• 28 hektárral kevesebb fertőzött terület

    Szerző:
    WEBBeteg

    Idén 14 települést tisztított meg az allergén gyomnövényektől a Schering-Plough "Segítő Partner" Program - mondta a Független Hírügynökségnek Kollár Bence koordinátor.

    A világ egyik vezető gyógyszergyára által életre hívott munkacsoport a legfertőzöttebb helyeken 2 hektárnyi területet kaszált le önkormányzatonként. Zeher Margit allergológus szerint minden ilyen kezdeményezésre szükség van, mert javult ugyan a pollenkoncentráció, de az ország továbbra is erősen szennyezett.

    Hirdetések

     Információk allergiásoknak


    A Schering-Plough programjában részt vevő önkormányzatokat a 2007-es ÁNTSZ pollen-jelentés alapján választották ki. A költségeket a gyógyszercég állja, a városvezetőknek csak azt kellett eldönteniük, hol kaszáljon a munkacsoport.

    Kollár Bence elmondta: hosszútávú akciót terveznek, hiszen drasztikusan nőtt az allergiások száma az utóbbi években. A kéthetes kampány végén az abban részt vevő hét fűkasza a 14 önkormányzat között talál új gazdára. A kampány vasárnap Budapesten, a XXII. kerület egyik parlagfűvel benőtt területén kezdődött.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Lassan, de javul a helyzet

    Zeher Margit allergológus azt mondja: a magyar lakosság 20 százaléka szenved valamilyen allergiától (többnyire parlagfűtől), ezért minél nagyobb területeket kell megtisztítani a virágzás előtt. A levegő pollenkoncentrációja jobb, mint öt évvel ezelőtt, de továbbra sem ideális.

    A legutóbbi, 30. heti pollenjelentés szerint a parlagfű pollen-koncentrációja jelenleg alacsony, a pázsitfűfélék, a gombák és a csalánfélék értéke viszont továbbra is nagyon magas.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Feltettünk néhány fontos kérdést az allergológusnak

    Egyre többen tüsszögnek a pollenszezonban. Dr. Pintér Judit allergológust a szénanáthával kapcsolatos, fontosabb tudnivalókról kérdeztük.

    Allergiás nátha - Önnél enyhe vagy már súlyos?

    A kezelőorvos számára lényeges a páciens allergiás náthája tüneteinek, és azok súlyosságának a megítélése a kezelés tervezésének és kivitelezésének szempontjából. Ezért fontos a beteg kórtörténetének megismerése.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    Parlagfű - Aki nem írtja ki, fizet

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a földtulajdonosok figyelmét, hogy közeleg a parlagfű elleni védekezések határnapja. Azokkal szemben, akik június 30-ig nem gondoskodtak a használatukban lévő ingatlan parlagfű-mentesítéséről, ezt a napot követően hatósági eljárás indítható. A kiszabható növényvédelmi bírság 15000 forinttól 5 millió forintig terjedhet

    Az elővigyázatosság enyhítheti a pollenallergiások tüneteit

    Magyarországon a lakosok körülbelül egynegyede szenved pollenallergiában, és jelentős azok száma is, akik számára külön megterhelést jelent a parlagfűnek az első fagyokig a levegőben jelen lévő pollenje. A szakemberek ajánlásával azonban könnyebb átvészelni az allergiások számára megterhelő heteket.

    Csúcsidőszakába ért a parlagfűszezon

    Az erősen allergén parlagfű pollenkoncentrációja az elkövetkező napokban országszerte jellemzően a nagyon magas tartományban alakulhat, és továbbra is magas szintet érhet el a legtöbb helyen a csalánfélék pollenkoncentrációja - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kedden az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások