• Nátriumion

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szérumból meghatározott nátriumion-koncentráció fontos információt szolgáltat a szervezet folyadék-, és sóháztartásáról.

     Normálérték
    Vizsgálati anyag: vérszérum
    Normálérték: 137-150 mmol/l

    A nátriumion a sejten kívüli (extracelluláris) folyadéktér legnagyobb mennyiségben jelen levő pozitív töltésű ionja. A nátriumot táplálkozás és folyadékfogyasztás során vesszük magunkhoz, a szervezetből nátriumürítés a vesében, a beleken keresztül, illetve izzadással történik. A nátriumionok koncentrációját nagyon sok tényező befolyásolhatja, így a leletet csak több más klinikai és laboratóriumi paraméterrel együttesen lehet csak helyesen értékelni. Az eredményt befolyásolhatják továbbá egyes gyógyszerek, így ezek szedéséről az orvost feltétlenül tájékoztatni kell.

    Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál alacsonyabb?

    Viselkedészavarok, lehangoltság, zavartság, fejfájás. Kritikusan alacsony (120 mmol/l) alatti nátriumszint esetén agyoedema jelei mutatkozhatnak: fejfájás, hányinger, hányás, tudatzavar, görcsök.

    Hirdetések

    Mi okozhatja az alacsonyabb szintjét?

    • Ha a test teljes víztartalma alacsony: hányás vagy hasmenés miatti kiszáradás, cukorbetegeknél a magas vércukorszint miatti ún. hiperozmoláris nem-ketotikus kóma.
    • Ha a test teljes víztartalma normális: pajzsmirigy alulműködés, Addison-kór.
    • Ha a test teljes víztartalma magas: szívelégtelenség, veseelégtelenség

    Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál magasabb?

    Szomjúság, alacsony vérnyomás, zavartság, aluszékonyság, görcsök.

    Mi okozhatja a magasabb szintjét?

    • A test teljes víztartalma az esetek túlnyomó többségében alacsony. Ekkor az okok lehetnek: fokozott verejtékezés (megerőltető fizikai munka, főként melegben), hőguta, súlyos égési sérülés.
    • Ha a test teljes víztartalma normális: diabetes insipidus (az antidiuretikus hormon hiánya vagy hatástalansága) okozhatja.
    • Ha a szervezet víztartalma magas, leggyakrabban az ún. Cushing-szindróma okozza.

    (WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Elhízás - Eltérések a laboreredményben

    Túlsúllyal küzdök évek óta. Legutóbbi laboreredményeim szerint a GGT 71 U/L, a koleszterin 6,2 mmol/L, a triglicerid 3.77 mmol/L, a húgysav 554 mmol/L, az MPV 8,4 fL, a LY 3,92 Giga/L. Ez mit jelent? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Fehérvérsejt (FVS) - Mit jelezhet a magasabb vagy alacsonyabb szintje?

    A fehérvérsejtek normálisan a csontvelőben képződő sejtek, melyek az immunrendszer sejtjeiként a védekezésben játszanak szerepet. Gyulladásos, fertőzéses betegségek, valamint vérképzőszervi betegség gyanúja esetén végzik számának meghatározását.

    A magas kalciumszint jelei és kiváltó okai

    Magas kalciumszintről, vagyis hiperkalcémiáról akkor beszélünk, amikor a vér kalciumszintje a normál tartomány felső értéke felett mérhető. Ennek hátterében számos ok állhat, legtöbb esetben a hormonális szabályzó mechanizmus valamilyen zavara.

    Nátrium: Mit érdemes tudnunk róla?

    A nátrium a szervezetben számtalan folyamatban vesz részt: folyadékháztartás szabályozása, izomműködés, idegrendszerben az ingerület átviteli folyamatok, sav-bázis egyensúly fenntartása, szénhidrát-és fehérje anyagcsere, ozmotikus nyomás fenntartása.

    THR (trombocita)

    A vérlemezkék (thrombocyta) a véralvadásban játszanak szerepet. A csontvelőben képződnek, a vérben keringve az érfal sérülése esetén összecsapzódva eltömítik az érsérülés helyét, ezzel elősegítik a vérzés megállítását.

    Kreatin-kináz (CK)

    A kreatin-kináz nevű enzim főként a vázizomban, a szívizomban, az agyban és a gyomor-bélrendszerben található meg. Amennyiben a fentiek közül bármelyik sejtjei sérülnek, a bennük levő CK a vérkeringésbe kerül, így onnan kimutatható lesz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.