• A hisztaminintolerancia

    A hisztamin nevű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben az úgynevezett hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként, a gyulladás kialakításában van fontos szerepe.

    A hisztamin felszabadulását azonban nem csak a kórokozók, illetve az általuk elindított gyulladásos reakció idézheti elő, hanem számos különböző, a test által potenciálisan veszélyesnek vagy károsnak érzékelt inger is, például allergének, fizikai vagy pszichés stressz, gyógyszerek, alkohol, bizonyos ételek, oxigénhiány stb.

    A hisztamin számos sejtre hat és jelentősen hozzájárul a tipikus gyulladásos-allergiás tünetek kialakulásához, hiszen a simaizomból felépülő szervekben izomösszehúzódást vált ki:

    • légutakban: nehézlégzés, köhögés
    • gyomor-bélrendszerben: hasi fájdalom, görcsök, émelygés, hányinger, hasmenés, puffadás
    • méhben: fájdalmas menstruáció

    A kis ereket kitágítja, az érfal áteresztőképességét fokozza: helyileg ödémás duzzanat, bőrpír,  csalánkiütés, nyálkahártyákon fokozott váladékképződés (szem-orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés), súlyosabb esetben vérnyomásesés, szapora szívdobogás, szívritmuszavarok alakulhatnak ki. Az idegvégződések ingerlése miatt helyi fájdalmat, viszketést és fejfájást is kiválthat.

    Hirdetések

    Mi a hisztaminintolerancia?

    A  felszabaduló és a keringésbe kerülő, illetve a táplálékkal bevitt hisztamin lebontásáért a diamino-oxidáz (DAO) nevű enzim felelős. Ha a bélfalban található enzim működése öröklötten, vagy valamilyen betegség (például a belek gyulladásos vagy daganatos betegségei, kemoterápia okozta károsodás), gyógyszer- vagy alkoholfogyasztás miatt szerzetten csökkent, vagy túlságosan nagy mennyiségű hisztamin jut be, amit nem képes lebontani, akkor különböző tüneteket okozhat, ezt nevezzük hisztaminintoleranciának. A szerzett hisztaminintolerancia lehet átmeneti és ebből adódóan visszafordítható, ha a kiváltó ok megszűnik.

    Hogyan függ össze a hisztaminintolerancia a táplálkozással?

    Sajt és bor: Kellemetlen tüneteket okozhat

    Elsősorban a francia nemzet szokásai és tapasztalatai alapján ma már több országban is népszerű az egyes borok sajtokhoz való társítása. A bor legjobb barátjaként is definiált tejtermékek és az alkoholos ital azonban kellemetlen tüneteket is produkálhat az arra érzékenyeknél. Sajt és bor: Kellemetlen tüneteket okozhat

    Nemcsak a szervezetünk által termelt saját hisztamin válthat ki biológiai hatásokat. Különböző táplálékok alkotórészeként a bélből is felszívódhat hisztamin. Egyes élelmiszereknek különösen magas lehet a hisztamintartalma, másoknak szinte jelentéktelen. Általánosságban elmondható, hogy minél inkább erjesztett vagy hosszabb ideig érlelt egy élelmiszer, annál magasabb lehet a hisztamintartalma. Ennek oka, hogy a hosszas érlelés, tárolás során szabad aminosavak szabadulhatnak fel az ételekből, amit bizonyos baktériumok, élesztőgombák hisztaminná alakítanak. Néhány jellegzetes példa:

    Magas hisztamintartalmú élelmiszerek:

    • érett sajtok
    • savanyúságok (káposzta, uborka stb.)
    • borok
    • feldolgozott, füstölt húsok, halak, konzervek
    • nem megfelelő élelmiszeripari feldolgozás miatt baktériumokkal szennyezett ételek,

    Alacsony hisztamintartalmú élelmiszerek:

    • friss tejtermékek
    • friss húsok, hal
    • friss zöldségek, gyümölcsök
    • fagyasztott zöldségek

    Az alábbi ételek - bár önmagukban kevés hisztamint tartalmaznak - serkenthetik a hízósejtekből a hisztaminfelszabadulást:

    • citrusfélék, eper, paradicsom, spenót, mogyoró, dió
    • élelmiszer adalékanyagok, ízfokozók

    Gyógyszerek is előidézhetnek hisztaminfelszabadulást vagy gátolhatják a DAO enzimet:

    • izomlazítók
    • fájdalomcsillapítók (pl. a nemszteroid gyulladásgátlók, acetyl-szalicilsav, morfium)
    • vérnyomáscsökkentők (pl. verapamil)
    • antibiotikumok (cefuroxim, klavulánsav)
    • köptetők (acetyl-cisztein, ambroxol)

    Melyek a hisztaminintolerancia tünetei?

