• Adattárak

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2017-02-26 13:11
    Húgysav
    A húgysav a nukleinsavakat (DNS, RNS) felépítő purin vegyületek lebontásából származó végtermék. A purin vegyületek a táplálékkal fehérje formájában jutnak az emésztőrendszerbe.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi
    2017-10-15 19:05
    A hasnyálmirigy-gyulladás gyanúja esetén mindenképpen kórházi kezelés szükséges. Az ellátás során a legfontosabb tényező a gyomor nyugalomba helyezése, mely csak koplalással érhető el.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2017-10-15 05:01
    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2017-10-01 17:25
    A thyreoideastimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigyserkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik, és a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol serkentő hatást.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
    2017-09-25 17:25
    Az AMH egy olyan hormon, amelynek többféle feladata van a szervezetben. Laborvizsgálat során a vérből kimutatható a szintje, amely többféle dolgot is jelenthet.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2017-09-03 21:41
    Az agy vizsgálatára az egyik legalkalmasabb eljárás a computertomographiás (CT-)vizsgálat. Sok esetben a CT-vizsgálat önmagában nem ad megfelelően értékelhető képet, hanem kontrasztanyag alkalmazására van szükség.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Szabó Ferenc, andrológus, urológus
    2017-08-23 14:55
    Az ondóvizsgálati lelet értelmezéséhez nyújt segítséget az alábbi összefoglaló. Fontos tudni, hogy a laborok általában némileg eltérő tartományértékekkel dolgoznak, így előfordulhat az, hogy amit az orvosa normálisnak vagy abnormális értéknek tart, különbözhet attól, amit ebben a cikkben vagy máshol talál.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
    2017-08-21 13:11
    Jelenleg még mindig a vastagbéltükrözés a legmegbízhatóbb vizsgálat a bélbetegségek megítélésében. A diagnosztika mellett terápiás lehetőséget is ad, így az egyéb vizsgálómódszerek alkalmazása során észlelt eltérések is colonoscopia elvégzését teszik szükségessé.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2017-08-14 02:51
    A vérsüllyedés a vörösvértestek egy óra alatt történő leülepedésének (szedimentációjának) vizsgálata. Nem egyetlen betegségre vagy rendellenességre jellemző vizsgálat, de legáltalánosabban a szervezetben fennálló gyulladásos folyamat kimutatására használják.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
    2017-08-10 02:51
    Az MRI (Magnetic Resonance Imaging) vizsgálat szó szerint mágneses rezonanciás képalkotást jelent. Az elvek és a végleges készülék kifejlesztői között több Nobel-díjjal jutalmazott tudós szerepel.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
    2017-08-08 07:38
    A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, melynek első és elengedhetetlen lépése az önvizsgálat. A további vizsgáló módszerek közé tartozik az emlőultrahang és a mammográfia is.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!