• Helicobacter pylori teszt

    Szerző:
    WEBBeteg

    A helicobacter pylori baktérium kimutatására több módszer is elérhető. Szövetmintavételen alapuló eljárás, vérvétel, székletvizsgálat, vagy kilégzéses vizsgálati módok léteznek.

    Invazív módszerek

    Sok betegségért felel

    A helicobacter-fertőzés számos kórképpel - pl. gyomorfekély, nyiroktumor, gyomorrák - megalapozottan összefüggésbe hozható, de a fertőzés önállóan egyik kórképet sem váltja ki törvényszerűen.

    Az invazív módszer azt jelenti, hogy gyomortükrözés során vett szövetmintából állapítható meg helicobacter pylori jelenléte.

    • Gyors ureázteszt: a kivett szövetmintát egy ureumot tartalmazó folyadékba helyezik, és a teszt eredménye 3-24 órán belül leolvasható. A teszt nem 100 %-os módszer, mert kevés kórokozó jelenlétekor negatív eredményt mutathat.
    • Tenyésztés: helicobacter pylori leginkább a szövetminta tenyésztéses vizsgálattal mutatható ki. Ezzel az eljárással az is kimutatható, hogy mely antibiotikumra ellenálló a baktérium, így meglehet határozni a célzott kezelést, és teljesen ki lehet irtani a szervezetből. A tenyésztéses vizsgálat a szállítás nehézsége miatt nehézkes, Magyarországon még csak néhány laboratórium alkalmazza.
    • PCR technika: polimeráz láncreakcióval a szövetmintából vagy gyomornedvből vett minta alapján gyorsan és szinte 100 %-osan kimutatható a baktérium. A módszer igen bonyolult és drága.
    Hirdetések

    Nem invazív Helicobacter pylori vizsgálati módszerek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szerológiai vizsgálat: vérvétellel történik, és azt mutatja ki, hogy a szervezet termelt-e ellenanyagot, a helicobacter pylori ellen. A kezelések utáni visszaellenőrzésre már nem alkalmas, mert a szervezet által termelt ellenanyag lassan csökken, még 6 hónap elteltével is kimutatható, ezért álpozitív eredményt adhat.

    • Urea kilégzési teszt: manapság a legegyszerűbb és legfájdalommentesebb, módszer a fertőzés kimutatására. A beteg kilélegzett levegője kerül vizsgálatra, mely csak az aktuálisan jelenlévő baktériumot mutatja ki. Ellentétben a vérvizsgálattal, mely a már lezajlott betegséget is kimutatja.
    • Székletvizsgálat: a széklet vizsgálatával is kimutatható a baktérium jelenléte, az antigének elemzésével. Szűrővizsgálatra alkalmas módszer, de még Magyarországon nehezen elérhető.

    A helicobacter pylori

    A helicobacter pylori a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó, az emberiség 50 százalékában jelen van. Hazánkban a felnőttek helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék közötti.
    Bővebben A Helicobacter pylori

    Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    Forrás: WEBBeteg összeállítás

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Gyomorfertőzések - Amikkel érdemes tisztában lenni

    Gyomorfertőzés során a gyomor nyálkahártyájának gyulladása alakul ki. A tünettana megegyezhet más, a gyomrot érintő betegség tüneteivel. A leggyakrabban gyomorrontással keverhető össze, melyet elsősorban romlott ételek fogyasztása okozhat.

    Helicobacter pylori és reflux - Van összefüggés?

    A Helicobacter pylori nevű kórokozó nem minden esetben okoz panaszokat, azoknál, akinek a szervezetében jelen van. Becslések szerint minden harmadik ember fertőzött a baktériummal, de csak tíz százalékuknál jelentkeznek gyomorpanaszok. De okozhat-e a kórokozó refluxbetegséget is?

    Gyomortükrözés - Mikor szükséges? Hogyan zajlik?

    A gyomortükrözéses (gastroscopia) vizsgálat mindig együtt történik a nyelőcső (oesophagoscopia), illetve a nyombél felső szakaszának (duodenoscopia) tükrözésével. A nyelőcső, a gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszát a vizsgáló egymás után tekinti át. A vizsgálat éhgyomorra történik, rutin esetben 3-5 percig tart, az endoscopot a szájon át vezetik a nyelőcsőbe.

    Székletvizsgálaton jártunk

    A tápcsatorna egy nagyon fontos szervünk, így jelzésértékű lehet a széklet állaga, szaga és formája. Számos betegség, kórokozó kimutatható az ürülékből. Dr. Juhász Ágnes laboratóriumi főorvost kérdeztük.

    A gyomortükrözés menete

    A gyomortükrözés tulajdonképpen egy speciális vizsgálat a nyelőcső, a gyomornyálkahártya és a nyombél esetleges elváltozásainak felismerésére.

    A Helicobacter pylori

    A Helicobacter pylori a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó, az emberiség 50 százalékában jelen van. Hazánkban a felnőttek Helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék közötti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások