• Terhességmegszakítás - Indukált abortusz

    A köznyelv az abortusz kifejezés alatt a terhesség művi megszakítását érti, ez az azonosítás valójában helytelen. Az abortusz lehet természetes (spontán) is.

    A terhesség megszakítása lehet elektív (választott időpontban történő, tervezett) vagy terápiás (amennyiben a terhes nő egészségének megóvása, vagy életének megmentése miatt történik a beavatkozás).

    Hirdetések

    A terhességmegszakítás (interrupció graviditátisz), más néven művi vetélés (abortusz arteficiálisz) orvosi javallatai közé tartozik, ha a magzatnak élettel összeegyeztethetetlen betegsége, fejlődési rendellenessége van, vagy ha magas a gnetikai vagy a méhen belüli magzati ártalmak miatti ( teratológiai) kockázata. Ezen túl szintén orvosi szempontból szóba jöhetnek egyéb, az anya egészségét veszélyeztető állapotok (súlyosan magas vérnyomás, szívbetegség, depresszió vagy pszichiátriai betegségek, vesebetegségek, fertőzések, daganatok).

      A megszakítást végző intézmények
    • Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikája;
    • Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. Számú Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikája;
    • Debreceni Orvostudományi Egyetem Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikája;
    • Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Orvosi Biológiai Intézete;
    • Pécsi Orvostudományi Egyetem Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikája és Gyermekklinikája.

    A nő indokai a terhesség megszakítására szociális indokok, a bűncselekményből adódó terhesség, a terhes nő fiatalkorúsága vagy korlátozott cselekvőképessége lehetnek. A terhesség befejezéséről annak 12. hetéig dönthet az anya, amennyiben nagykorú. Később (a 13-18. hét között) is végeznek terhességmegszakítást elsősorban az "anya súlyos válsághelyzete" esetén, vagy ha a terhesség megszakítása a terhesnek nem felróható okból nem történt meg a 12. hét előtt.

    A magzat súlyos betegsége esetén általában a 20., de maximum a 24. hétig végeznek ilyen műtétet. Élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenesség esetén a terhesség megszakítása a 24. hétig lehetséges. A 24. héttől szigorú orvosi javallattal a terhesség befelyezése lehetséges, spontán szülés, indokolt esetben császármetszés útján, de ekkor már nem abortuszról, hanem szülésről beszélünk, és az élve született újszülöttet a szakma szabályai szerint fogják ellátni.

    A terhességmegszakítás akkor végezhető a legbiztonságosabban, ha az utolsó menstruációt követő 6-10 héten belül történik - ekkor a szövődmények ritkábban lépnek fel. A 13. és 24. hét között (a második trimeszterben) végzett beavatkozások gyakrabban járnak szövődményekkel.

    Bár a terhesség megszakítása az első trimeszterben biztonságosabban végezhető, esetenként a magzat betegségének felismerése elhúzódik, mivel egyes genetikai tesztek eredménye csak a második trimeszterre érkezik meg. A tizenévesek terhessége a késői felismerés és a korai, erős lelki megterhelés miatt gyakran a második trimeszterre húzódik.

    Gyógyszeres terhességmegszakítás

    A gyógyszeres terhességmegszakítás a terhesség első trimeszterében végezhető.

    Előnyei: non-invazív (azaz sebészi beavatkozás nem történik), anesztézia nem szükséges, a gyógyszerek szájon keresztül, vagy injekció formájában alkalmazhatók. A gyógyszerek hatására vetélés történik, amely a természetes vetéléshez hasonló.

    Hátrányuk az esetenként elhúzódó vérzés, a kellemetlen mellékhatások, illetve az, hogy a 7. hét után hatékonyságuk csökken. Többféle gyógyszer alkalmazható, amelyek általában a sejtosztódás gátlásán vagy a progeszteron hormon hatásának gátlásán keresztül fejtik ki hatásukat. A gyógyszerek máj- vagy vesebetegségben, gyulladásos bélbetegségben, véralvadási zavarokban, immunhiányos állapotok esetén nem alkalmazhatók.

    Sebészi terhességmegszakítás

    A terhességmegszakítás jogi következményei Magyarországon


    A tizedik terhességi hétig alkalmazható a manuális vákuum aspiráció, amely során a méh tartalmát a méhnyakon keresztül vezetett apró csövön át távolítják el. A beavatkozás körülbelül 15 percig tart, és igen hatékony (99.5%), viszonylag kevés (1% alatti) szövődménnyel. Hátránya, hogy a kicsiny mennyiségű magzati szöveteket nem mindig sikerül eltávolítani.

    Tágítás (dilatáció) és kürettázs

    A beavatkozás során a méhnyak tágítását speciális gyógyszerek, vagy egyre növekvő átmérőjű finom tágítópálcák alkalmazásával érik el. A méh tartalmát szívókészülék, majd a méh falát apró kanálhoz hasonló hurkok (kürett) segítségével távolítják el.

    A beavatkozás előnyei: 10-15 perc alatt lezajlik, akár egy napos bentfekvéssel is végezhető, illetve az, hogy a műtét után a vérzés általában 5 napon belül szűnik.

    Hátrányai: a műtét sebészi beavatkozást jelent, fertőzések léphetnek fel. A kürettázs az esetek 97-99%-ában hatékony. A méh helyi érzéstelenítéssel érzésteleníthető, azonban a méh görcseit ez nem csökkenti. Néhány óra pihenés után a nő otthonába bocsájtható.

    Tágítás (dilatáció) és kiürítés (evakuáció)

    Ha a terhesség a második trimeszterbe ért, megszakításához a dilatációt és evakuációt alkalmazzák. A beavatkozás a tágítás és kürettázs módszeréhez hasonló, azonban nagyobb tágítás, nagyobb méretű szívó, illetve fogó alkalmazására van szükség, emiatt a műtéttel járó kényelmetlenség is nő. 

    Egyéb sebészi lehetőségek

    A második trimeszterben igen ritkán egyéb sebészi beavatkozásokat végeznek:

    Mire kell odafigyelni?


    Ha terhességmegszakítást követően az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal konzultáljon orvosával!

    • erős fájdalom
    • 38.2°C feletti láz
    • erős vérzés, amely óránként egynél több betétet áztat át
    • kellemetlen szagú hüvelyi folyás
    • a terhesség fennállásának további jelei

    Tágítás (dilatáció) és eltávolítás (extrakció): A méhnyak korábban ismertetett előkészítése után a magzatot egyben távolítják el - ilyenkor a magzat fejét összenyomják, annak érdekében, hogy az a méhnyakon átférjen.

    Vetélés kiváltása (indukció): A méhnyak gyógyszeres vagy mechanikai tágítása után gyógyszeres úton méhösszehúzódásokat váltanak ki, amelyek hatására 8-72 órán belül a magzat megszületik. A mellékhatások hányinger, hányás, hasmenés lehetnek.

    A méhfal bemetszése (hiszterotómia): A méhfalon ejtett metszésen keresztül távolítják el a méh tartalmát. Ezt a beavatkozást akkor végzik, ha az indukció eredménytelen volt.

    Diagnózis és előkészítés

    Az orvosnak ismernie kell a terhesség korát, ennek pontos megállapításához a kikérdezésen túl vizsgálatot is végez. A terhességmegszakítás előtt fontos, hogy a terhes nő valamennyi kérdésére választ kapjon, és legyen kellő ideje átgondolnia döntését. Kiskorú anya esetén a beavatkozáshoz a szülők beleegyezése elengedhetetlen.

    Utókezelés

    A beavatkozást követően a vérzés mennyiségének és a vérnyomás változásának megfigyelésre van szükség. Rh-negatív (immunválaszt kiváltó, genetikailag meghatározott vércsoport antigén hiánya) anya magzata esetén humán Rh-immunglobulin adására van szükség, ezzel későbbi terhességeknél fellépő vércsoport összeférhetetlenség megelőzhető.

    A vérzés sebészi terhességmegszakítás esetén 5 napig, gyógyszeres terhességmegszakítás esetén tovább is folytatódhat. Ezen túl a fertőzések megelőzésére szükség lehet antibiotikus kezelésre, valamint kerülendő a nemi érintkezés és a tamponhasználat.

