• HgbA1C - Mit jelent az értéke a laborleletben?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az A1C-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát véve. Az A1C-tesztet gyakran nevezik hemoglobin A1C, HgbA1c vagy glikohemoglobin tesztnek is. Elsődleges tesztként használják a diabéteszkezelésben és -kutatásban, azonban ritkán nyújt hasznos információt önmagában.

    A HgbA1C értéke mellett más tesztek eredményeit is figyelembe kell venni a biztos diagnózis felállításához. A hagyományos vércukorszint vizsgálatok, mint a éhgyomri vércukor szint (FPG – fasting plasma glucos) és a terheléses vércukorvizsgálat (OGTT - oral glucose tolerance test) szükségesek az eredmények alátámasztásához.

    Az A1C-tesztet a National Glycohemoglobin Standardization Program (NGSP) fejlesztette és standardizálta. A nemzetközi bizottság javaslatára 2009 óta használatható a 2-es típusú cukorbetegség és prediabétesz diagnosztizálására. 

    Hirdetések

    Miről ad információt a teszt?

    Az A1C-teszt a glükóz hemoglobinhoz való kapcsolódásán alapul. A hemoglobin a vörösvértestek oxigénhordozó fehérjéje. Mivel általánosan a vörösvértestek élettartalma 3 hónap, ezért az A1C-teszt az elmúlt 3 hónap vércukorszint átlagáról nyújt információt.

    Előnye, hogy nem igényel előzetes éhezési időszakot és a vérvétel a nap bármelyik időpontjában elvégezhető, ezért megkönnyíti és kényelmesebbé teszi a vizsgálatot. Így több embernek van lehetősége a vizsgálatra, amivel csökkenthető a nem diagnosztizált cukorbetegek száma.

    A diabétesz tesztelése rendkívül fontos, hiszen a cukorbetegségnek nincsenek tünetei a kezdeti fázisban, azonban a vizsgálatok segítségével időben felismerhető, és kezeléssel elkerülhetőek a betegséggel járó szövődmények, valamint a prediabétesz felismerése esetén eltolható vagy akár meg is előzhető a 2-es típusú diabétesz kialakulása.

    Olvasson tovább a témában! A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

    A tesztek pontossága és összehasonlítása

    Egy személy vércukorszintje normál esetben sem állandó, hanem az elfogyasztott étel, az elvégzett testmozgás, a fennálló betegsége és az őt érő stressz függvényében változik. Minden teszt más módon méri a vércukorszintet.

    • Egy négynapos tesztelési időszakot nézve az HgbA1C-teszt folyamatos, konstans eredményt biztosít. Nincs napról-napra való változása, hiszen a hemoglobinhoz kapcsolódott glükóz mennyiségét mutatja az elmúlt 3 hónap átlagáról. Az A1C-teszt pontossága 0,5%-os, tehát a kapott eredmény 0,5%-kal lehet alacsonyabb vagy magasabb az aktuálishoz képest.
    • Az éhgyomri vércukormérés (FPG teszt) segítségével ezzel szemben a vérben szabadon úszó glükózt mérik az éhezési állapotot követően, így az eredmény a vércukorszint aktuális állapotát jelzi.

    Ugyanazon vérminta ugyanazon laborban egymás után mérve is adhat változatos eredményeket, melynek oka lehet egy kis változás a hőmérsékletben, felszerelésben, kezelésben. Éppen ezért a vizsgáló személyzet ismételve végzi el a vizsgálatokat, és az eredményeket mérlegelve, átlagolva állítható fel a diagnózis.

    Mi történik, ha eltérő eredményeket mutat az A1C-teszt és a hagyományos vércukormérés?

    Néhány esetben az A1C-szint jelezhet diabéteszt, míg a hagyományos vércukorszint nem, vagy akár fordítva. Ilyen esetekben a vizsgálatokat megismétlik a diagnózis felállítása előtt. Azon esetekben, ahol az eredmények különböznek, a betegség korai stádiuma lehet az eltérő eredmények egyik oka. Ilyenkor a vér-glükóz szint nem emelkedett meg eléggé, hogy minden teszt kimutathassa. A teszt olykor egyszerű életviteli változásokat is kimutathat, mint például súlyvesztést, a megnövekedett fizikális aktivitást, amelyek elősegíthetik a korai stádiumban lévő cukorbetegség kialakulásának késleltetését vagy akár visszafordítását.

    Teszt Töltse ki tesztünket, és tudja meg, Önt veszélyezteti-e a cukorbetegség!

    Az HgbA1C kiértékelése - Mit jelenthet az eredmény?

    Az A1C-teszt eredményeit százalékban jelzik. A magasabb százalék magasabb vércukorszintet jelez a vizsgált személynél.

    • < 5,6% optimális érték (< 38 mmol/mol)
    • 4,5-5,7% normál érték (26-39 mmol/mol)
    • 5,8-6,4% jelentős inzulinrezisztenciát jelez (40-46 mmol/mol)
    • > 6,4% diabéteszt jelez (> 46 mmol/mol)

    A teszt céleredménye személyenként változhat az egyéni állapotuktól és a cukorbetegség stádiumától függően. Emiatt személyenként szükséges az A1C célértékének megállapítása, melyről a szakrendelésen nyújtanak bővebb felvilágosítást.

    Az A1C-teszt fals eredményt adhat bizonyos esetekben. Ez a vérképzést vagy a hemoglobint érintő problémákkal rendelkező betegek esetében merül fel. Ilyenkor jelentősen eltérő eredményt ad a teszt a hagyományos cukorbetegség megállapítására szolgáló mérésektől. 

    Eltérő eredményt okozhatnak az alábbi kórképek:

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mikor használják a tesztet?

    Az A1C-teszt használható 1-es és 2-es típusú diabétesz ellenőrzésére, valamint alkalmas a diabétesz terápia eredményességének mérésére is, azonban nem alkalmas a terhességi cukorbetegség vizsgálatokra.

    A hagyományos vércukorszintmérő módszerek a 2-es típusú és prediabétesz diagnosztizálására továbbra is ajánlottak, azonban az A1C-teszt hasznos a vér-glükóz tesztek eredményeinek megerősítésére is.

    Kereső Laborértékeiről többet is megtudhat a WEBBeteg Laboreredmény-keresőjében

    Laczikó Dorottya, klinikai kutatóForrás: WEBBeteg
    Szerző: Laczikó Dorottya, klinikai kutató

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Éjszakai ágybavizelés

    Dr. Muszil Dorottya

    Az esetek jelentős részében örökletes hajlam áll a panaszok hátterében.

    A gerinc egészsége

    Dr. Dobos Márta

    Csak a szakorvosi vizit és kezelés eredményezhet hatásos kezelést.

    Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

    A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan...

    Hogyan előzhető meg a terhességi...

    A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között...

    Inzulinkezelési sémák

    Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek...

    Mit mutat a szívultrahang? (ECHO)

    A szívultrahang sokmindent képes megmutatni, de nem mindent. Hogyan zajlik egy szívultrahang vizsgálat és mire lehet az eredményekből...

    Az ENG- és az EMG-vizsgálat

    Az ENG-vizsgálat (electroneurographia) az idegek vezetési sebességéről, illetve a kialakult és az idegek mentén tovafutó ingerület...

    Táskás szemek - Mi okozhatja?

    Az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelennek meg a szem alatti táskák. A szemmozgató izmok az évek során fokozatosan gyengülnek, a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.