• ÁNTSZ: az allergiásoknak még mindig lehetnek tüneteik

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bár már lecsengőben van az allergén növények pollenszórása, az arra érzékenyeknél még mindig jelentkezhetnek tünetek - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    Különösen fontos odafigyelniük azoknak, akik a hosszú hétvégén szabadtéri programot terveznek, túrázni indulnak - közölték.

     
    Hirdetések
     

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt az allergiáról

    Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint a parlagfű és a többi allergén növény virágpora jellemzően már csak alacsony koncentrációban vagy egyáltalán nincs jelen a levegőben. A múlt héten még mértek közepes szintet - kedden Kaposváron a parlagfű, csütörtökön Szegeden pedig a csalánfélék pollenjéből -, de ez már csak a tüneteket okozó mennyiség alsó határát jelentette, és csak egy-egy napon, egy-egy városban jelentkezett.

    Az ÁNTSZ kiemelte, hogy az enyhe, napsütéses időben, a kisebb esők révén a levegőbe kerülhetnek a már leülepedett virágporszemek, a pollenkoncentráció ismét olyan szintre emelkedhet, amelyet már az allergiások megéreznek. A "tünetmentes időszak" csak a tartós esők és a fagy beköszöntével kezdődik.


    Az aktuális mérési adatok továbbra is folyamatosan nyomon követhetők térképes és szöveges formában az OKI és az ÁNTSZ internetes oldalán és az ÁNTSZ Facebook-oldalán - írták.
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Milyen tünetek utalhatnak pollenallergiára?

    Az allergiás reakciót a pollenallergiásoknál a virágos növények szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi váltják ki.

    A hisztaminintolerancia

    A hisztamin nevű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben az úgynevezett hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként, a gyulladás kialakításában van fontos szerepe.

    Miért lesz az allergiából asztma?

    A légúti allergiás betegek gyakran számolnak be idővel megjelenő asztmás tünetekről is. Mit tehetünk, hogy a betegség lefolyását megváltoztassuk, hogy elkerüljük az asztma kialakulását?

    Csalánkiütést okozhat az eperallergia

    Bizonyos ételek fogyasztását követően allergiás panaszok jelentkezhetnek. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20 százalékát érintő probléma a csalánkiütés - más néven urticaria -, mely a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes.

    Együtt élni az allergiával: hogyan készítsük fel gyermekünket

    Az allergián a szervezetünk túlérzékenységi reakcióját értjük az egészségesek számára ártalmatlan, környezetünkben jelenlévő anyagokkal (allergénekkel) szemben.

    Amiket rosszul tudunk az allergiáról

    Habár az allergiások száma folyamatosan emelkedik, a betegséggel kapcsolatban még mindig sok tévhit kering a köztudatban. A leggyakoribb tévedéseket tisztázzuk dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA