• Adattárak

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2018-02-26 17:25
    Húgysav
    Egészséges emberek esetében a vérben keringő húgysav kétharmad része a vesén keresztül ürül, a fennmaradó húgysav pedig az izzadság, illetve a bélrendszer segítségével távozik a szervezetből. Mikor mérhetnek emelkedett értéket, és mit okozhat mindez a szervezetben?
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor
    2018-04-17 17:25
    A szívultrahang sokmindent képes megmutatni, de nem mindent. Hogyan zajlik egy szívultrahang vizsgálat és mire lehet az eredményekből következtetni?
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2018-04-13 20:09
    Az ENG-vizsgálat (electroneurographia) az idegek vezetési sebességéről, illetve a kialakult és az idegek mentén tovafutó ingerület nagyságáról ad felvilágosítást, amelynek eltérései az idegrendszer különböző kórállapotaira utalnak.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
    2018-04-11 05:21
    Az EKG-vizsgálat során a szív elektromos feszültségváltozását regisztrálják. A vizsgálat nem igényel nagyobb előkészületet és nem terheli meg a szervezetet, nem fájdalmas, ugyanakkor nagyban hozzájárul a szívinfarktus és szívritmuszavarok diagnosztizálásához.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
    2018-04-06 16:04
    Az A1C-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát véve. Az A1C-tesztet gyakran nevezik hemoglobin A1C, HgbA1c vagy glikohemoglobin tesztnek is. Elsődleges tesztként használják a diabéteszkezelésben és -kutatásban, azonban ritkán nyújt hasznos információt önmagában.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, Dr. Ujj Zsófia
    2018-03-30 14:55
    Az alkalikus foszfatáz egy enzim, amely a a szervezetben előforduló fehérjék lebontásában vesz részt. A vérvételen alapuló laboratóriumi vizsgálatot általában máj-, és csontbetegségek vizsgálatának céljából végzik célzottan, de sokszor része az általános rutin vizsgálatnak is.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2018-02-26 09:41
    A D-dimer teszt a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb laboratóriumi módszer a vénás trombózis és embólia igazolására. Azt mutatja ki, hogy az érpályán belül keringő vérben beindult az alvadási folyamat.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, Dr. Dobi Gyöngyi
    2018-02-06 16:04
    A bilirubin a vörösvértestek hemoglobin részének egyik bomlásterméke, a laborvizsgálat során a vérben mérhető bilirubin normálisan a vörösvértestek elöregedése és pusztulása során jelenik meg.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
    2018-02-04 08:05
    A vizsgálat során a glutation nevű anyag lebontásában szerepet játszó enzim, a gamma-glutamil-transzferáz aktivitását határozzák meg a szérummintából. Az enzim legnagyobb mennyiségben a májban, hasnyálmirigyben és a vesében fordul elő.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
    2018-01-27 14:25
    A gyomortükrözéses (gastroscopia) vizsgálat mindig együtt történik a nyelőcső (oesophagoscopia), illetve a nyombél felső szakaszának (duodenoscopia) tükrözésével. A nyelőcső, a gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszát a vizsgáló egymás után tekinti át. A vizsgálat éhgyomorra történik, rutin esetben 3-5 percig tart, az endoscopot a szájon át vezetik a nyelőcsőbe.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!