• Zümmögő veszély: a rovarcsípés allergia

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tavasztól ősz végéig röpködő méhek és darazsak közelsége sokak számára súlyos veszélyt jelent. Rovarcsípés allergiának a rovarméregre adott allergiás reakciót nevezzük.

    Ha ezek a rovarok veszélyben érzik magukat, támadásba lendülnek, és fullánkjukkal megcsípik, valójában megszúrják azt, akit vagy amit veszélyesnek ítélnek meg, és mérgüket a bőr alá fecskendezik. Ez fájdalmat, viszketést okoz és veszélyes immunválaszt is kiválthat. Normális esetben a szúrás helye enyhén megdagad és kis piros hólyag lesz látható.

    Hirdetések

    A rovarcsípésre allergiás embereknél viszont az immunválasz sokkal erősebb, mint amekkorára szükség lenne, és ez néha életveszélyes következményekkel járhat. A magyarországi felnőtt lakosság 4%-a, a gyerekek 0,4-0,5%-a reagál a méh- és darázscsípésre olyan súlyos allergiás tünetekkel, mint amilyen a viszketés, bőrkiütés, légszomj, szédülés vagy émelygés. Néhány esetben életveszélyes allergiás sokk is kialakulhat.

    Az allergiás sokk veszélye

    Rovarcsípések


    Ha külföldi tartózkodás során, ismeretlen ízeltlábú csípésével találkozik, feltétlenül hívjon orvosi segítséget, szükség esetén pedig nyújtson elsősegélyt! Egyszerű rovarcsípéseknél (bögöly, hangya, bolha, poloska) elegendő a csípés helyének hűtésével, és esetleg alkoholtartalmú fertőtlenítő hatású oldattal történő fájdalomcsillapítás. Ha szükséges, használhatunk ún. antihisztamin hatású krémeket, hogy a viszketést csillapítsuk. Bővebben a rovarcsípésekről>>

    Aki a csípést követően súlyos tüneteket tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz. Az első ilyen tünetek közé tartozik a tenyér, a fejbőr vagy a nyelv bizsergése. A bőr kivörösödik, a csípés környéke megdagad, szédülés és heves szívdobogás lép fel, a légzés nehézkessé válik, torokszorító érzés jelentkezik. Ezek az allergiás sokk első jelei. Csak az azonnali orvosi ellátás segíthet, mivel fennáll a szív-és keringési rendszer leállásának, valamint a légzésleállásnak a veszélye.

    Hagyja a rovarokat nyugodtan röpködni

    A rovarcsípésre allergiás személyek lehetőleg kerüljék a rovarokkal való találkozást. Minden igyekezet ellenére a rovarcsípést mégsem lehet 100%-os biztonsággal elkerülni. Ezért ha Ön allergiás, mindig tartson magánál antiallergén gyógyszert (antihisztamint, kortikoszteroidot) és egy rövid leírást arról, hogy rovarcsípés allergiában szenved, milyen gyógyszereket szed, esetleg milyen betegségei vannak. Legalább áprilistól novemberig, amikor a méhek rajzanak. Lehetőség van olyan eszköz felíratására is, mely egy injekciós toll készülék, és adrenalint tartalmaz. Ez egyszeri használatra való. Izomba önmagának beadhatja a súlyos allergiában szenvedő beteg, hatása életmentő lehet.

    A következők segíthetnek elkerülni a méh-és darázscsípést:

    • Ne tegyen heves mozdulatokat, ha méhek, vagy darazsak vannak a közelében
    • Kerülje a virágos rétek, hullott gyümölcsök és szeméttárolók környékét
    • Kerti munka közben hosszú, sűrű szövésű ruházatot viseljen, mert a rovarok belegabalyodhatnak a bő, ritkább szövésű ruhákba.
    • A fekete anyagok és a színes virágminták különösen csábítóak a méhek számára
    • Ne használjon parfümöt, hajlakkot vagy erősen illatosított tisztálkodó szereket
    • Sose lépjen mezítláb a fűre, mert néhány méh- és darázsfaj talajban lévő üregekben él, a lóhereféléket –kertben és réteken is nagy számban fordulnak elő- a méhek különösen szeretik
    • Sose igyon olyan üvegből, bögréből vagy italos dobozból, amely a szabadban felügyelet nélkül volt hagyva, nyitva vagy felbontva.

    Hiposzenzibilizáció

    Aki meg akar szabadulni rovarcsípés allergiájától, annak speciális immunterápiára van szüksége (hipo-vagy deszenzibilizáció).

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ennek során fokozatosan emelt mennyiségben egy standard rovarméreg kivonatot adagolnak az allergiában szenvedőknek, hogy immunrendszerüket érzéketlenné tegyék a méreggel szemben. A lehetséges kockázatok elkerülésére az érintettek minden kezelést követően kb. 30 percig orvosi felügyelet alatt maradnak, mivel fennállhat az allergiás sokk kialakulásának veszélye. A terápia hatására a rovarcsípésre adott reakció idővel jelentősen csökken. A kezelés hosszú távú, akár több évig is tarthat. Azonban a befektetés megtérül: A legtöbb rovarcsípésre allergiás személy, aki aláveti magát a kezelésnek, teljesen meggyógyul.

    (WEBBeteg - B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A rovarcsípés veszélyei

    Sokan nem is gondolják, milyen veszélyes lehet egy méh- vagy egy darázscsípés. Ezek a kis teremtmények - főleg védekezés céljából - méreganyagot juttatnak a csípés pillanatában az ember szervezetébe. Ez a méreganyag enyhébb esetben bőrpírt, duzzanatot, fájdalmat okoz, súlyosabb formában viszont akár halálhoz is vezethet.

    Kevesebbszer alakul ki daganatos betegség az allergiásoknál

    Mivel az allergia tulajdonképpen az immunrendszer túlzott válasza, így azoknál, akik allergiásak, ritkábban alakul ki daganatos betegség, mivel a fokozott immunválasz a degenerált sejtosztódást is megtámadja.

    A sóterápia az allergiások légzését is könnyíti

    A sóterápia során a légtérben jelen lévő só megköti az apró szennyező elemeket, így tisztítja a levegőt, és csökkenti az allergia, asztma tüneteit. Belégzéskor a gyógyító sórészecskék elérnek a hörgőkig, ott feloldódnak, majd a szennyeződések megkötése után azokat a beteg felköhögi, és megszabadul a nyálkahártyát irritáló szennyeződésektől, illetve a véráramba kerülve elhagyják a szervezetet. Azokban a helyiségekben, ahol sóterápiás levegőt állítanak elő, ami mentes a csíráktól, fertőzést okozó baktériumoktól, az allergia, asztma tüneteitől szenvedő betegek szó szerint fellélegezhetnek.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    Milyen tünetek utalhatnak pollenallergiára?

    Az allergiás reakciót a pollenallergiásoknál a virágos növények szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi váltják ki.

    Darazsak támadtak lakókra, mentősökre és tűzoltókra

    Darazsak támadták rá helybeliekre Siófokon, az őket ellátó mentősökre, de nem kímélték a fullánkosok megfékezésére segítségül hívott tűzoltókat sem.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA