• A hisztaminintolerancia

        A hisztamin nevű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben az úgynevezett hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként, a gyulladás kialakításában van fontos szerepe.

        A hisztamin felszabadulását azonban nem csak a kórokozók, illetve az általuk elindított gyulladásos reakció idézheti elő, hanem számos különböző, a test által potenciálisan veszélyesnek vagy károsnak érzékelt inger is, például allergének, fizikai vagy pszichés stressz, gyógyszerek, alkohol, bizonyos ételek, oxigénhiány stb.

        A hisztamin számos sejtre hat és jelentősen hozzájárul a tipikus gyulladásos-allergiás tünetek kialakulásához, hiszen a simaizomból felépülő szervekben izomösszehúzódást vált ki:

        • légutakban: nehézlégzés, köhögés
        • gyomor-bélrendszerben: hasi fájdalom, görcsök, émelygés, hányinger, hasmenés, puffadás
        • méhben: fájdalmas menstruáció

        A kis ereket kitágítja, az érfal áteresztőképességét fokozza: helyileg ödémás duzzanat, bőrpír,  csalánkiütés, nyálkahártyákon fokozott váladékképződés (szem-orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés), súlyosabb esetben vérnyomásesés, szapora szívdobogás, szívritmuszavarok alakulhatnak ki. Az idegvégződések ingerlése miatt helyi fájdalmat, viszketést és fejfájást is kiválthat.

        Hirdetések

        Mi a hisztaminintolerancia?

        A  felszabaduló és a keringésbe kerülő, illetve a táplálékkal bevitt hisztamin lebontásáért a diamino-oxidáz (DAO) nevű enzim felelős. Ha a bélfalban található enzim működése öröklötten, vagy valamilyen betegség (például a belek gyulladásos vagy daganatos betegségei, kemoterápia okozta károsodás), gyógyszer- vagy alkoholfogyasztás miatt szerzetten csökkent, vagy túlságosan nagy mennyiségű hisztamin jut be, amit nem képes lebontani, akkor különböző tüneteket okozhat, ezt nevezzük hisztaminintoleranciának. A szerzett hisztaminintolerancia lehet átmeneti és ebből adódóan visszafordítható, ha a kiváltó ok megszűnik.

        Hogyan függ össze a hisztaminintolerancia a táplálkozással?

        Sajt és bor: Kellemetlen tüneteket okozhat

        Elsősorban a francia nemzet szokásai és tapasztalatai alapján ma már több országban is népszerű az egyes borok sajtokhoz való társítása. A bor legjobb barátjaként is definiált tejtermékek és az alkoholos ital azonban kellemetlen tüneteket is produkálhat az arra érzékenyeknél. Sajt és bor: Kellemetlen tüneteket okozhat

        Nemcsak a szervezetünk által termelt saját hisztamin válthat ki biológiai hatásokat. Különböző táplálékok alkotórészeként a bélből is felszívódhat hisztamin. Egyes élelmiszereknek különösen magas lehet a hisztamintartalma, másoknak szinte jelentéktelen. Általánosságban elmondható, hogy minél inkább erjesztett vagy hosszabb ideig érlelt egy élelmiszer, annál magasabb lehet a hisztamintartalma. Ennek oka, hogy a hosszas érlelés, tárolás során szabad aminosavak szabadulhatnak fel az ételekből, amit bizonyos baktériumok, élesztőgombák hisztaminná alakítanak. Néhány jellegzetes példa:

        Magas hisztamintartalmú élelmiszerek:

        • érett sajtok
        • savanyúságok (káposzta, uborka stb.)
        • borok
        • feldolgozott, füstölt húsok, halak, konzervek
        • nem megfelelő élelmiszeripari feldolgozás miatt baktériumokkal szennyezett ételek,

        Alacsony hisztamintartalmú élelmiszerek:

        • friss tejtermékek
        • friss húsok, hal
        • friss zöldségek, gyümölcsök
        • fagyasztott zöldségek

        Az alábbi ételek - bár önmagukban kevés hisztamint tartalmaznak - serkenthetik a hízósejtekből a hisztaminfelszabadulást:

        • citrusfélék, eper, paradicsom, spenót, mogyoró, dió
        • élelmiszer adalékanyagok, ízfokozók

        Gyógyszerek is előidézhetnek hisztaminfelszabadulást vagy gátolhatják a DAO enzimet:

        • izomlazítók
        • fájdalomcsillapítók (pl. a nemszteroid gyulladásgátlók, acetyl-szalicilsav, morfium)
        • vérnyomáscsökkentők (pl. verapamil)
        • antibiotikumok (cefuroxim, klavulánsav)
        • köptetők (acetyl-cisztein, ambroxol)

        Melyek a hisztaminintolerancia tünetei?

        A vérben 0,3-1,0 ng/ml hisztaminkoncentráció tekinthető normál értéknek. Bár az egyéni tolerancia eltérő lehet, minél magasabb szintet ér el a vérben a hisztamin, annál súlyosabb tünetek jelentkezhetnek, pl. 1,0-2,0 ng/ml-es szint fokozott gyomorsav termelődést, 3-5 ng/ml szapora szívverést, kipirulást, bőrviszketést, csalánkiütést, fejfájást okozhat, ennél magasabb értékek vérnyomáseséssel, hörgőgörccsel járó súlyos allergiás reakciót is előidézhetnek.

        Bár a tünetek hasonlók lehetnek az ételallergiához, viszont ott kis mennyiségű allergén bejutása is kiváltja a tüneteket, és egy más típusú ún. IgE-mediált immunreakció zajlik le, a hisztaminintoleranciában tünetek jelentkezése szempontjából azonban a saját és a szervezetbe bejutott hisztamin mennyisége a döntő.

        Kb. 75 mg hisztamin szájon át történő elfogyasztása már minden második embernél tüneteket okozhat akkor is, ha korábban nem volt hisztaminintoleranciája.

        Mikor gondoljunk hisztaminintoleranciára, és hogyan igazolható ez?

        A hisztaminintolerancia gyanúja fennáll, ha

        • 2 vagy több jellegzetes, hisztamin okozta tünet észlelhető
        • a panaszok hisztaminmentes diéta hatására vagy antihisztamin hatású gyógyszerekre javulnak

        Ekkor érdemes a vérben a DAO enzim aktivitását és a hisztaminszintet megmérni. 4 hét hisztaminmentes diéta után orvosi ellenőrzés mellett ún. hisztamin provokációs tesztet lehet végezni, mely a diagnózist megerősíti. Fontos megkeresni a hisztaminintolerancia okát, pl. a háttérben álló lehetséges betegségeket, gyógyszereket és kizárni az egyéb allergiás eredetet. Emellett nagyon hasznos lehet diétás napló vezetése is.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Hogyan kezelhető?

        A kezelés alapja a szigorú, következetes hisztaminmentes diéta. Ez kiegészíthető a hisztamin hatását gátló ún. antihisztamin gyógyszerek adásával. DAO enzim már kapszula formában is pótolható. Célszerű kerülni a DAO enzimet gátló gyógyszerek alkalmazását, továbbá a beteg minden új típusú gyógyszer szedése előtt konzultáljon orvosával hisztaminintoleranciájával kapcsolatban. Ha a hisztaminintolerancia oka megszűnik (pl. a bél gyulladása), a tünetek spontán is javulhatnak.

        Dr. Földi IldikóForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Földi Ildikó
        Felhasznált irodalom: Gergely János-Erdei Anna: Immunbiológia-egyetemi tankönyv,
        Histamine and histamine intolerance; Laura MaintzNatalija Novak: The American Journal of Clinical Nutriton 2007

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Száraz szem - Mit tegyek?

        Dr. Őri Zsolt

        Általában nem veszélyes, de a panaszok akadályozhatják a normális életvitelt. (x)

        Az ideális vérnyomás

        WEBBeteg - G. A.

        Min változtat az amerikai ajánlás? - Prof. Dr. Páll Dénessel beszélgettünk.

        Fiatalok betegsége: a reumás láz

        A reumás láz nevű súlyos megbetegedés a szívet, az ízületeket, az idegrendszert és a bőrt érintheti. Napjainkban szerencsére egyre...

        A csalánkiütés kezelési lehetőségei

        A csalánbetegség kezelésében a kiváltó tényező megszüntetése, kezelése az első és legfontosabb feladat, ezen túl a panaszokat enyhítő...

        Vérmérgezés (szepszis) - Tünetek és a...

        A szepszis nehezen meghatározható, az egész szervezetet érintő, összetett tünetegyüttes, amely súlyos formája a beteg halálához is...

        Kiütéses gyermekkori betegségek

        A kiütéses betegségeket általában a fertőző betegségekhez kötik. Számos más betegség járhat azonban még kiütéssel, illetve olyan...

        A penészgomba-allergia okai és tünetei

        Penészgomba-allergia esetén a tüneteket kiváltó tulajdonképpeni allergének ezeknek a gombáknak a szaporító sejtjei, vagyis a spórái. Az...

        Mit kell tudni a tejfehérje-allergiáról?

        Sokan nem tudják, hogy az ételallergia és az ételintolerancia különböző fogalmak, így a tejallergia (tejfehérje-allergia), azaz a...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA