• Csalánkiütés, orrdugulás?

        A hagyományosan összeállított ünnepi menüsor több olyan élelmiszert is tartalmaz, melyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben. Az ilyen típusú ételek fogyasztása, az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat: csalánkiütés, arcdagadás, kivörösödés, tüsszögés, orrdugulás jelentkezhet. A tünetek kezelésében a mediátor diéta segíthet.

        Álallergia

        Nem valódi allergiás reakcióról van szó, az immunrendszer nem vesz részt a tünetek kialakulásában – ismerteti a folyamat lényegét dr. Balogh Katalin allergológus. Az álallergia valójában emésztési probléma, mely a túl sok hisztamint tartalmazó, vagy a szervezetben hisztamint felszabadító ételek fogyasztásának hatására okoz panaszokat.

        A tünetek kialakulása az étkezés után 30-60 perccel jellemző, de előfordulhat, hogy csak néhány nap elteltével jelentkeznek. A tünetek erőssége ezen kívül függ még az elfogyasztott ételek és az így felszabaduló hisztamin mennyiségétől is. Rontja a helyzetet, ha a beteg diamino- oxidáz (DAO) szintje alacsony, tehát a szokásosnál nagyobb mennyiségben felszabaduló hisztamint nem tudja lebontani.

        Hirdetések

        Diós, mákos beigli, töltött káposzta, halak és vörösbor

        Az ünnepek alatt több olyan ételt is fogyasztunk, melyek panaszokat okozhatnak – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin. A leggyakoribb hisztamint tartalmazó, vagy hisztamint felszabadító élelmiszerek:

        Sajt és bor


        Elsősorban a francia nemzet szokásai és tapasztalatai alapján ma már több országban is népszerű az egyes borok sajtokhoz való társítása. A bor legjobb barátjaként is definiált tejtermékek és az alkoholos ital azonban kellemetlen tüneteket is produkálhat az arra érzékenyeknél. Sajt és bor.>>
        • halak: tonhal, szardínia, szardella, füstölt hering, ikra.
        • érett sajtok: ementáli, camembert, rokfort, stilton, gouda, cheddar, minden penészes és füstölt sajt.
        • alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör.
        • húsfélék: érlelt kolbász, sonka, szalámi, füstölt hús, sertéshús, belsőségek.
        • zöldségek, gyümölcsök: spenót, borsó, lencse, bab, savanyú káposzta, paradicsom, ketchup, eper. papaya, ananász, szója, mák, mogyoró, mogyorókrém.
        • egyéb: tojásfehérje, csokoládé, fahéj, sörélesztő.   

        Diétával kezelhető

        Panaszok esetén - ha felmerül a gyanú, hogy a tünetek a hisztaminnal állnak összefüggésben - a diagnózis allergia vizsgálat segítségével megállapítható.  Az allergológiai szakvizsgálat során álallergiára utalhat a negatív vérteszt, a jellegzetes tünetek megléte mellett. A betegség diagnózisához gyakran szükséges belgyógyászati, gasztroenterológiai kivizsgálás is.  A tünetek a diéta megtartása mellett megszüntethetőek.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Hossz távon nem tartható, rendkívül szigorú diétára van szükség, melynek alapja a magas hisztamin tartalmú ételek kerülése, szükség esetén DAO enzim, tabletta formájában történő pótlásával.

        Az álallergia nem életre szóló betegség, a későbbiekben - bizonyos szabályok betartása mellett - akár újból is fogyasztható a korábban panaszt okozó élelmiszer.

        (orvostkeresek.hu)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Atópiás dermatitisz

        Eucerin

        Világszerte a felnőtteknek 2-5 százalékát, a gyerekeknek 10-20 százalékát érinti. (x)

        D-vitamin teszt

        WEBBeteg

        Tesztünk kitöltésével megtudhatja, hogy Önt fenyegeti-e D-vitamin-hiány.

        Kiütéses gyermekkori betegségek

        A kiütéses betegségeket általában a fertőző betegségekhez kötik. Számos más betegség járhat azonban még kiütéssel, illetve olyan...

        A penészgomba-allergia okai és tünetei

        Penészgomba-allergia esetén a tüneteket kiváltó tulajdonképpeni allergének ezeknek a gombáknak a szaporító sejtjei, vagyis a spórái. Az...

        A csalánkiütés kezelési lehetőségei

        A csalánbetegség kezelésében a kiváltó tényező megszüntetése, kezelése az első és legfontosabb feladat, ezen túl a panaszokat enyhítő...

        Ártalmas kozmetikumok - Milyen...

        Egyre csak szélesedik a kozmetikai cégek által előállított termékek palettája, és egyre több pénzt költenek fejlesztésre, kutatásra....

        Hidegallergia: diagnózis, kiváltó okok...

        Az úgynevezett hidegallergia (hideg urticaria) orvosi értelemben valójában nem allergia, hanem a csalánkiütés egy speciális formája.

        Mit kell tudni a tejfehérje-allergiáról?

        Sokan nem tudják, hogy az ételallergia és az ételintolerancia különböző fogalmak, így a tejallergia (tejfehérje-allergia), azaz a...

        Generikus kontra originális gyógyszerek

        Az originális (eredeti) készítmények hatóanyaga új fejlesztés eredménye, s sokáig szabadalom védi. Ha a szabadalom lejár, a cég köteles...

        Milyen betegségeknél hasznos a...

        Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizioterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszú távon a gyógytorna a leghatékonyabb...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA