Dimethinden és gyógynövények: fokozódó álmosító hatást eredményeznek együtt szedve

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
megjelent:

Mivel a gyakori allergiás tünetek kezelésére számos természetes módszer is létezik, sok esetben előfordul, hogy a gyógyszeres kezelést megkönnyebbülést nyújtó gyógynövényekkel kombinálják a betegek. Az allergiaellenes gélek és orrcseppek gyakori összetevője a dimethinden, amellyel azonban néhány növényi hatóanyag könnyen kellemetlen kölcsönhatásba léphet.

A dimethinden allergiás bőrreakciók, pl. csalánkiütés, viszketés, ekcéma-szerű tünetek, illetve időszakos és állandó allergiás szénanátha tüneti kezelésére szolgál. Antihisztamin készítmény, tehát az allergiás tüneteket okozó hisztamin felszabadulását gátolja a szervezetben. Gél formában csalánkiütésekre, rovarcsípésekre, napégésre és felületes égési sérülésekre is alkalmazható. Orrspray és orrcsepp formájában pedig a megfázás, valamint az allergiás nátha tüneteinek enyhítésére alkalmazható.

A legtöbb allergia gyógyszerhez hasonlóan a dimethinden alapú szerek orális változatai is álmosságot okoznak, ezért este vagy közvetlenül lefekvés előtt kell alkalmazni őket.

Mikor kell vigyázni a dimethinden hatóanyagú szerekkel?

Mivel a dimethinden tartalmú allergia elleni orsspray-k és cseppek kombinált hatóanyagú készítmények, bizonyos alapbetegségek pl. glaucoma és prosztata-megnagyobbodás, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, pajzsmirigy‑túlműködés, cukorbetegség esetén fokozott elővigyázatossággal alkalmazhatók, mert ezen állapotok kezelésére szolgáló szerekkel (pl. szimpatomimetikumokkal) való együttes alkalmazása fokozott szimpatikus idegrendszeri izgalmat okozhat.

Az interakciót kiváltó gyógynövények a dimethinden esetén bizonyos központi idegrendszerre ható készítmények, amelyek fokozott lelki megterhelés, szorongás, valamint álmatlanság esetén gyakran használatosak. Ezek a szerek kis mértékben fokozzák a dimethinden hatását, ezért álmosító hatásuk is növekszik. Ilyen növények például a ginseng, az aranygyökér, valamint a kava, de ugyanez vonatkozik az ezekhez hasonló hatású gyógyszerekre, pl. antidepresszív szerek, ópioid fájdalomcsillapítók, antihisztamin típusú allergia elleni szerek, epilepszia elleni készítmények, nyugtatók, altatók, továbbá bizonyos hányinger-csillapítók.

Minden esetben fokozott elővigyázatosságot és orvossal történő konzultációt igényel a kölcsönhatást kiváltó hatóanyagok alkalmazása.

(WEBBeteg - M. J.; Lektorálta: Dr. Áfra Júlia, gyógyszerész)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.