• Rák- és halallergia

        Szerző:
        WEBBeteg

        Az arra érzékenyeknél a halak fogyasztása allergiás reakciót válhat ki, és mivel hazánkban is egyre népszerűbb a rákoknak és a tenger egyéb gyümölcseinek a fogyasztása, az általuk kiváltott allergiás tünetek itthon is egyre gyakrabban fordulnak elő. A tenger gyümölcseivel, rákokkal, kagylókkal, illetve egyéb puhatestűekkel és halakkal szembeni allergiával tehát itthon is és külföldi utazásaink alkalmával is számolni kell. Milyen tüneteket okozhatnak ezek az élelmiszerek, és mire kell odafigyelniük az allergiásoknak?

        Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

        Az allergiás reakció legsúlyosabb formája, ami akár életveszélyes is lehet, ha a beteg, vagy a környezetében lévők nem ismerik fel idejében a tüneteket. Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?>>

        Az allergiás reakció többnyire 30 perccel az allergén élelmiszer elfogyasztása után következik be. Az allergia közvetlen kiváltói a halakban, rákokban és puhatestűekben megtalálható fehérjék, súlyosan allergiásoknál már az ezen ételek főzése, sütése közben felszabaduló gőz is allergiás tüneteket válthat ki.

        Halak és a tenger gyümölcsei okozta allergiás tünetek

        A halakkal, rákokkal, puhatestűekkel szembeni ételallergia elsősorban bőrtünetek formájában nyilvánul meg. Kiütések jelennek meg és ödéma képződik. Továbbá jelentkezhetnek gyomor-bélrendszeri tünetek, émelygés, hasmenés vagy hányás, és a légutak érintettsége is elfordulhat. Az érintettek egyharmadánál úgynevezett orális allergia szindrómáról beszélhetünk, ami például ajakbizsergéssel, garatviszketéssel vagy az ajkak megduzzadásával jár.

        A legtöbb allergiásnál rendkívül súlyos reakciót vált ki a garnélák fogyasztása: már a puszta érintése következtében allergiás sokk alakulhat ki, ami a keringési rendszer összeomlásához vezet. Az édesvízi halak kevésbé erős allergének, mint a sós vízi halak, a rákok és a puhatestűek.

        Kevésbé erős allergének, de okozhatnak allergiás tüneteket az alábbiak:

        • Édesvízi halak: sügér, pisztráng, csuka, compó, fogas.

        Erős allergének, súlyos allergiás reakciót okoznak a következők:

        • Sós vízi (tengeri, óceáni) halak: cápa, óriás lapos hal, tőkehal, lazac, lepényhal, tonhal
        • Rákok: garnéla, homár, szkampó (scampi), shrimps
        • Puhatestűek: osztriga, kagylók, tintahal.
        Hirdetések

        Kerülje el a halakból, tenger gyümölcseiből készült ételeket, élelmiszereket!

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Minden olyan terméket kerüljön el, amelyek tartalmazzák a tüneteket okozó élelmiszereket!

        Így például kerülendő a sós vízi halakból készült konzervek és egyéb halkészítmények, valamennyi tenger gyümölcse, az egyéb halszármazékok, mint pl. rákvaj, lazacpótlók, szószok, saláták, levesek vagy surimi fogyasztását.

        Azok, akik súlyos allergiás tüneteket mutatnak, gyógyszerszedés és kozmetikai szerek használata során fokozottan figyeljenek arra, hogy ezek ne tartalmazzanak se csukamájolajat, se halolajat. Halakból származó fehérjét gyakran használnak a borok tisztítására (derítésére). Az állati eredetű élelmiszereknek a fogyasztása is okozhat allergiás reakciót, abban az esetben, ha az állatokat halliszttel etették.

        (WEBBeteg – B. M.; Forrás: www.med.de, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya)

         

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Demencia

        Dr. Veress Dóra

        Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Az ételallergia és tünetei

        Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk.

        Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?

        Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.

        Kukoricaallergiában szenvedek - Mire figyeljek az étrendemben?

        A kukoricaallergia ritkán előforduló táplálkozási megbetegedés, viszont nagyon súlyos tünetek is jelentkezhetnek a kukoricát tartalmazó ételek vagy italok elfogyasztása után. Ez az allergia akkor alakulhat ki, ha az egyén immunrendszere valamilyen okból kifolyólag legyengül (például antibiotikumkúra), és emiatt túlzott mértékű reakcióval igyekszik védeni szervezetünket olyan fehérjéktől, amelyeket veszélyesnek talál.

        Ez csak allergia - Veszélyes lehet, ha elbagatellizáljuk

        Annak ellenére, hogy hazánkban a lakosság több mint 50 százaléka érzékeny legalább egy allergénnel szemben, a betegség súlyát még mindig kevesen ismerik fel. Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus erről, és a hiányzó ismeretek életveszélyes következményéről is beszélt a PrimaMedica Szakmai Napon tartott előadásában.

        Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

        Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

        Az ételallergia és az ételintolerancia nem ugyanaz!

        Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával, pedig teljesen más ez a két fogalom. Míg az allergia tünetei gyorsan alakulnak ki és sokszor veszélyesek is lehetnek, az intolerancia tünetei lassan alakulnak ki.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA