• Július 1-től már büntetés jár a parlagfűért

    Szerző:
    WEBBeteg

    Már csak pár nap van a parlagfű virágzásáig, így ismét meghirdetik a hagyományos parlagfű-mentesítő akciót június utolsó hetére. A parlagfű-mentesítő hét után, július 1-től büntetésre számíthatnak azok a tulajdonosok, akiknek földjén megtalálható a gyomnövény.

    Az akcióhét nyitó rendezvényén a környezetvédelmi miniszter, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára, Orosz Sándor szocialista politikus és a Magyar Vöröskereszt megbízott főigazgatója ellenőrzött házakat a III. kerületben, a parlagfű-mentes porták matricát kaptak. A rendezvényen elhangzott az allergiás megbetegedések miatt tavaly több mint ötmilliárd forintot költött a társadalombiztosítás gyógyszerkiadásra.

    A parlagfű több százezer embernek okoz allergiás panaszokat. Egy hét van a parlagfű virágzásáig. Ez azt jelenti, hogy pár nap múlva a levegőbe kerülnek az allergén anyagok - hívta fel a figyelmet Szabó Imre, környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

    Hirdetések

    A rendezvényen elhangzott minden negyedik ember allergiás Magyarországon, a megbetegedések jelentős részét a parlagfű okozza. Az allergiás megbetegedések miatt tavaly több mint ötmilliárd forintot költött a társadalombiztosítás gyógyszerkiadásra illetve csaknem 9 milliárdot táppénzre.

    Az akcióhét arra hívja fel a figyelmet, hogy a gazdák mit kötelesek tenni a parlagfű irtásáért. Ahol nem kaszálják le az allergén növényt, ott az önkormányzati jegyző köteles elrendelni a kényszerkaszálást. Ennek költsége és az ezzel járó bírság 20 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

    A figyelmeztetés mindenkire ugyanúgy vonatkozik

    Leginkább a mezőgazdasági területeken elszaporodott még a parlagfű, a gazdák figyelmét arra próbálják felhívni például, hogy egy kukoricásban 20 százalékos terméscsökkenést okozhat ez a gyomnövény.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A zöldtárca vezetője az eredmények között említette, hogy van sok olyan hely, ahol parlagfű-mentes ház matricát tudtak adni. Ahol egy egész utcát parlagfű-mentesítettek, ott táblát helyeznek ki. Reményeik szerint hamarosan "parlagfűmentes település" is lesz - tette hozzá. Tavaly 1554, idén eddig több mint 700 település csatlakozott a gyomnövény elleni mozgalomhoz.

    Szabó Imre szerint az is jelzésértékű, hogy az 1 százalékos adófelajánlásokból csaknem egymilliárd forint érkezett a probléma megoldására.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    Allergiavizsgálat parlagfűországban

    Magyarországon csaknem 2 millióan küzdenek allergiás tünetekkel, legnagyobb részük a parlagfűre allergiás. Az Európában is csak néhány kiemelt allergiacentrumban elérhető új, úgynevezett molekuláris vagy komponensalapú allergiavizsgálati módszer lehetővé teszi az allergiás betegségek pontosabb diagnosztizálását, ezáltal célzottabb, immunterápiás kezelését. Így a betegség tünetei már az első évben jelentősen csökkenhetnek, a 3-5 éves kezelés befejezése után pedig tartósan panaszmentes maradhat.

    Allergiások figyelem! Hétvégén másodfokú riasztás lép érvénybe!

    A hét második felében - ahogy melegszik az idő - a parlagfű pollenszórása is fokozatosan erősödni fog. A parlagfű pollenkoncentrációja csütörtökön és pénteken az Alföldön, valamint a Dunántúlon, észak felé haladva egyre nagyobb területen éri el a nagyon magas szintet. A hétvégén várhatóan már országszerte a nagyon magas tartományban alakul a pollenkoncentráció.

    Aktuális pollenhelyzet - Ezek a növények okozhatnak panaszokat

    Mire készülhetnek a pollenallergiás betegek?

    Az elővigyázatosság enyhítheti a pollenallergiások tüneteit

    Magyarországon a lakosok körülbelül egynegyede szenved pollenallergiában, és jelentős azok száma is, akik számára külön megterhelést jelent a parlagfűnek az első fagyokig a levegőben jelen lévő pollenje. A szakemberek ajánlásával azonban könnyebb átvészelni az allergiások számára megterhelő heteket.

    Allergiás panaszok és az omega-3 zsírsavak - Az orvos válaszol

    "Tényleg enyhítheti az omega-3 zsírsav parlagfű alergiám tüneteit?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA