• Probiotikumokkal az allergia ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Tanulmányok bizonyítják, hogy probiotikumok segítségével megváltoztatható az allergiára adott immunreakció. Amennyiben Ön is azok közé tartozik, akiknek a tavasz kezdete egyet jelent az állandó tüsszögéssel és orrfolyással, a probiotikumok jelenthetik a segítséget.

     A legújabb kutatások azt sugallják, hogy a probiotikumok megváltoztatják a szervezet immunválaszát a szezonális allergiára, szénanáthára. A mérföldkőnek számító tanulmány a Clinical and Experimental Allergy című lapban jelent meg.

    A probiotikumok a szervezetben, a bélrendszerben természetesen előforduló, úgynevezett jó baktériumok, melyek segítik az emésztést. A bélbaktériumok kényes egyensúlyának felborulása összefüggésben áll egyes allergiás megbetegedésekkel, s vezető tudósok feltételezik, hogy probiotikumokkal javítható a szervezet immunrendszere.

    Hirdetések

    A kutatás során 10 önként jelentkezőt arra kértek, hogy napi egy pohár hagyományos tejet, illetve probiotikus (Lactobacillus casei Shirota-t tartalmazó) tejterméket fogyasszanak öt hónapon át.

    A kutatócsoport minden jelentkezőtől vérmintát vett pollenszezon előtt, alatt és után is, hogy ellenőrizzék az immunglobulin E (IgE) szintet.

    Jelentősen csökkent az allergiához kapcsolódó molekulák száma

    Szénanátha, illetve más allergiás megbetegedés esetén az immunrendszer IgE-t termel a pollenre válaszul, így az fontos szerepet játszik az allergiás reakciókban.

    A vérvizsgálat hasonló IgE szintet mutatott mindkét csoport önkéntesei között a kutatás kezdetekor. Azonban azoknál, akik probiotikus italt ittak, szignifikánsan alacsonyabb volt az IgE szint az allergia főszezonban és azt követően.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A probiotikus törzs, melyet a kutatás során kipróbáltunk, megváltoztatta a szervezet immunsejtjeinek válaszát a pollenekre, kiegyensúlyozottabb immunválasz helyreállításával – nyilatkozta Kamal Ivory, a Gastrointestinal Biology and Health at the Institute of Food Research –től.

    A kutatás vezetője, Claudio Nicoletti szerint, noha ez csak egy kísérleti tanulmány volt, melyben a résztvevők száma alacsony, le voltak nyűgözve az eredménytől, miszerint a probiotikus készítmény jelentősen csökkentette az allergiához kapcsolódó molekulák számát.

    Ugyanakkor a kutatók elismerik, hogy további vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, milyen probiotikumok enyhítik a szénanátha tüneteit.

     

     Egész éven át tartó allergiaszezon


    A lakosság egyelőre nem érintett tagjainak is érdemes tisztában lenniük azzal, hogy valaki éppen most is veszélynek van kitéve, már meg is jelentek a tünetei, másnak csak hetek, esetleg hónapok múlva kezdődnek a panaszai. A szakembereknek viszont egész évben szembe kell nézniük a problémával – az allergiás beteget kezelni kell, egyeseknél megelőzni a betegség kialakulását, másoknál az állapot súlyosbodását. Az ok nélkül való őszi megkönnyebbülésről, a laikus tévhitekről, a téli allergia-szezon jellemzőiről és a szabályozás kacskaringós útjáról is beszélgettünk dr. Csáki Csilla allergológus-immunológus szakorvossal. Egész éven át tartó allergiaszezon>>

    (WEBBeteg - Cs.K. Forrás: Webmd)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    A probiotikumok egészségügyi előnyei - Tények és kutatási eredmények

    A probiotikumok olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek védőhatást biztosítanak bizonyos kórokozókkal szemben, és amelyek számos élelmiszerben is megtalálhatóak. A probiotikumokról úgy tartják, hogy a bélflóra kiegyensúlyozása által igen fontos szerepet játszanak a megfelelő bélműködés és emésztés fenntartásában.

    A hisztaminintolerancia

    A hisztamin nevű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben az úgynevezett hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként, a gyulladás kialakításában van fontos szerepe.

    Együtt élni az allergiával: hogyan készítsük fel gyermekünket

    Az allergián a szervezetünk túlérzékenységi reakcióját értjük az egészségesek számára ártalmatlan, környezetünkben jelenlévő anyagokkal (allergénekkel) szemben.

    Amiket rosszul tudunk az allergiáról

    Habár az allergiások száma folyamatosan emelkedik, a betegséggel kapcsolatban még mindig sok tévhit kering a köztudatban. A leggyakoribb tévedéseket tisztázzuk dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA