• Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

        Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

        A leggyakoribb táplálékallergiát vagy –intoleranciát kiváltó élelmiszerek, és azok összetevői például a glutén, a tej (tejfehérje és tejcukor), a tojás, a halak, a rákok, a mogyoró, a diófélék, a szója, a szezámmag, a zeller, a mustár, a benzoesav, és a kén-dioxid.

        A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank listájából vásárlás előtt tájékozódhatunk az aktuális termékekről, hogy milyen betegségben melyek fogyaszthatóak biztonsággal.

        Hirdetések

        Olvassa át a csomagoláson szereplő információkat!

        A boltok polcain rengeteg féle és fajta termék közül lehet választani azok számára, akik semmilyen érzékenységgel nem küzdenek. Ugyanakkor az, aki allergiás valamely összetevőre, már sokkal nehezebb helyzetben van. A legfontosabb dolog vásárlás során a csomagoláson lévő információkból való tájékozódás.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Az élelmiszergyártóknak kötelező feltüntetni az adott termék összetételére vonatkozó listát. Az első helyen szereplő anyagból tartalmaz a termék a legtöbbet, míg a következő anyagok egyre kisebb mennyiségben található meg benne.

        Kötelező emellett jelölni az esetlegesen nyomokban tartalmazott allergéneket, amelyeket nem közvetlenül adnak a termékhez, hanem az előállítás és csomagolás során érintkezhettek azokkal, így allergiás reakciót válthatnak ki.

        A lisztérzékenyek (gluténérzékenyek) nem fogyaszthatnak búzát (durumbúzát, tritikálét sem), árpát, rozst, zabot, illetve az ezekből származó bármely élelmiszer-alapanyagot (például búzakeményítőt) akár csak nyomokban is tartalmazó ételeket, élelmiszereket.

        Erre vonatkozó információkat az összetevők listáján kívül találhatnak még a termék címkéjén (például gluténmentes termék, áthúzott búzakalász jelölés).

        Csak a jelzéssel ellátottak teljesen biztonságosak!

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Csak azokat a termékeket vásárolják meg, amelyek jelzéssel ellátottak, ugyanis ezen termékek esetében biztosított az, hogy sem a gyártás, sem a szállítás során nem szennyeződtek gluténnel. Csak előre csomagolt, és sértetlen termékeket tegyenek a kosarukba.

        A laktózérzékenyek egyéni érzékenységük alapján tudják fogyasztani a tejet és a tejtermékeket (laktózt, tejcukrot) tartalmazó élelmiszereket. Találkozhatunk olyan termékekkel, amelyeken fel van tűntetve a laktózmentes jelölés.

        Tejcukrot tartalmazhatnak még az alábbi összetevők is: tejpor, savópor, savó, Citopánpor, Laktit-E966 (édesítőszer), ezek megtalálhatóak készételek összetevői között is (például instant levesek, salátaöntetek).

        A többi allergiás és érzékeny beteg esetében szintén a csomagolásról és a hivatalos listából történő tájékozódás a legfontosabb vásárlás során.

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember


        Forrás: WEBBeteg
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Csecsemőkori kólika

        Dr. Vajda Orsolya

        A szülők körében az egyik legnagyobb rémületet kiváltó gyermekkori állapot.

        Élet inkontinenciával

        WEBBeteg - M. J.

        Rendelkezésre állnak olyan terméktípusok, amelyek segítségével teljes élet élhető.

        Praktikus tanácsok allergiásoknak

        Ha allergiára utaló panaszaink vannak, még mielőtt saját és ismerőseink véleménye szerint különböző kezelésekbe fognánk...

        A szénanátha okozta panaszok...

        A szénanátha, azaz a pollenallergia részben megelőzhető. A következőkben adunk néhány tanácsot, melyek segítségével elkerülheti a...

        Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

        Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség ugyan nem gyógyítható, de a tünetek alapján könnyen...

        Gabonaallergiára gyanakszik? Ezek lehetnek...

        Élelmiszer-allergiáról akkor beszélünk, ha az egyébként ártalmatlan tápanyagalkotókat bizonyos szervezet a gyomor-bélrendszeren bejutva...

        Tények és tévhitek a...

        A lisztérzékenység (coeliakia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA