• Gabonaallergiára gyanakszik? Ezek lehetnek a tünetek

        WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
        Szerző:
        WEBBeteg

        Élelmiszer-allergiáról akkor beszélünk, ha az egyébként ártalmatlan tápanyagalkotókat bizonyos szervezet a gyomor-bélrendszeren bejutva idegennek ismer fel, ezért az immunrendszer túlműködése miatt ellenük ellenanyagokat (antitesteket) termel, mely reakció a szervezetben tüneteket okoz.

        A téma cikkei

        13/1 A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező
        13/2 Milyen tüneteket okoz az eperallergia?
        13/3 Tojásallergia - Tünetek és kezelés
        13/4 Mikor beszélhetünk gabonaallergiáról?
        13/5 Mit kell tudni a tejallergiáról?
        13/6 Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró allergiának?
        13/7 Még a napra is lehetünk allergiásak? Napallergia
        13/8 Rovarcsípés-allergia
        13/9 A gyógyszerallergia
        13/10 A latexallergia
        13/11 Vegyszerek elleni allergia
        13/12 Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés
        13/13 Kérdések és válaszok a parlagfű allergiáról

        Szinte minden táplálékban van olyan anyag, amely képes allergia kiváltására, de leggyakrabban a fehérjék okoznak allergiás reakciókat.

        Gabonaallergia tünetei

        Gabonaallergia esetén az arra érzékeny egyénben gabonaalapú termékek fogyasztását követően viszonylag gyorsan (perceken-órákon belül) IgE mediálta allergiás reakció alakul ki, melynek során bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma) és/vagy emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és/vagy légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő) jönnek létre. A legsúlyosabb megnyilvánulás az ún. anafilaxiás roham, ami perceken (maximum egy órán) belül kialakuló, hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció. A keringés összeomlásáig fokozódó életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat.

        Kialakulásának oka

        Gabonaallergia esetén a fő kiváltó a gabonában lévő albumin, glutén és globulin. Az allergiára való hajlam öröklődik.

        Diagnosztizálása

        A gabonaallergia diagnózisát megnehezíti, hogy ritka kórképről van szó, melynek tünetei egyéb allergiás kórképek tüneteinek megfelelnek.

        Diagnózisában a bőrpróbák és az ellenanyagok vérből való kimutatása csak irányadó, a biztos diagnózist az adott élelmiszeralkotó teljes elhagyása (elimináció) esetén észlelt tünetmentesség és az óvatos visszaadáskor (provokáció) ismételten megjelenő tünetek adják.

        Hirdetések

        Gabonaallergia kezelése

        Csak a tünetek kiváltásáért felelős gabonát kell kiiktatni az étrendből, de azt teljes mértékben; a táplálék nem tartalmazhatja azt szennyezésként vagy adalékanyagként sem. A teljes megvonás idővel (9-12 hónap) eredményes lehet: ennyi idő elteltével kis mennyiségben érdemes bejuttatni az allergént a bélrendszerbe, mert esély van rá, hogy az allergiás reakció elmarad. Amennyiben már nem jelentkezik reakció, az allergén mennyisége növelhető, ha újra jelentkeznek a tünetek, a diétát folytatni kell.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Bővebben! Gabonaallergia vagy lisztérzékenység?

        Sokan nem tudják, hogy a gabonaallergia nem tévesztendő össze a lisztérzékenységgel (cöliákia, gluténszenzitív enteropátia). Ebben az esetben lényegében az egész szervezetet érintő autoimmun betegségről van szó, melyet a búza, a rozs, az árpa, a zab fogyasztása nyomás a glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin vált. Károsodik a vékonybél nyálkahártyája, a bélbolyhok ellapulása felszívódási zavart okoz. Ebben a kórképben a diagnózist immunszerológiai (transzglutamináz ellenes és endomízium ellenes antitestek kimutatása) és endoszkópos-szövettani vizsgálatok biztosítják, a kezelést pedig az élethosszig tartó gluténmentes étrend jelenti. 

        Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Tüdőrák

        Dr. Gyulai Nóra

        Életmódtanácsok a tüdő rosszindulatú daganatában szenvedő betegeknek.

        Ízületi fájdalmak gyötrik?

        WEBBeteg

        Egyszerű és célzott fájdalomcsillapítás masszázsfej segítségével. (x)

        A gluténérzékenység figyelmeztető tünetei

        A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése azonban súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet.

        A vegán étrend is lehet káros!

        Azoknak a vegánoknak, akik sok finomított élelmiszert fogyasztanak, mint például fehér lisztet, cukrot, étrendjéből hiába hiányoznak az állati fehérjék, az étrendjük mégsem minősül egészségesnek. Élelmiszerkutatók megállapították, hogy a krumpli, de még a hántolt rizs sem tartozik az egészséges ételek közé.

        Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

        Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

        A gabonafélék fogyasztásával összefüggő panaszokról

        A gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, számos embernél az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket - a lisztérzékenységet, a gabonaallergiát és a nem cöliákiás gluténérzékenységet - vesszük górcső alá.

        Tények és tévhitek a lisztérzékenységről

        A lisztérzékenység (coeliakia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az arra fogékony egyénekben. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is okozhatnak gyulladást az arra érzékeny betegekben. Összegyűjtöttünk néhány tényt, illetve tévhitet a betegséggel kapcsolatban. Íme!

        Gabonaallergia vagy lisztérzékenység? - Mi a különbség?

        A búzaallergiát (gabonaallergiát) gyakran összetévesztik az ún. lisztérzékenységgel, más néven gluténérzékenységgel. Noha mindkét betegség a gabonával szembeni érzékenység következménye, van köztük eltérés.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA