Megoldás az allergiára: immunterápia

szerző: Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész - Budai Allergiaközpont
frissítve:

Ma az immunterápia az egyetlen, a gyakorlatban szélesebb körben alkalmazott módszer, amely alkalmas arra, hogy az allergiás betegség "természetes lefolyását" megváltoztassa, lefékezze. A kezelés ideális esetben ősszel kezdődik, érdemes előtte feljegyeznie a tüneteit!

Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa elmondta, az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megemelkedett az allergiás betegek száma. A magyar lakosság ötöde szenved ettől az allergiás nátha tüneteitől. A lakosság harmada szenved valamilyen allergiás betegségben. Az első tünetek bármely életkorban megjelenhetnek. Leggyakrabban gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődnek, de bármely életszakaszban (akár 60-70 éves korban is) felléphetnek.

Mi az allergia?

Az allergia a szervezet védekező rendszerének, az immunrendszernek mélyreható regulációs zavara, tulajdonképpen egy betegséget okozó túlérzékenység az allergiát előidéző anyaggal (allergénnel) való találkozáskor.

A legerősebb allergén növények
  • éger
  • fészkes virágú növények
  • füvek
  • fűzfa
  • kőris
  • libatopfélék
  • lórom
  • mogyoró
  • lórom
  • mogyoró
  • nyírfa
  • parlagfű
  • platán
  • tölgy
  • útifűfélék
  • üröm

Mire való az immunterápia?

Ma az immunterápia az egyetlen, a gyakorlatban szélesebb körben alkalmazott módszer, amely alkalmas arra, hogy az allergiás betegség "természetes lefolyását" megváltoztassa, lefékezze. A természetes lefolyás jelenti az egyre több allergénre kiterjedő érzékenységet, az allergiás náthához csatlakozó asztmát, a tünetek súlyosbodását, a szezonalitás esetleges átváltását folyamatos tünetességre.

Egyes közelmúltban lezárult vizsgálatok mindegyik tényezővel szemben kimutatták az immunterápia előnyös hatását, amelyhez még az allergia tüneti gyógyszerei iránti igény csökkenése is társulhat.

A specifikus immunterápia/vakcináció célja, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz. Az immunterápia azért jelentős az allergia kezelésében, mert csupán ez képes a tüneteken kívül az allergia okára is hatni.

Ahhoz, hogy az immunterápia hatása tartós legyen, bizonyos feltételeknek teljesülnie kell:

  • legalább két éve fennálló, igazolt betegség;
  • két korábbi év gyógyszeres kezelése, amely az allergiás beteg megítélése szerint nem volt elég eredményes a tünetek szüneteltetésére, a jó életminőség biztosítására;
  • 5 évesnél idősebb életkor.

A beteg állapotában észrevehető javulás elérése akár hónapokba is telhet. A kúrát általában minimum három éven át célszerű folytatni, azonban ettől eltérő, hosszabb, maximum öt éves időtartam is javasolható.

Magyarországon ma elsősorban a következő allergénekkel szemben alkalmaznak immunterápiát:

  • parlagfű és/vagy fekete üröm
  • fűkeverék, gyomok
  • gabonafélék pollenje
  • háziporatka
  • rovarméreg (méh, darázs)
  • fák és cserjék pollenje
  • állati szőrök (kutya, macska)

Az immunterápia egyszerre több tünetprovokáló allergén, vagy allergéncsoport esetén is alkalmazhazó, ez esetben a kezelés a leginkább zavaró, a legerősebb tüneteket okozó, vagy hosszú ideig pollináló allergénre irányul.

Az immunterápiás készítmények rendelkezésre állnak szájon át szedhető cseppek (sublingualis immunterápia) és injekciós formában is.

Mit nevezünk náthának?
A nátha (rhinitis, rinitisz) szó klinikai értelemben az orrnyálkahártya gyulladását jelenti. Orrnyálkahártya-gyulladásról akkor beszélünk, ha a tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, gátolt orrlégzés közül legalább két tünet napi rendszerességgel, fél-egy órán át megfigyelhető. Tágabb értelmezésben náthára utalhat az átlag napi négynél több orrfúvás, illetve a naponta többször előforduló, mással nem magyarázható tüsszögés.

Sublingualis immunterápia

A sublingualis immunterápia alkalmazása egyszerű. Az előírásnak megfelelő számú cseppet az üvegcséből a nyelv alá kell csepegtetni és ott kell tartani két percig, majd kiköpni vagy lenyelni. Kezdetben a cseppeket naponta kell szedni, 4 hét elteltével pedig hetente háromszor. Az allergiás beteg azt az anyagot kapja tisztított formában, amire érzékeny.

A bevett allergén adagját az útmutató szerint lassan, fokozatosan naponta emelni kell (kezdő kezelés) mindaddig, amíg eléri a beteg a szervezete számára megfelelő mennyiséget. A kezelés ideje alatt a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző anyaghoz, s megtanulja ezt panaszok nélkül elviselni. Pontos alkalmazás esetén a sublingualis immunterápiás készítmény jól tolerálható.

Injekciós immunterápia

Az injekciós kúrát általában legalább három éven át kell folytatni. Az allergiás beteg kezdetben az injekciókat 1-2 hetes időközönként kapja, később pedig 1-2 havonta.

Azt az anyagot juttatják be a szervezetbe tisztított formában, amire a beteg érzékeny. A beadott allergén adagját lassan, fokozatosan kell emelni (kezdő kezelés) mindaddig, amíg elérik a szervezet számára megfelelő mennyiséget. Utána ezzel az adaggal folytatják a terápiát (fenntartó kezelés) 1-2 havonta ismételt injekcióval, kb. 3 éven át.

Ezalatt a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző anyaghoz, s megtanulja ezt panaszok nélkül elviselni. Injekciós kezelés esetén előfordulhatnak súlyos mellékhatások, ezt a kezelési formát csak intenzív osztályos háttérrel rendelkező fekvőbeteg intézményben tanácsos alkalmazni. Rovarméreg allergia ( méh, darázs) kezelése, csak injekciós módszerrel lehetséges.

Mikor kezdjük az immunterápiát?

Az egész évben fennálló panaszok esetében, a kezelés bármely évszakban kezdhető és egész évben tart. A szezonális panaszok esetében 4 hónap preszezonális (szezon előtti) és 2 hónap koszezonális (szezon alatti) kezelést ajánlanak. Természetesen ahol a szezon rövidebb 2 hónapnál, mint például nyírfa pollenallergia esetében, annyival előbb kell kezdeni.

Nyírfa allergia esetén az immunterápia októberben, a parlagfű allergia kezelése decemberben kezdődik. Parlagfű esetében alkalmazhatunk szezon utáni kezdettel kezelést az első évben, amely egy hosszabb kezelés, mert folyamatosan átmegy az elő szezonális kezelésbe.

A készítményeket allergológus, tüdőgyógyász, gyermekgyógyász, fül-orr-gégész, bőrgyógyász szakorvos írhatja fel az Ön számára. A kezelés eredményességéhez elengedhetetlenül fontos, hogy az allergiás tüneteket már most, az allergén növények virágzásának időpontjában megfigyeljük, hogy a szakorvossal egyeztetve ősszel, a tünetek elmúltával megkezdhessük az immunterápiás kezelést.

(Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.