Molekuláris allergiateszt - Új diagnosztikai eljárás, eredményesebb kezelés

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

Az allergiás betegségeket kimutató diagnosztikai tesztek palettája az intenzív kutatásoknak köszönhetően folyamatosan bővül.

A legújabb vizsgálati módszer az úgynevezett komponens alapú diagnosztikai eljárás (CRD), amely szubmolekuláris (a molekulán belüli részek) szinten képes kimutatni és beazonosítani az allergén összetevőit. Az eljárással minden eddiginél pontosabbá válik az allergia feltérképezése, így célzottabbá és eredményesebbé válhat a kezelés.

A kulcs a pontos diagnózis

Az allergiás betegnek mindössze egy vérvételt, az allergológus szakorvos számára azonban prognózist is jelenthet a CRD allergén diagnosztika, melynek segítségével

  • kivédhetők az allergiás reakciók által okozott súlyos tünetek,

  • többféle allergén-pozitivitás esetén kimutathatók a valódi allergének, és elkezdődhet a célzott, tünetmenetességet jelentő allergén immunterápia,

  • ételallergiákban meghatározható a betegség súlyossági foka, és minden eddiginél pontosabban kialakíthatók, illetve engedékenyebbé tehetők a diétás megkötések.

A klasszikus allergiatesztek, azaz a bőrpróba, a vérből kimutatott össz- és specifikus IgE tesztek (allergiát vizsgáló immunglobulinok) mellett a közelmúltban megjelent, és Európa-szerte jelenleg bevezetés alatt áll az úgynevezett komponens alapú vagy molekuláris allergiadiagnosztika.

Milyen előnyt jelenthet ez a kiegészítő vizsgálat a betegeknek?

Három példával szemléltetjük az új diagnosztikai eljárás helyét az allergia kivizsgálásának eszközei sorában:

1. Áron, 13 éves

5 évesen földimogyoró fogyasztása után megduzzadtak az ajkai, és testszerte kiütései lettek. Szülei ekkor bevitték a kórházba, ahol először kezelést kapott, majd megállapították nála a földimogyoró-allergiát. Az orvosi javaslatban szigorú diétás megszorítások voltak, ami azt jelentette, hogy Áron semmilyen körülmények között nem ehetett földimogyorót, illetve földimogyorót tartalmazó ételt.

Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

Az allergiás reakció legsúlyosabb formája, ami akár életveszélyes is lehet, ha a beteg vagy a környezetében lévők nem ismerik fel idejében a tüneteket. Prof. Dr. Nékám Kristóf, allergológus orvos segítségével összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

2015 tavaszán a klinikai kórtörténetét ismerve elvégezték nála az új molekuláris allergiateszteket földimogyoróra, valamint törökmogyoróra, mandulára, dióra és mákra. Földimogyoró esetén a legmagasabb rizikót jelentő allergénkomponens (Ara h 2) értéke nagyon magas volt. Ez azt jelentette a kezelőorvosa számára, hogy Áron súlyos allergiás reakció, akár anafilaxia veszélyében is lehet, ezért felírta neki a „Mentő injekciót”, az adrenalint tartalmazó önbelövő injektort. Ezt mindig magával kell hordania, és ha tapasztalja magán a súlyos allergiás tüneteket: rekedtség, nehézlégzés, fulladás, rosszullét, akkor azonnal be kell adnia magának, majd neki vagy másnak hívni kell a mentőket. Eddig erre orvosa - az új molekuláris allergiateszt hiányában - nem tudta felkészíteni Áront és családját. Hasonló diagnózisok mellett világszerte több halálos kimenetelű esetről tudunk, ezért fontos előre felkészíteni erre a magas rizikóban lévő allergiásokat és hozzátartozóikat.

Hogyan kerülhető el az ételallergia kialakulása?
Az új ételek bevezetésénél nagyobb jelentősége van a fokozatosságnak, mint a sorrendnek. Mindenképpen célszerű a szoptatást is megtartani az új ételek bevezetése mellett, mivel az anyatejben számos olyan immunológiai aktív anyag van, amely védelmet nyújt a csecsemő számára, gátolja az esetleges allergiás folyamatokat.

Hogyan kerülhetjük el, hogy gyermekünk ételallergiás legyen?

2. Levente, 46 éves
Klasszikus allergiatesztek által is bizonyított parlagfű- és feketeüröm-allergiás beteg

20 éve súlyos szem- és orrtünetei vannak augusztus eleje-közepétől szeptember végéig. Viszkető, könnyező szem, orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, tüsszögés jelentkezik, melyek éjszaka is rátörnek, így nappal a kialvatlanságtól, fáradtságtól ingerült, kevésbé tud koncentrálni a munkájára. Kezelésében a hagyományos gyógyszerek (allergia szemcsepp, szteroidos orrspray, antihisztamin tabletta) csak kevéssé tudták csökkenteni a panaszait. Szóba került az allergén immunterápia elkezdése, de a kettős érzékenység miatt nem tudták, hogy melyik allergénnel indítsák a kezelést. Parlagfűvel vagy fekete ürömmel? A specifikus IgE értékek a fekete ürömnél voltak magasabbak: 58 kU/L, míg a parlagfű 23 kU/L volt. A Prick-teszt (bőrpróba) mindkettőnél egyformán erős, pozitív reakciót mutatott 8-9 mm átmérőkkel. Ezek alapján a fekete ürömre indítottuk volna az immunterápiát. De vajon tényleg az üröm az elsődleges allergén? Sikeres lesz a beteg számára a ma még önköltséges immunterápiánk?

Az új molekuláris allergiateszt segítségével sikerült eldönteni a kérdést. Az új eredmények az ellenkezőjére világítottak rá. A parlagfű major/fő allergénje volt jóval küszöbérték feletti, míg a fekete ürömé elhanyagolható. Így az immunterápiát a parlagfű kivonattal kezdtük meg, és az első pollenszezon után elmondhatjuk, hogy a kezelés hatékony volt. 20 év óta először aludta át Levente a nyári éjszakákat, és csak néhányszor kellett bevenni antihisztamin tablettát a viszkető tünetek miatt.

Korábbi egyéb panaszai nem is jelentkeztek. A kezelést még 2-szer meg kell ismételni annak érdekében, hogy tartós, hosszú távon is tünetmentességet érjen el, és betegünk allergiája gyógyuljon.

3. Borika, 11 éves

7 hónapos korában tejfehérjére (túróra) súlyos allergiás reakciója (anafilaxiája) volt, kórházba került. 2 évesen a tojást kihányta, később fogyasztásakor száraz bőrtünet (ekcéma) jelentkezett. Ételallergia-vizsgálata a tej, dió érintésére (epicutan teszt) erős reakciót mutatott, szúrásos bőrtesztje tojásra és az olajos magvakra pozitív volt. Szigorú diétán van azóta is, azaz semmilyen ételt nem fogyaszthat, ami a fentieket tartalmazza. Ez nagyon megnehezíti a táplálkozását, hisz ezekben az ételekben lévő tápanyagokat máshonnan kell pótolnia (például a kalciumot), és nem könnyű egy 5 tagú család étkezését Borika diétájához hangolni. Nem beszélve a megfelelő élelmiszerek beszerzésének nehézségéről. Vajon tényleg minden ételt kerülnie kellene Borikának? Kinőheti valamelyik allergiáját? Egy vérvételből kiderülhet.

Előbb az egyik klasszikus allergiavizsgálatot végeztük el, majd az új molekuláris allergiatesztet alkalmaztuk. Úgy tűnik, hogy pár év múlva Borika akár teljesen kinőheti a tehéntejfehérje-allergiáját, és mostantól hőkezelve ehet tejfehérjét. Éves-féléves ellenőrző vizsgálatokon folyamatosan monitorozzuk allergiái állapotát, és ellátjuk pontos információval a táplálkozási megszorításokkal és a rizikókkal kapcsolatban.

Ígéretes kutatások folynak az ételallergiák gyógyításával kapcsolatban, melyekben a Svábhegyi Gyógyintézet is részt szeretne vállalni.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Dr. Ragó Zsuzsanna
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.