Körömkaparék-vizsgálat és sebváladék-tenyésztés

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A körömkaparék vizsgálata akkor indokolt, ha felmerül a köröm gombás fertőzésének gyanúja. Sebváladék-tenyésztést abban az esetben szükséges végezni, ha a sebek gyógyulását fertőzés nehezíti.

Laboratóriumi vizsgálatok

1/4 A torokváladék-tenyésztés
2/4 A hüvelyváladék-tenyésztés
3/4 A vizelet- és széklettenyésztés
4/4 Körömkaparék-vizsgálat és sebváladék-tenyésztés

Körömkaparék-vizsgálata

A körömkaparék vizsgálata akkor indokolt, ha felmerül a köröm gombás fertőzésének gyanúja. A vizsgálatra azért is szükség van, mert sok betegség hasonlíthat a köröm gombás fertőzésére, például a pikkelysömör, mikrobiológiai vizsgálattal megállapítható, hogy gombás fertőzésről van-e szó.

A köröm gombás fertőzését okozó gombafajok különbözőek lehetnek, így a körömkaparék vizsgálatából ezek beazonosíthatóak. A körömkaparékot lúgos oldatba helyezik, hogy előkezeljék, majd mikroszkóppal is megvizsgálják, illetve tenyésztést is végeznek belőle. A vizsgálat előtt ne használjon semmilyen kenőcsöt/krémet, mert így a minta értékelhetetlenné válik, körömlakkot szintén ne használjon. A vizsgálat fájdalommentes, éles eszközzel a köröm körömágy felőli felszínét kissé megkaparják, és tárgylemezre felfogják.

Sebváladék-tenyésztés

A sebek gyógyulását gyakran fertőzés nehezíti, ilyenkor a seb környéke gyulladt, fájdalmas, gennyes. Ilyen esetekben szükséges antibiotikumot adni. A legtöbb esetben az antibiotikum adását megelőzően sebváladék-tenyésztést is szükséges végezni, mert sokféle kórokozó játszhat szerepet a tünetek kialakulásában, különösen igaz ez kórházban fekvőkre, ezen belül intenzív osztályon, égési osztályon kezelt betegekre, gyermekekre, azokra, akik több szervrendszer betegségétől szenvednek. Fontos még a vizsgálat elvégzése műtéti sebeknél, nagy kiterjedésű sebeknél, azoknál a betegeknél, akiknek gyengébb az immunrendszere, például cukorbetegség, idős kor miatt.

A mintavétel fájdalmatlan, speciális előkészületet nem igényel. Az eredmény néhány munkanap alatt elkészül, a kitenyészett baktériumok antibiotikum-érzékenysége is meghatározható.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Körömgomba
A körömgomba egészséges felnőtteknél is kellemetlen, legyengült betegeknél azonban komolyabb problémákat is okozhat, ezért mindig fontos a tünetek felismerése és a fertőzés kezelése.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Gócs Nelli, Magyar Zsuzsa
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.