• Gluténmentes ünnepi sütemények

        Szerző:
        WEBBeteg

        A gesztenyeliszt Olaszországból került hozzánk, a mai Toszkána környékén használták először a középkorban. Kezdetben a szegények eledele volt, ám a későbbiekben egyre népszerűbbé vált különleges íze miatt. Napjainkban elsősorban azért kedvelt, mert gluténmentes, így lisztérzékeny diétában is alkalmazható.

        Mikor érdemes gluténmentes étrendet tartani?

        Az utóbbi években egyfajta divattá vált gluténmentes ételeket fogyasztani, a táplálkozási irányelv új kultuszát elterjedt fogyókúrás, életmódváltó programok is népszerűsítik. Valóban mindenkinek indokolt a glutén teljes mellőzése az étrendből?>>

        A gesztenyeliszt remek alternatíva sütéshez-főzéshez. Karakteres íze miatt elsősorban kekszek, sütemények, palacsinta készítéséhez ajánlom – mondja Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Az egészben szárított, pörkölt gesztenye megőrölve sokkal aromásabb, olajokban gazdagabb, a hagyományos fehér liszthez képest zsírosabb állagú, illatosabb. Az ételek készítése során érdemes más lisztekkel együtt használni. Az első recept esetében kölesliszttel, a gesztenyés csillagnál pedig kókuszliszttel egészítettem ki a szükséges mennyiséget.

        A köles - magas rosttartalma mellett - nagy mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, folsavat, B-vitaminokat, vasat. A gesztenyelisztben sok az esszenciális aminosav, vitaminban gazdag. Megtalálható benne néhány B-vitamin, némi vas, kálium, foszfor és folsav is. A kókuszliszt készítéséhez az érett kókuszdiókat leszedik, a húsát zsírtalanítják, kiszárítják és leőrlik. Az így készült liszt gluténmentes, alacsony szénhidrát tartalmú és rostokban gazdag.

        Hirdetések

        Glutén- és tejmentes csokis piskótatekercs

        Tények és tévhitek a lisztérzékenységről

        A lisztérzékenység (coeliakia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az erre fogékony egyénekben. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is okozhatnak gyulladást az arra érzékeny betegekben. Összegyűjtöttünk néhány tényt illetve tévhitet a betegséggel kapcsolatban. Íme! Tények és tévhitek a lisztérzékenységről>>

        Hozzávalók:

        4db tojás
        1 púpozott evőkanál gesztenyeliszt
        1 púpozott evőkanál kölesliszt
        4 evőkanál cukor
        2dl Cocomas kókuszkrém
        2 evőkanál kakaópor

        Elkészítés:

        A kókuszkrémet felhasználás előtt 30 perccel mélyhűtőbe tesszük, majd a hideg Cocomast habosra keverjük a kakaóporral és kevés cukorral. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük 3 evőkanál cukorral, majd hozzákeverjük a 2 különböző lisztet. Közben kemény habbá verjük a tojásfehérjét, ezt követően szépen lassan hozzákeverjük a lisztes masszát, figyelve, hogy a tojásfehérje ne törjön össze. A tésztát egy szilikon sütőpapíron egyenletesen eloszlatjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A papírt melegen lehúzzuk róla, majd megfordítjuk, és visszafele feltekerjük a piskótát. Ha kissé kihűlt, kitekerjük, majd kakaós krémmel megkenjük, és megint feltekerjük.

        Gluténmentes gesztenyés csillag

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Hozzávalók:

        160 gramm gesztenyeliszt
        60 gramm kókuszliszt
        150 gramm cukor
        100 gramm étcsokoládé
        100 gramm vaj
        2 db tojás
        1-1,5 dl tej
        2 teáskanál sütőpor

        Elkészítés:

        Összekeverjük a tojásokat a cukorral, felolvasztott vajjal, majd apránként hozzáadjuk az átszitált liszteket és a sütőport. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy muffin tészta sűrűségű masszát kapjunk. Végül hozzákeverjük az apró darabokra tört étcsokoládét. A tésztát csillag formájú szilikonos formába adagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt.

        Jó étvágyat kívánunk!

        (orvostkeresek.hu; forrás: www.allergiakozpont.hu)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Hgb (haemoglobin)

        Dr. Dobi Gyöngyi

        Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Finomat, ízletest gluténmentes alapanyagokból

        A glutén elsősorban a gabonafélékben fellelhető fehérjekomplex. A gluténérzékenység nem gyógyítható, azonban gluténmentes étrenddel biztosítható a tünetmentesség. Manapság viszont számos olyan üzlet található, ahol a gluténre érzékenyek is finomakat ehetnek. Ezek a gabonák tartalmaznak glutént: búza, rozs, árpa, korpa, tönkölybúza, kamutbúza, maláta.

        Glutén fogyasztása - A szakemberek szerint sem divat, hanem valós probléma

        A gluténmentesen étkezők gyakran szembesülnek azzal, hogy étkezési szokásukra a közvélemény divatdiétaként tekint annak ellenére, hogy sok esetben szerteágazó, az életminőségüket negatívan befolyásoló panaszaikat egyértelműen a glutén fogyasztása okozza. Hogy a gluténmentes étkezés nem divat, hanem valós probléma, arra a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) éves kongresszusán több szakember előadása is felhívja a figyelmet.

        Manapság trendi egészséges ételt enni

        Végre egy divathullám, ami tényleg követni való. Pár éve megfigyelhető, hogy egyre divatosabb a reformétkezés. Az emberek próbálnak odafigyelni arra, hogy mit esznek, és az étteremben is próbálnak az egészséges ételek közül választani. Egyre több embernek az életét nehezíti meg valamilyen ételintolerancia. A haladó szellemű éttermek ma már ezekre is felkészültek és nem jelent problémát számukra, ha valaki gluténmentes, laktózmentes fogásra vágyik.

        Még az ételízesítőkben is lehet glutén

        Legtöbben azt gondolnák, hogy a gluténtartalomra csak a pékáruknál kell odafigyelnie annak, aki erre érzékeny. Az igazság az, hogy szinte mindenben lehet glutén, ha nem olyan konyhában készül az étel, ami gluténmentes. Ezért nehéz sokaknak a napközbeni ebédet megoldani, mivel a legtöbb helyen normál lisztet használnak. Vannak ma már viszont olyan speciálisan gluténmentes vendéglátóhelyek, ahol a pékáruktól kezdve a gyors ebédig minden gluténmentesen készül.

        Gluténmentes finomságok!

        Gluténmentes lisztből sem egyfajta liszt létezik. Sok esetben keverni kell a különféle gluténmentes liszteket ahhoz, hogy hasonló pékárukat lehessen előállítani, mint a glutént tartalmazó finomságok. Akiknek nincs elég gyakorlatuk a lisztek keverésében, használhatnak ma már előre speciálisan összeállított lisztkeverékeket, amivel biztosított a tökéletes végeredmény.

        Gluténmentes, szénhidrátcsökkentett zsömlét sütöttünk!

        Egyre több embernél merül fel a gluténérzékenység. Egy általános gluténmentes liszttel viszont nem könnyű a sütés. A sok kudarc után érdemes egy kicsit körülnézni az élelmiszerboltokban, hiszen gluténmentes lisztekből léteznek már úgynevezett céllisztek, amik speciálisan, vagy süteményhez, vagy kenyérfélékhez, vagy például palacsintához valók.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA