• Adattárak

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2017-02-26 13:11
    Húgysav
    A húgysav a nukleinsavakat (DNS, RNS) felépítő purin vegyületek lebontásából származó végtermék. A purin vegyületek a táplálékkal fehérje formájában jutnak az emésztőrendszerbe.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2017-08-14 02:51
    A vérsüllyedés a vörösvértestek egy óra alatt történő leülepedésének (szedimentációjának) vizsgálata. Nem egyetlen betegségre vagy rendellenességre jellemző vizsgálat, de legáltalánosabban a szervezetben fennálló gyulladásos folyamat kimutatására használják.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
    2017-08-10 02:51
    Az MRI (Magnetic Resonance Imaging) vizsgálat szó szerint mágneses rezonanciás képalkotást jelent. Az elvek és a végleges készülék kifejlesztői között több Nobel-díjjal jutalmazott tudós szerepel.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
    2017-08-08 07:38
    A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, melynek első és elengedhetetlen lépése az önvizsgálat. A további vizsgáló módszerek közé tartozik az emlőultrahang és a mammográfia is.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2017-08-05 02:51
    Az MCH (mean cellular hemoglobin, azaz vörösvértest átlag hemoglobinkoncentráció) és az MCV (mean cellular volume, azaz vörösvértest-volumen) olyan laboratóriumi paraméterek, amelyek a vörösvértestek jellemzésére szolgálnak, információt adnak azok méretéről, hemoglobintartalmáról.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2017-07-27 14:41
    A GFR a vesék működését jellemző paraméter, amely megadja a vesén átszűrődő folyadék mennyiségét, térfogatát. Értékét a vérből vett minta alapján kalkulálják, a vizelet koncentráció és áramlás, illetve a vérplazma koncentráció megadása alapján.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Reinhardt István
    2017-07-27 05:21
    A PET a pozitronemissziós tomográfia rövidítése, ez az egyik legmodernebb vizsgálóeljárás. Lényege, hogy bizonyos anyagokat radioaktív izotóppal jelölnek meg, melyeket részecskegyorsítóban állítanak elő. Ezeket a betegbe juttatják, a létrejövő pozitronsugárzást PET-kamerával detektálják, majd számítógép segítségével történik a képek létrehozása.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi
    2017-06-04 03:23
    Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben. Ha azonban már kialakult az epekő, az alábbi diétás tanácsok betartásával javíthatja állapotát és megelőzheti az újabb kövek kialakulását.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor
    2017-04-17 02:51
    A szívultrahang sokmindent képes megmutatni, de nem mindent. Hogyan zajlik egy szívultrahang vizsgálat és mire lehet az eredményekből következtetni?
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt
    2017-04-13 20:05
    Az ENG-vizsgálat (electroneurographia) az idegek vezetési sebességéről, illetve a kialakult és az idegek mentén tovafutó ingerület nagyságáról ad felvilágosítást, amelynek eltérései az idegrendszer különböző kórállapotaira utalnak.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
    2017-04-11 02:51
    Az EKG-vizsgálat során a szív elektromos feszültségváltozását regisztrálják. A vizsgálat nem igényel nagyobb előkészületet és nem terheli meg a szervezetet, nem fájdalmas, ugyanakkor nagyban hozzájárul a szívinfarktus és szívritmuszavarok diagnosztizálásához.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!