• Adattárak cikkek

    A Crohn-betegség aktív szakaszában a diéta célja egyrészt az, hogy a gyulladt bélszakasz tápanyagok általi irritálását kiiktassuk, másrészt pedig, hogy a tápanyag- és energiahiány kialakulását kivédjük.
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi
    2016-07-06 07:38
    A GFR a vesék működését jellemző paraméter, amely megadja a vesén átszűrődő folyadék mennyiségét, térfogatát. Értékét a vérből vett minta alapján kalkulálják, a vizelet koncentráció és áramlás, illetve a vérplazma koncentráció megadása alapján.
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2016-07-04 21:41
    Az MCH (mean cellular hemoglobin, azaz vörösvértest átlag hemoglobin koncentráció) és az MCV (mean cellular volume, azaz vörösvértest volumen) olyan laboratóriumi paraméterek, amelyek a vörösvértestek jellemzésére szolgálnak, információt adnak azok méretéről, hemoglobintartalmáról.
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2016-06-22 21:41
    A PET (Positron Emission Tomography) a szervezet anyagcsere-folyamatait képes vizsgálni.
    WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
    2016-06-20 02:11
    Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben. Ha azonban már kialakult az epekő, az alábbi diétás tanácsok betartásával javíthatja állapotát és megelőzheti az újabb kövek kialakulását.
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi
    2016-06-03 23:23
    A szívultrahang sokmindent képes megmutatni, de nem mindent. Hogyan zajlik egy szívultrahang vizsgálat és mire lehet az eredményekből következtetni?
    WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor
    2016-04-16 23:11
    Az EKG vizsgálat során a szív elektromos feszültségváltozását regisztrálják. A vizsgálat nem igényel nagyobb előkészületet és nem terheli meg a szervezetet, nem fájdalmas ugyanakkor nagyban hozzájárul a szívinfarktus és szívritmuszavarok diagnosztizálásához.
    WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes, szakorvosjelölt
    2016-03-29 14:55
    Az ENG vizsgálat (electroneurographia) az idegek vezetési sebességéről, illetve a kialakult és az idegek mentén tovafutó ingerület nagyságáról ad felvilágosítást, amelynek eltérései az idegrendszer különböző kórállapotaira utalnak.
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt
    2016-02-16 07:38
    A nyaki erek Doppler-vizsgálata egy fájdalommentes és gyors vizsgálóeljárás. Abban különbözik a sima UH-tól, hogy nemcsak a szervek elhelyezkedését, méretét tudja detektálni, hanem képes az erekben áramló vér áramlási irányát és sebességét is érzékelni.
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    2015-11-30 23:23
    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga.
    WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin
    2015-09-14 07:38
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!