumoktól, az allergia, asztma tüneteitől szenvedő betegek szó szerint fellélegezhetnek.

    Az antibiotikum indokolatlan szedése növelheti az allergia kialakulásának az esélyét

    Az antibiotikumok nagyon sok hasznos bélbaktériumot is elpusztítanak, amiknek a hiánya komoly gondot okoz az emésztőrendszerben. Mivel az immunrendszer egyik központi helye a bélrendszer, a gyerekkorban sokszor felborított bélflóra sok esetben felnőttkorban növeli az allergiás megbetegedések kialakulását.

    Több mint TestŐr előzetes

    Az orrdugulás, a megfázás vagy az asztma nemcsak az alvást, de a napközbeni légzést is megnehezíti. Sóterápia egykor és most.
    A bőrrák közel 10 százaléka a szemhéjon alakul ki. Az UV sugárzás számos káros hatása eddig ismeretlen volt. Most összegyűjtjük őket.

    Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

    A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA