Az elhízás

Blog: NőiSarok - Szerző: Bebe

Az elhízás egyre nagyobb méreteket ölt, főleg a fejlett országok körében. A WHO (World Health Organization) szerint a legsúlyosabb tíz betegség közé tartozik. Esztétikai problémákkal is és szövődményekkel jár. Lényege, hogy a normál energiatartalékokon kívül fölöslegesen felhalmozódott zsírszövetek csúfítják el a testünket.

Ez sokszor pszichésen is befolyásolja a kövér gyereket (leginkább tinédzsert) vagy felnőttet zárkózott, visszahúzódó lesz, mert szégyelli testét. Több fajta elhízás létezik: alma típusú (hasra, törzsre felhalmozódott súlyfelesleg) és körte típusú is (csípőre, combra felszedett pluszkilók). Okozhatja meghízásra való hajlam (genetika), családi háttér (szegénység vagy éppen gazdagság) és lelki problémák, depresszió is.

A legnagyobb baj a túlsúlyból adódó egészségügyi problémákkal van. Ha valaki túl sok zsíros, cukros, fűszeres ételt eszik, felborulnak az anyagcsere folyamatai és ez betegségek kialakulásához vezet. Sajnos a lakosság több mint fele testsúlyproblémákkal küszködik. Ezt alátámasztja az adat is, miszerint az emberek nagy része már fogyókúrázott és minden 3. felnőtt fogyókúrázik valamilyen mértékben.

Ezzel nem is lenne baj, de hirtelen szeretnének megszabadulni az évek során felszedett kilóktól, pedig ez a dolog nem megy karikacsapásra. A legfontosabb a türelem és a kitartás, "segítségükkel" (és diétával) csodás eredményeket érhetünk el!

Az elhízással járó betegségek:

  • alvási apnoé
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás--> szív- és érrendszeri megbetegedések

---Szabó Diána Lili---