• Hogyan állapítható meg az ételallergia, ételintolerancia?

        Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

        Ételallergia

        Ételallergiáról akkor beszélünk, ha bizonyos kis mennyiségű étel- vagy ételalkotó elfogyasztása után viszonylag gyorsan allergiás tünetek (bőrkiütés és viszketés, köhögés, fulladás, orrfolyás, haspuffadás, hasi görcs, hányinger, hasmenés) jelentkeznek. A folyamat lényege, hogy a bevitt allergén ellen IgE-típusú antitest termelődik, mely az allergénhez kötődik, és hízósejtekből hisztamin kibocsátását provokálja. A hisztamin felelős az allergiás tünetekért.

        Hogyan állapítható meg az ételallergia?

        A diagnózishoz fontos tudni, hogy a családi és az egyéni kórelőzményben szerepel-e egyéb allergiás megbetegedés (allergiás kötőhártya gyulladás, allergiás eredetű orrfolyás, asztma, ekcéma), illetve hogy milyen étel, az elfogyasztást követően mennyi idővel és milyen tüneteket okoz.

        Az ételnapló segíthet

        Amennyiben ezek alapján az ételallergia lehetősége felmerül, érdemes ételnaplót vezetni az étkezési szokásokról és a tünetekről.

        Eliminációs diéta

        Ha az ételnapló alapján egy vagy több étel gyanúsnak bizonyul, érdemes ezeket néhány hétre kiiktatni az étrendből (eliminációs diéta), majd ha a tünetek megszűnnek, ezek kis mennyiségét ismét bevinni a kialakuló tünetek megfigyelése mellett. Abban az esetben, ha bizonyos étel elfogyasztása komoly tüneteket (pl. fulladás, gégevizenyő) okozott, akkor az ismételt bevitel (provokációs próba) tilos és életveszélyes.

        Hirdetések

        Bőrpróba

        Ételintolerancia

        Ételintoleranciáról akkor beszélünk, ha bizonyos étel- vagy ételalkotó elfogyasztása napokkal-hetekkel később aspecifikus tünetek (bőrelváltozások /pattanások, kiütések, ekzéma/, ismétlődő migrénes fejfájás, alvászavar, álmatlanság, izületi fájdalmak, súlyproblémák /hízás vagy fogyás/, puffadás, hasmenés, székrekedés) kialakulásához vezet. Jellemző ilyenkor IgG-típusú autoantitestek termelődése, mely az aspecifikus tünetek kialakulásáért felel.

        A beteg fizikális vizsgálatát követően az orvosi rendelőben bőrpróba végezhető, melynek segítségével meghatározható a bizonyos ételalkotókra adott reakció. A vizsgálat során a gyanús anyag kis mennyiségét az alkar vagy a hát bőrére helyezik, majd a bőrt egy tűvel megszúrják, ezáltal a vizsgált anyag kis mennyisége bejut a bőr alá. Az adott ételre való allergia esetén a szúrás helye megduzzad és vörös lesz. Vénás vér vételéből meghatározható a bizonyos allergénre adott magas IgE-válasz.

        Hogyan állapítható meg az ételintolerancia?

        Jellemző, hogy a betegek panaszainak hátterében álló okot részletes vizsgálatokkal sem tudnak felfedezni illetve az, hogy már meglévő krónikus bélbetegségek (IBS, Crohn-betegség, colitis ulcerosa) tüneteit ételintolerancia felerősítheti. A diagnózis felállítását ételintolerancia teszt segíti, mely során egy csepp vérből az intoleráns ételalkotó ellen termelődő IgG-autoantitestek immunológiai (ELISA) módszerrel történő kimutatása történik. A kimutatott ételalkotó hosszan tartó elhagyása-mennyiségi csökkentése a panaszok megszűnéséhez-csökkenéséhez vezethet.
         
        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      •  
      • Cikkajánló

        Onkohematológia

        "Hihetetlen erő van a betegekben." - Interjú Kéri Ibolyával, a MOHA elnökével.

        Szívdobogásérzés

        Egészséges ember a saját szívverését nem érzékeli. Mikor forduljon orvoshoz?

        Ételallergia vagy ételintolerancia?

        Mivel az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz (émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés)...

        Külföldi utazás és ételallergia, keresztallergia

        A nyári utazások kapcsán kóstolgatjuk más országok ételeit és számos új vagy a megszokottól eltérő módon elkészített élelmiszerrel...

        A kínai étterem szindróma avagy a nátrium-glutamát

        Az egyik legismertebb élelmiszer-adalékanyag az E621, a nátrium-glutamát, amelyet a gyártók ízfokozás gyanánt adnak a termékekhez....

        Tények és tévhitek a szénanátháról

        Tavasszal sokan megtapasztalják a pollenallergia tüneteit: az orrfolyást, az orrdugulást és a szemviszketést. De vajon a szénanátha tünetei...

        A legelterjedtebb allergiatípusok

        A három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a rhinitis és a különböző ételallergiák. Európában nyolcvanmillió embert tartanak...

        Tények és tévhitek a lisztérzékenységről

        A lisztérzékenység (coeliakia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található...

        A stroke és tünetei

        A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti...

        Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

        Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei

        Igazi segítség a TervezettBaba oldalon. Most ajándék kupon jár előfizetésedhez.

        Mit tegyünk a kellemetlen tünetek elkerülése érdekében?

      • Orvos válaszol
        Dr. Hangonyi Csilla

        Dr. Hangonyi Csilla

        Tüdőgyógyász, allergológus

        Kérdések a(z) Allergia rovatban
      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Szavazás

        Korábbi szavazások