    A vérben 0,3-1,0 ng/ml hisztaminkoncentráció tekinthető normál értéknek. Bár az egyéni tolerancia eltérő lehet, minél magasabb szintet ér el a vérben a hisztamin, annál súlyosabb tünetek jelentkezhetnek, pl. 1,0-2,0 ng/ml-es szint fokozott gyomorsav termelődést, 3-5 ng/ml szapora szívverést, kipirulást, bőrviszketést, csalánkiütést, fejfájást okozhat, ennél magasabb értékek vérnyomáseséssel, hörgőgörccsel járó súlyos allergiás reakciót is előidézhetnek.

    Bár a tünetek hasonlók lehetnek az ételallergiához, viszont ott kis mennyiségű allergén bejutása is kiváltja a tüneteket, és egy más típusú ún. IgE-mediált immunreakció zajlik le, a hisztaminintoleranciában tünetek jelentkezése szempontjából azonban a saját és a szervezetbe bejutott hisztamin mennyisége a döntő.

    Kb. 75 mg hisztamin szájon át történő elfogyasztása már minden második embernél tüneteket okozhat akkor is, ha korábban nem volt hisztaminintoleranciája.

    Mikor gondoljunk hisztaminintoleranciára, és hogyan igazolható ez?

    A hisztaminintolerancia gyanúja fennáll, ha

    • 2 vagy több jellegzetes, hisztamin okozta tünet észlelhető
    • a panaszok hisztaminmentes diéta hatására vagy antihisztamin hatású gyógyszerekre javulnak

    Ekkor érdemes a vérben a DAO enzim aktivitását és a hisztaminszintet megmérni. 4 hét hisztaminmentes diéta után orvosi ellenőrzés mellett ún. hisztamin provokációs tesztet lehet végezni, mely a diagnózist megerősíti. Fontos megkeresni a hisztaminintolerancia okát, pl. a háttérben álló lehetséges betegségeket, gyógyszereket és kizárni az egyéb allergiás eredetet. Emellett nagyon hasznos lehet diétás napló vezetése is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hogyan kezelhető?

    A kezelés alapja a szigorú, következetes hisztaminmentes diéta. Ez kiegészíthető a hisztamin hatását gátló ún. antihisztamin gyógyszerek adásával. DAO enzim már kapszula formában is pótolható. Célszerű kerülni a DAO enzimet gátló gyógyszerek alkalmazását, továbbá a beteg minden új típusú gyógyszer szedése előtt konzultáljon orvosával hisztaminintoleranciájával kapcsolatban. Ha a hisztaminintolerancia oka megszűnik (pl. a bél gyulladása), a tünetek spontán is javulhatnak.

    Dr. Földi IldikóForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Földi Ildikó
    Felhasznált irodalom: Gergely János-Erdei Anna: Immunbiológia-egyetemi tankönyv,
    Histamine and histamine intolerance; Laura MaintzNatalija Novak: The American Journal of Clinical Nutriton 2007

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Banyapúp - Mit tehetünk?

    Feövenyessy Krisztina

    A mozgásszegény életmódnak köszönhetően bárkinél és bármikor kialakulhat.

    Életmódváltás 50 felett

    Curves

    A változókor minden nőt érint, de nem mindenki éli meg kellemetlenül a tüneteket. (x)

    Az ekcéma kiváltó okai és típusai

    Az ekcémák általában elhúzódó, vissza-visszatérő megbetegedések. A kiváltó ok tisztázása és a kezelés hosszadalmas. A...

    Látóideg-gyulladások - A neuritis...

    Amikor a szemmozgást tompa vagy éles fájdalom is kíséri, és pár nappal később rohamos látásromlást is lehet tapasztalni, fennáll a...

    Praktikus tanácsok allergiásoknak

    Ha allergiára utaló panaszaink vannak, még mielőtt saját és ismerőseink véleménye szerint különböző kezelésekbe fognánk...

    Vegyszerek elleni allergia

    Folyamatosan és növekvő mértékben vagyunk kitéve figyelmeztetés nélkül olyan vegyszereknek, amelyek jelen vannak a belélegzett levegőben...

    Az otthon veszélyei: a penészgomba

    A belső levegő jó minősége rendkívül fontos tényező a belső környezet minőségének megítélésében, mégis gyakori panasz a...

    Az otthon veszélyei: a háziporatka

    A lakóterekben kialakuló allergiás tünetek nagy részéért a háziporatka jelenléte tehető felelőssé. Megfelelő intézkedésekkel a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA