A rovarcsípés-allergia - Zümmögő veszély

szerző: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász, allergológus és Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg összeállítás
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A tavasztól ősz végéig röpködő méhek és darazsak közelsége sokak számára súlyos veszélyt jelent. Rovarcsípés-allergiának a rovarméregre adott allergiás reakciót nevezzük.

Allergiát és életveszélyes csípést okozó rovarok a Hymenopterák rendjéhez tartozó darazsak, méhek és egyes hangyafélék, allergiás reakciók más rovarokkal szemben nem gyakoriak.

A méhek fullánkjának felszíne nem sima, hanem "szőrös" és a csípést követően a bőrben marad a méregzsákkal együtt, ami a rovar halálát okozza. A darázs általában nagyobb testű, színesebb, mint a méh, és fullánkjának felszíne simább és erősebben tapad a törzséhez, ezért csípés után nem pusztul el és egy alkalommal többször is csíphet.

Ha ezek a rovarok veszélyben érzik magukat, támadásba lendülnek, és fullánkjukkal megcsípik, valójában megszúrják azt, akit vagy amit veszélyesnek ítélnek meg, és mérgüket a bőr alá fecskendezik. Ez fájdalmat, viszketést okoz és veszélyes immunválaszt is kiválthat. Normális esetben a szúrás helye enyhén megdagad és kis piros hólyag lesz látható.

A rovarcsípésre allergiás embereknél viszont az immunválasz sokkal erősebb, mint amekkorára szükség lenne, és ez néha életveszélyes következményekkel járhat. A magyarországi felnőtt lakosság 4%-a, a gyerekek 0,4-0,5%-a reagál a méh- és darázscsípésre olyan súlyos allergiás tünetekkel, mint amilyen a viszketés, bőrkiütés, légszomj, szédülés vagy émelygés. Néhány esetben életveszélyes allergiás sokk is kialakulhat.

Tudta?

Az említett rovarok allergénjei között jelentős a keresztreakció, vagyis egy rovarfaj csípésére allergiás betegnél egy másik rovarfaj első csípése is okozhat panaszokat (de ez nem törvényszerű).

A csípési reakció súlyossága

Normális körülmények között egy darázs- vagy méhcsípés után a bőrön fájdalom, viszketés, 2 cm körüli gyulladás alakulhat ki, amely nem immunológiai helyi bőrreakció. Nagyobb helyi reakcióknál már ödéma is kialakul 10 cm átmérőn túl, ami 24 óráig is eltarthat.

A halálos végződésű eseteken kívül súlyos reakciókat 0,3-7,5 százalékban váltanak ki. A méhészek körében a súlyos esetek aránya jóval magasabb, 22-43 százalék, és a nagyobb helyi reakciók is 31-38 százalékban vannak jelen. A csípés – helyétől és számától függően – súlyos esetben életveszélyes is lehet.

Gyermekeknél általában lokális bőrreakciók alakulnak ki, mint csalánkiütés vagy bőrduzzanat, a sokk ritka jelenség, de sajnos előfordulhat náluk is. Az anafilaxiás sokk felnőtteknél gyakoribb.

Az allergiás sokk veszélye

Aki a csípést követően súlyos tüneteket tapasztal, azonnal hívjon mentőt! Az első ilyen tünetek közé tartozik a tenyér, a fejbőr vagy a nyelv bizsergése. A bőr kivörösödik, a csípés környéke megdagad, fáj, viszkethet is, szédülés és heves szívdobogás lép fel, a légzés sípoló, nehézkessé válik, torokszorító érzés jelentkezik. Ezek az allergiás sokk első jelei. Nyelv-, ajak- és légúti duzzanat lép fel, gégeödéma alakulhat ki, a beteg elveszítheti eszméletét. Csak az azonnali orvosi ellátás segíthet, mivel fennáll a szív és keringési rendszer leállásának, valamint a légzésleállásnak a veszélye.

Fontos Tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

Fontos tudni!

A közhiedelemmel ellentétben a kalcium adása nem használ sem enyhe, sem súlyos allergiás reakciók esetén. Enyhe allergiás reakcióra megfelelő kezelés lehet a szteroidos kúp is, anafilaxia esetén azonban ez sem segít. Anafilaxiában, azaz fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött adrenalintartalmú önadagoló „toll” (felnőttek esetében Epipen/Anapen, illetve gyermekek esetében Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, melyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal, izomba kell beadni.

Hagyja a rovarokat nyugodtan röpködni

A rovarcsípésre allergiás személyek lehetőleg kerüljék a rovarokkal való találkozást. Minden igyekezet ellenére a rovarcsípést mégsem lehet 100%-os biztonsággal elkerülni. Ezért ha Ön allergiás, mindig tartson magánál antiallergén gyógyszert (antihisztamint, kortikoszteroidot) és egy rövid leírást arról, hogy rovarcsípés-allergiában szenved, milyen gyógyszereket szed, esetleg milyen betegségei vannak. Legalább áprilistól novemberig, amikor a méhek rajzanak.

A következők segíthetnek elkerülni a méh- és darázscsípést:

  • Ne tegyen heves mozdulatokat, ha méhek vagy darazsak vannak a közelében.
  • Kerülje a virágos rétek, hullott gyümölcsök és szeméttárolók környékét.
  • Kerti munka közben hosszú, sűrű szövésű ruházatot viseljen, mert a rovarok belegabalyodhatnak a bő, ritkább szövésű ruhákba.
  • A fekete anyagok és a színes virágminták különösen csábítóak a méhek számára.
  • Ne használjon parfümöt, hajlakkot vagy erősen illatosított tisztálkodó szereket.
  • Sose lépjen mezítláb a fűre, mert néhány méh- és darázsfaj talajban lévő üregekben él, a lóhereféléket – kertben és réteken is nagy számban fordulnak elő – a méhek különösen szeretik.
  • Sose igyon olyan üvegből, bögréből vagy italos dobozból, amely a szabadban felügyelet nélkül volt hagyva nyitva vagy felbontva.

Hiposzenzibilizáció

Aki meg akar szabadulni rovarcsípés-allergiájától, annak érdemes megpróbálnia az immunterápiát (hipo- vagy deszenzibilizáció). Ennek során fokozatosan emelt mennyiségben egy standard rovarméreg kivonatot adagolnak az allergiában szenvedőknek, hogy immunrendszerüket érzéketlenné tegyék a méreggel szemben. A lehetséges kockázatok elkerülésére az érintettek minden kezelést követően kb. 30 percig orvosi felügyelet alatt maradnak, mivel fennállhat az allergiás sokk kialakulásának veszélye.

Az immunterápia hatására a rovarcsípésre adott reakció idővel jelentősen csökken. A kezelés hosszú távú, akár több évig is tarthat. Azonban a befektetés megtérül: A legtöbb rovarcsípésre allergiás személy, aki aláveti magát a kezelésnek, teljesen meggyógyul, vagy legalábbis jelentősen enyhülnek a tünetei csípés alkalmával.

Tovább Mi a teendő rovarcsípés-allergia esetén?

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg összeállítás - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász, allergológus, Bak Marianna, biológus szakfordító és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Forrás: NetDoktor

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Brugós László allergológus, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.