    Az abortusz lehetséges szövődményei

    • vérzés 
    • fertőzések
    • méhfal perforáció: komoly vérzést, esetleg csonkoló műtétet eredményez
    • magzatrész visszamaradása: vérzést, lázat, gyulladást okoz
    • a méh üregében felgyülemlő véralvadék
    • hegesedés a méhnyak vagy a méh üregében meddőséghez vezet
    • nyakcsatorna sérülése: a tág cervix állandó folyást, krónikus gyulladást okozhat, az újabb terhesség nagyobb eséllyel vezet vetéléshez, koraszüléshez
    • Rh-szenzibilizáció (ld. fent)
    • lelki következmények.

    A legtöbb esetben a terhesség megszakítása szövődmény nélküli és nem befolyásolja a jövőbeni terhesség esélyeit. Egy amerikai tanulmány szerint a tizenharmadik terhességi hét előtt végzett terhességmegszakítások 2,5 százalékában fordul elő valamilyen enyhe szövődmény. A súlyosabb, kórházi felvételt igénylő szövődmények előfordulási valószínűsége azonban már fél százalék alatti.
     

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A terhességmegszakítás alternatívája a gyermekről való lemondás, az örökbeadás lehetősége. Számos szülő szeretne gyermeket örökbefogadni, elsősorban gyermektelenség, másodsorban a segíteni vágyás miatt - ebben egyre több alapítvány és egyesület nyújt segítséget. Ilyen esetekben az örökbefogadni vágyó szülőknek átlagosan két évig kell várniuk a gyermekre.

    (Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebész)

    Vissza a műtéti eljárásokhoz, leírásokhoz!

     

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Hányinger és hányás

    Emésztőrendszeri, szív- és érrendszeri, urológiai és még számos betegség állhat a hátterében.

    Allergia - Eredményesebb kezelés

    Mit érdemes tudni a legújabb vizsgálati módszerről, a komponens alapú diagnosztikai eljárásról (CRD)?

    Üres sella szindróma

    Sok esetben nem okoz tüneteket, így általában nem is fedezik fel. Tünetek a betegség másodlagos formájában jelentkeznek inkább.

    Diéta és az édesítőszer

    Az édes ízről ma már nem kell lemondani, hiszen számos lehetőség kínálkozik a cukor kiváltására.

   •  

    Hozzászólások (3)
    Írta: Fülöp Diána
    Nekem vetélés indukcióm volt 16 évesen szörnyű volt az első babám volt s párommal nagyon vártuk mar őt. Élettel összeegyeztethetetlen nagymértékű koponyacsontontok hiánya miatt. Először azt szúrták el h a labor teszt 2szer negatív volt aztán a heteket szúrták el mert azt mondták 13hetes vok s pesten a szemelveiszen derült ki hogy lassan a 21.hetet is betoltom. Majd meg volt az indítás megszultem kb 17 cm és 35 deka volt kislány. Utána kaparás mert a méhlepényt nem sikerült megszulni. Mostanra már van egy öt éves lányom ugyan attól a paromtol, de már nem vele nevelem mivel az elvesztett baba felorolte a kapcsolatunk. Jelenleg 22 évesen új párommal babát szeretnénk, de nem jön össze nem tudom miért, de nem adjuk fel. Kérek mindenkit nagyon figyeljen oda s ha mast nem is de d vitamint szedjetek!!!!!!

    Írta: Vendég
    Inkabb elvetetném minthogy késöbb vacak életet s szegénységbe éhezen a gyerekem,,,akkor inkabb az minthogy egész életebe rossz legyen az ilyen szülök önzök,ennyi könnyü predikalni, mintha az illetö abba helyzetbe él mikor még enni se tud s igy magzat növekedését se tudja biztositani s olyan helyen lakik jo örökbe fogadas de az még vacakab gyereknek h tudja eldobtak inkabb valalnam h sose lehet gyerekem 27 évesen

    Írta: Arlin
    Egy művi terhesség megszakításon vagyok túl, muszáj volt, meghalt a baba. Tágítást és kürettázst alkalmaztak, altattak. A tágítás maga volt a pokol! Tényleg rövid ideig tartott, hamar hazaengedtek, nem lépett fel semmilyen komplikáció, szövődmény, de a lelkem örökké heges marad. Ezerszer eszembe jutott a kórházban, hogy erről komolyabban kellene a fiatal lányokat és fiúkat is tájékoztatni, nem csak a fogamzásgátlást sulykolni, hanem a következményeket is! Jó lenne, ha a fiatal lányoknak lehetőségük lenne olyanokkal bizalmasan beszélgetni, akik átestek már ilyesmin.