Hogy előzhetjük meg a méh- és darázscsípést?

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
frissítve:

Mivel a nyaranta gyakran felbukkanó darazsak és méhek csípése bizonyos esetekben nemcsak fájdalmat, hanem allergiás reakciót is kiválthat, fontos, hogy tudjuk, miként előzhetjük meg a csípéseket. Íme, néhány praktikus tanács.

Tartsa be az alábbi szabályokat!

  • Tavasztól őszig mindig csak felügyelet mellett étkezzen a gyermek a szabadban! Mielőtt szendvicset, gyümölcsöt, italt adnánk a kezébe, mindig gondosan nézzük át, nehogy méh vagy darázs legyen rajta, és a szájüregbe kerüljön.
  • Evés-ivás után mossunk kezet, töröljük meg a szánkat és töröljük le az esetlegesen bőrünkre, ruhánkra cseppent étel- és italfoltokat.
  • Ne engedjük egyedül a gyermeket kültéri csapok, vizek közelébe, a szendvicseket, frissítőket zárt helyen tároljuk!
  • Otthoni medencéktől távolabb helyezzünk ki darázscsapdákat, inkább oda kívánkozzanak a darazsak, mint a gyermek mellé a pancsolóba.
  • Kirándulás alkalmával inkább fehér, mint rikító színű ruhaneműt adjunk gyermekünkre, kirándulás előtt kerüljük az illatosított krémek, kozmetikumok használatát.
  • Ha a méhek, darazsak a közelünkben repkednek, ne hadonásszunk, ne csapkodjunk, mert ezzel támadásra ösztönözzük a rovarokat.

Ez is érdekelheti Elsősegély rovarcsípés esetén

Ha tudjuk, hogy a gyermek allergiás

Amennyiben allergiás a gyermek a méh- és darázscsípésre, akkor szezonálisan mindig legyen a közelben az injekciója, táborozáskor, nyaraláskor mindig legyen értesítve az allergiáról a pedagógus vagy táborvezető, és jó, ha tudják a legközelebbi orvos vagy mentőállomás elérhetőségét.

Akinél méh- vagy darázscsípést követően kialakult már súlyosabb, pl. egész végtagot érintő duzzanat, vagy egy ismételt csípés alkalmával általános reakció, mindenképpen szükséges, hogy allergológiai kivizsgálásban részesüljön. A kivizsgálás alkalmával megállapítható az allergizáltság ténye, illetve szükség esetére az allergológus ellátja a beteget életmentő, adrenalintartalmú injekcióval. Bizonyos esetekben szükséges az allergiás reakció kioltása, megszüntetése úgynevezett deszenzibilizációs terápiával, amely szintén allergológus szakorvos feladata.

Az új, úgynevezett molekuláris vagy más néven komponens alapú allergéndiagnosztika segítségével már azt is meg tudja az allergológus előre mondani, hogy mennyire súlyos allergiás reakciót válthat ki gyermek (vagy felnőtt) szervezetéből a méh- vagy darázscsípés, továbbá mire szükséges felkészülni.

Tovább Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Brugós László allergológus, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász, allergológus és Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.