Az allergiás orrdugulás

Orvostkeresek Egészségmagazin
megjelent:

Az allergia kellemetlen tünetei közül a betegek elmondása alapján a legtöbb problémát az orrdugulás okozza. Az akár hónapokig is tartó orrdugulás az éjszakai pihentető alvást is gátolhatja, ezzel jelentős életminőség romlást okozva.

Az allergiások számának emelkedésével a probléma évről-évre többeket érint, így fontos, hogy a betegek megismerjék a kiváltó okokat és a vizsgálati lehetőségeket.

Mi okozza?

Orrdugulás

Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen. Orrdugulás - okok és következmények

A felső légúti allergiák jellemző tünetei a tüsszögés, az orrfolyás, orrdugulás és viszketés. A panaszok kialakulásáért a szervezetben lévő hisztamin és a sejtszintű reakciókban szerepet játszó, úgynevezett mediátor anyagok a felelősek, melyek az allergén hatására viszketést, vérbőséget, váladékozást okoznak – magyarázza dr. Augusztinovicz Mónika, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész orvosa.

A vérbőség az erekben bővelkedő orrnyálkahártya területén duzzanatot okoz, ez pedig orrdugulást eredményez. A légutak ezáltal beszűkülnek, mely a betegek számára megnehezíti az orron át történő levegő vételt. A gátolt orrlégzés napközben is zavaróan hat, az este sem enyhülő orrdugulás pedig megzavart alvást, gyakori éjszakai ébredéseket eredményezhet.

A betegek sokszor nem tudják éjszakánként kipihenni magukat, emiatt csökken a teljesítőképességük, nem tudnak koncentrálni az iskolában vagy a munkahelyükön. A tünetek sokszor a szabadban - strandolás, kirándulások alkalmával - rosszabbodnak, így az allergiások részéről a betegség sokszor komoly lemondásokkal is jár.

Bánjunk óvatosan az orrcseppekkel!

Az említett panaszok súlyosságából adódóan az allergiások érthető módon azonnali és tartós megoldást keresnek a tünetek enyhítésére. Az öngyógyítás, a recept nélkül kapható érszűkítő orrcseppek túlzásba vitt használata azonban sok esetben többet árt, mint használ.

Miért veszélyes az orrcsepp függőség?

Számos olyan megbetegedés létezik, melynek gyógyulását jelentősen meggyorsítják a különböző, recept nélkül kapható ún. lohasztó orrcseppek. Ezek az orrcseppek jók és hasznosak! Azonban csínján kell bánni velük, mivel tartós használatuk esetén számos nem kívánt mellékhatás léphet fel.

Az orrcseppek a nyálkahártya térfogatának csökkentésével biztosítják a szabad légzést. A készítmények használatával az orrnyálkahártya vérellátását biztosító erek összehúzódnak, ilyen módon az érintett területen csökken a véráramlás, s az addig jelentősen duzzadt nyálkahártya mérete lecsökken.

A készítmények huzamosabb időn át történő alkalmazásával azonban épp ellenkező hatást érhetünk el. Az orrcseppek a gyors és látványos hatásuk miatt sajnos kedveltebbek a kelleténél, és a praxisban nagyon sok esetben látunk általuk tönkre tett, már orvos által is nehezen kezelhető nyálkahártyát.

A megfelelő vérellátottság biztosítására ugyanis a nyálkahártya szöveti szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az orrcseppek használata még nagyobb elzáródást eredményez. A recept nélkül kapható orrcseppek használata a betegtájékoztatóban leírt időn - általában egy héten - túl, tehát nem javasolt.

Korszerű diagnosztika

Az allergiás nátha kivizsgálása

Az allergia megfelelő kezelési módját az allergia fajtájának és súlyosságának ismeretében lehet kiválasztani, ezért számos kérdésre és vizsgálatra számíthat, ha panaszaival orvoshoz fordul. Az allergiás nátha kivizsgálása

Az allergiás betegek számának rohamos emelkedése mellett a technika fejlődése is egyre korszerűbb eszközöket kínál, a betegség pontos diagnózisát segítve. A fül-orr-gégészetben ma már külön szakterületté vált ág a rhinológia, mely az orr és melléküregeinek vizsgálatát és betegségeinek kezelését jelenti.

Az orr vizsgálatában és kezelésében a hagyományos vizsgálati metódusok mellett a pontos diagnózis felállítását korszerű diagnosztikai eszközök is segítik. Az orrdugulás hátterében álló okok felderítéséhez – az allergiavizsgálat mellett - a fül-orr-gégészetben használt endoszkóp alkalmazása is hozzájárul.

A fájdalommentes vizsgálat segítségével jól áttekinthető az orrüreg teljes területe, pontos képet kaphatunk az orrnyálkahártya állapotáról, illetve a gyógykezelés során nyomon követhetjük változását is.

Az endoszkóp segíti a tünetek hátterében meghúzódó egyéb okok kizárását is, mint az orrsövény ferdülés, orrpolip, megnagyobbodott orrmandula vagy súlyosabb esetekben daganatos elváltozás.

A melléküregek vizsgálata során az ultrahang és a röntgen felvételek mellett ma már korszerűbb és részletesebb képet adó eszközt is alkalmazunk, a 3D CT készüléket. A 3 dimenziós képek előállítására alkalmas készülék a felvételt gyorsan- 10-40 másodperc alatt, kényelmesen és fájdalommentesen, csökkentett sugárdózissal készíti.

Az orrdugulás kezelhető!

A háttérben álló okok felmérése és a pontos diagnózis felállítása után a betegek minden esetben egyéni, személyre szabott kezelési tervet kapnak az orrdugulás megszüntetéséhez. Amennyiben egyéb szervi eltérés nem mutatható ki, az allergiás orrdugulás kezelésére a szakorvos által felírt, receptre kapható szerek nyújtanak hosszú távú megoldást.

Ezeket a készítményeket minden esetben a felírt módon és ideig szükséges alkalmazni a kívánt hatás elérésére és a szövődmények elkerülése érdekében. A gyógyszeres kezelés hasznos kiegészítése lehet a sós vizes orröblítés, az orrnyálkahártya speciális fénykezelése- a Rhinolight terápia - vagy a száraz sókamra kúra is.

(Orvostkeresek Egészségmagazin)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.