Gabonaallergiára gyanakszik? Ezek lehetnek a tünetek

Dr. Szigeti Nóra
szerző: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

Élelmiszer-allergiáról akkor beszélünk, ha az egyébként ártalmatlan tápanyagalkotókat az egyén szervezete a gyomor-bélrendszeren bejutva idegennek ismer fel, ezért az immunrendszer túlműködése miatt ellenük ellenanyagokat (antitesteket) termel, mely reakció a szervezetben tüneteket okoz.

A téma cikkei

13/1 A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező
13/2 Milyen tüneteket okoz az eperallergia?
13/3 Tojásallergia - Tünetek és kezelés
13/4 Mikor beszélhetünk gabonaallergiáról?
13/5 Mit kell tudni a tejallergiáról?
13/6 Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró allergiának?
13/7 Még a napra is lehetünk allergiásak? Napallergia
13/8 Rovarcsípés-allergia
13/9 A gyógyszerallergia
13/10 A latexallergia
13/11 Vegyszerek elleni allergia
13/12 Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés
13/13 Kérdések és válaszok a parlagfű allergiáról

Szinte minden táplálékban van olyan anyag, amely képes allergia kiváltására, de leggyakrabban a fehérjék okoznak allergiás reakciókat.

Gabonaallergia tünetei

Gabonaallergia esetén az arra érzékeny egyénben gabonaalapú termékek fogyasztását követően viszonylag gyorsan (perceken-órákon belül) IgE mediálta allergiás reakció alakul ki, melynek során bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma) és/vagy emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és/vagy légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő) jönnek létre. A legsúlyosabb megnyilvánulás az ún. anafilaxiás roham, ami perceken (maximum egy órán) belül kialakuló, hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció. A keringés összeomlásáig fokozódó életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat.

Kialakulásának oka

Gabonaallergia esetén a fő kiváltó a gabonában lévő albumin, glutén és globulin. Az allergiára való hajlam öröklődik.

Diagnosztizálása

A gabonaallergia diagnózisát megnehezíti, hogy ritka kórképről van szó, melynek tünetei egyéb allergiás kórképek tüneteinek megfelelnek.

Diagnózisában a bőrpróbák és az ellenanyagok vérből való kimutatása csak irányadó, a biztos diagnózist az adott élelmiszeralkotó teljes elhagyása (elimináció) esetén észlelt tünetmentesség és az óvatos visszaadáskor (provokáció) ismételten megjelenő tünetek adják.

Gabonaallergia kezelése

Csak a tünetek kiváltásáért felelős gabonát kell kiiktatni az étrendből, de azt teljes mértékben; a táplálék nem tartalmazhatja azt szennyezésként vagy adalékanyagként sem. A teljes megvonás idővel (9-12 hónap) eredményes lehet: ennyi idő elteltével kis mennyiségben érdemes bejuttatni az allergént a bélrendszerbe, mert esély van rá, hogy az allergiás reakció elmarad. Amennyiben már nem jelentkezik reakció, az allergén mennyisége növelhető, ha újra jelentkeznek a tünetek, a diétát folytatni kell.

Bővebben Gabonaallergia vagy lisztérzékenység?

Sokan nem tudják, hogy a gabonaallergia nem tévesztendő össze a lisztérzékenységgel (cöliákia, gluténszenzitív enteropátia). Ez utóbbi esetben lényegében az egész szervezetet érintő autoimmun betegségről van szó, melyet a búza, a rozs, az árpa, a zab fogyasztása vált ki, egészen pontosan a bennük lévő glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin. Károsodik a vékonybél nyálkahártyája, a bélbolyhok ellapulása felszívódási zavart okoz. Ebben a kórképben a diagnózist immunszerológiai (transzglutamináz ellenes és endomízium ellenes antitestek kimutatása) és endoszkópos-szövettani vizsgálatok biztosítják, a kezelést pedig az élethosszig tartó gluténmentes étrend jelenti.

Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.